Bodování baterií do bloků

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#31 Příspěvek od p32 »

Moto jsem kdysi chtěl taky, ale nebyl na to čas. Koupil jsem toto a funguje to naprosto bez problémů na vše. Dokonce jsem to zkoušel i na svaření dvou staniolů od čokolády a jde to taky. Za tu pětistovku je to fakt zadarmo a své to udělá i na silných plíšcích.
rnbw

#32 Příspěvek od rnbw »

To som prave nechcel. Jednak je to ako skladovat doma granat. Druha vec je, ze ta bateria pomaly hnije - bude to este o rok bodovat?
alkom01

#33 Příspěvek od alkom01 »

Glitter 801H - zkoumal někdo co je uvnitř?
Pivo v přírodě ničím nenahradíš!
rnbw

#34 Příspěvek od rnbw »

Je tam zarucna plomba, tak sa som to radsej neotvaral. Mali by tam byt supercapy.
Celeron

#35 Příspěvek od Celeron »

Dávejte bacha při bodování batérek. Dnes jsem bodoval 6S4P, viz obrázek. Spojení čtyřčlánků paralelně žádnej problém. Ale potom spojení do série se mi stala docela nebezpečná věc. Jak se boduje sériový spojení páskama na paralelní propojovací pásky, tak mi dvakrát vyletěla rozžhavená do ruda asi 1,5 mm kulička. Jednou do ksiftu a mrcha připekla se. Naštěstí jsem měl brejle. A později, ta druhá letěla půl metru a na stole najednou začal čmoudit a pak blafnul kancelářskej papír. Utloukl jsem to v zárodku rukou.
Nejspíš to bylo tím, že jsem se trefil do bodnutí spodního paralelního článku, který dělá něco jako kráter se subatým okrajem a bodnutí horního sériového pásku proti kráteru způsobilo větší natavení a tu rudou kuličku. Ono těch cca 2,5 - 2,8 kA umí ledasco.
Ne nadarmo musí být v průmyslu po sváření 8 hodin požární dozor, kdyby něco někde blaflo. Takže bodovat večer v dílně by nemuselo dobře dopadnout.
Kurňa, to už je podruhý, co jsem mohl v dílně zahořet, na jaře to zachránil centrálstop, nyní všímavost. A před pár lety zase na půdě napaječ pro zesáky antény. :roll:
Přílohy
6S4P.jpg
6S4P.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bu2520

#36 Příspěvek od bu2520 »

ty nepoužíváš izolační mezikruží na + pólech?
Celeron

#37 Příspěvek od Celeron »

Ne, pájím 18650 už možná 10 let a žádnej problém. Akorát při pájení jsem tam strkal proužek děrnýho štítku aby propojovací pásek nenatavil izolaci futrálu článku. Při bodování se to vůbec neohřeje.
V Parkside, JETI ani ve Fulgurech ty mezikroužky taky nedávaj. Navíc ty co mám maj malou díru a 8 mm pásek s tím nejde bodnout.
Jirka

barnodaj

#38 Příspěvek od barnodaj »

Použil jsi termín "pájím" , pájíš nebo boduješ?
Celeron

#39 Příspěvek od Celeron »

Dřív jsem pájel, nyní od léta 24 boduju Glitterem.
Jirka

barnodaj

#40 Příspěvek od barnodaj »

Ještě se zeptám, pro spojování článků pájením jsi používal niklový pásek, který se jinak boduje?
Dík.
Celeron

#41 Příspěvek od Celeron »

Nepoužíval, měl jsem na to nastříhaný propojky z měděnýho pásku, co používají elektrikáři na pospojení kovovýho potrubí svorkou ZSA16. Ten pásek se dá asi koupit i samostatně bez tý svorky. 8 mm pásek, co používám na bodování, je snadno pájitelný, v baterkách, co boduju, pájím nakonec vývody pro balanc konektor a Cu silikon lana průřez 4 nebo 6 mm na silový vývody + a - . Takže by to s ním taky šlo. Sice má menší průřez a vodivost než měď nastříhaná z pospojení ale zase se dá snadno ohýbat když propojuješ paralelní bloky baterií do série.
Jirka

barnodaj

#42 Příspěvek od barnodaj »

Dík.
bu2520

#43 Příspěvek od bu2520 »

Já ty izolační mezikruží také nepoužíval, ale jednou se mi stalo, že zdeformovaný plech prodřel izolaci na článku a to byl hukot. Ted jsem se setkal se zvláštním niklovaným páskem, pro letování používám vodičku na nikl, pájka na to v pohodě chytne, ale v některých případech se pájka nerozleje a je to v podstatě neletovatelné ani obroušení moc nepomáhá. To samé některé i nové články je potřeba očistit gumou jinak to bodování není kvalitní.
Celeron

#44 Příspěvek od Celeron »

Ten 8 mm pásek, co používám na bodování se pájí líp než měď. Vemu ERS50 s polenoidním hrotem, příložím na pásek a přidám do kouta mezi pásek a hrot PbSn 60/38/2 trubičku. Žádný šůrovaní pásku předem, žádný tavidlo navíc, jen co je v PbSn. Okamžitě se to rozleje po pásku, ani se nemusí hrotem rejdit. Je to 8/0,15 z Hadexu, netuším z čeho pásek je a čím je pokovenej.
Jirka

rnbw

#45 Příspěvek od rnbw »

Videl som pasik, ktory z jednej strany isiel spajkovat bez problemov a z druhej takmer vobec. Obe strany ale vyzerali rovnako.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“