Shánim dokumentaci k TV vysílači

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

Shánim dokumentaci k TV vysílači

#1 Příspěvek od TeslaPC »

Ahoj, dostal jsem darem analogovej televizní vysílač od firmy Velec, at hledám jak hledám tak na internetu se mi o něm nepodařilo vůbec nic najít, tak mě napadlo že bych zkusil kontaktovat výrobce jeslti by mi neposlal nějakou dokumentaci nebo aspon nějaké parametry. Problém je v tom že já nemůžu najít na internetu ani toho výrobce, podařilo se mi najít jen nějakou Velec group která se ale zabývá nějakými balícími stroji na potraviny a o vf technice tam neni ani zmínka. Neměl by někdo náhodou doma třeba nějaký scany nějký dokumentace k tomuhle vysílači, popřípadě netušil by někdo koho ohledně toho kontaktovat? Napadlo mě jeslti se výrobce třeba nemohl přejmenovat, ale to já absolutně netuším jak a kde dohledat.
V příloze posílám štítek co je to zač.
Přílohy
20250101_154427.jpg
20250101_154427.jpg
lumca

#2 Příspěvek od lumca »

Tyhle vysílače v polovině devadesátek používaly ČRa, jeden 1kW byl v počátcích vysílání Primy na Hošťálkovicích na K48 a po instalaci 5kW Tesly byl převezen na TX Pardubice - Krásné rovněž pro Primu na K34 (možbá je to on, z fotky se nedá vyčíst přesný typ). Zkusil bych kontaktovat někoho (pokud tam ještě někdo je) z techniků ČRa, tuším, že tyhle věci svého času řešil p. Kozák. Já mám kontakty na pár techniků, ovšem šířit je veřejně nesmím a rovněž nedoporučuji s takovým zařízením dělat kejkle někde ve vzduchu. Flastry od ČTÚ jsou citelné!
Naposledy upravil(a) lumca dne 02 led 2025, 20:47, celkem upraveno 1 x.
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od TeslaPC »

Tak to podle místa kde celou dobu sídlil to bude určitě on ten z vysílače Krásné, já o tom netušil vůbec nic, tak ted aspon vím že to má 1KW a pravděpodobně bude nalazen na 34 kanál. Mám kamaráda co má kontakt na jednoho technika Čra a zná se s ním, tak mu zavolám jestli by se ho na to nezkusil zeptat a jeslti on by nedokázal zjistit něco víc. Hodila by se k tomu aspon nějaká základní dokumentace pro oživení, protože nevím vůbec v jak moc provozuschopném stavu to bude, od listopadu to stojí venku pod plachtou, tak se budu snažit pro to dojet co nejdřív aby to tam nevlhlo už ani o den dýl. Jinak vysílat s tím zatím nebudu zatím mi jde o to to zachránit a rozchodit to (pomocí umělé zátěže).
lumca

#4 Příspěvek od lumca »

To, aby se s tím dalo vysílat to není tak jednoduché. Jedná se o PA výkon 1kW a rozhodně se takovéto zařízení nepřipojuje koaxem 7mm k nějaké LP anténě! I UA je pro tato zařízení specifická nedá se řešit třeba zakončovacím odporem R75. Navíc k tomu bude potřeba nějaký SW, který nebude běžně dostupný a další věci. Tohle nejsou zařízení pro homodomo kutění. Rozhodně to nelze napájet z běžné zásuvky NN 230V někde v RD nebo bytě. Je to tak možná pro nějaké muzeum nebo něco podobného.
TeslaPC
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od TeslaPC »

Ještě ho nemám doma takže nemůžu říct co a jak tam je ale to jak a k čemu to připojit vim, druhá věc bude to vyrobit, což bude asi trochu na dýl, sehnat k tomu danný 50Ohm koax co k tomu patří problém nebude, vyrobit a naladit správnou anténu bude větší oříšek ale doufám že se to povede, rozhodně to do toho nepustím drív jak danou anténu a popřípadě přizpůsobení po mě někdo zkušenější nezkontroluje, nerad bych aby se to vrátilo a shořel konec. Jinak napájení by to nemělo mít nějak extra zvláštní bud na jednu fázi klasicky nebo možná to bude na třífáz předpokládám, vzhledem k tomu že 10KW středovlnný vysílač se dá živit z třífázu tak předpokládám že 1KW vysílač na tom nebude o moc jinak. A to ovládání jaký tam je se uvidí až se to přiveze, to by mohl být další dost zákeřný oříšek.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Na tý adrese žádná fabrika není. Normální obytná nebo kancelářská budova městský zástavby. Asi nějakej překupník kdovíkterýho výrobce.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lumca

#7 Příspěvek od lumca »

@TeslaPC: PA stupně by odejít neměly, jsou tam ochrany, ovšem zkoušet to přímo do vzduchu, to je odvaha. Nikdy nevíš jaké rušení nebo harmonické ktreré můžou něco rušit (hlavně komunikační systémy složek IZS a to bude potom pořádný fičák! Svého času jsem viděl zákrok ZJ PČR proti takovému kutilovi, který policii zarušil údajně nechtíc komunikaci.) z toho polezou. Některé TV analogové TXy (hlavně Zarat a Tesla měly problémy už z výroby a na jejich výstupu musely být řazeny filtry a odlaďovače. Vzpomínám si, že tím trpěl třeba TX Zarat 2kW pro ÚPST na K51 na Hošťálkovicích. Někde mám fotky jak to vypadalo. Navíc na výstupu není běžný konektor IEC nebo F či N nebo UHF, ale speciální EIA, který bývá v provedení dle koncového max PA.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Celeron píše:Na tý adrese žádná fabrika není. Normální obytná nebo kancelářská budova městský zástavby. Asi nějakej překupník kdovíkterýho výrobce.
Takových budov, kde nějaká fabrika (od budovy s kancelářemi, případně prototypovou dílnou a vývojovým pracovištěm přes malou manufakturu až k továrnímu komplexu) už léta není, jsem po Evropě viděl desítky. V Tourcoing jsem byl v přádelně bavlny, kousek za hranicí s Belgií (ta přádelna už není, ale podle jejich laxního přístupu k požární bezpečnosti bych se nedivil, kdyby napřed vyhořela).
Ve Francii jsou zvyklí rychle zapomínat, musel bys sehnat pamětníka, který tu firmu na tom místě skutečně pamatuje, zvlášť, jestli ta firma už čtvrtstoletí není.
Není to, jako u nás, kde se budovám, které využívají už třicet let jiné firmy, říká pořád stejně (viz například GŘBP, zkráceně Bavlna, v HK, kde je dnes evidováno kolem 60 ekonomických subjektů, ale Bavlna ani jedna).
Třeba na radnici v Tourcoing či hospodářské komoře by věděli, jen bych doporučil dotaz přeložený do francouzštiny, Frantíci dodnes neradi hovoří anglicky.

Jen tak pro oko: odtud z hranice je to přes okraj Neuville en Ferrain 3km k bývalé firmě Velec, konečně ten areál není zase tak malý, sem se klidně mohla firma Velec vejít.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Máš pravdu Hille, zadal jsem místo 278 popisný blbě 287, což je řadovej barák naproti. Vypadá to, že to U.T.T. co tam sídlí, je nějaká textilka. Ale může tam toho být víc.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“