Mikrovlnka - může slábnout?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jantar

Mikrovlnka - může slábnout?

#1 Příspěvek od Jantar »

Omlouvám se za laický dotaz, na netu se mi nepodařilo dohledat nějaké relevantní informace.

Může slábnout mikrovlnka a její příkon tak neodpovídat výkonu? Rekl bych, že časem slábne víc a víc, jako by se opotřebovávala dioda či co generuje mikrovlny.
Také jídlo je ohřáto spíše nerovnoměrně ale to je asi dáno konstrukcí.

Předpokládám, že opotřebovávat se může a když si někde zkusím jinou mikrovlnku tak mi přijde o dost silnější (při přibližně stejném příkonu). Nejspíš se tedy podívám po nové ale jak si ověřit že hřeje dostatečně a rovnoměrně netuším....
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Žádná mikrovlnka neohřívá jídlo rovnoměrně, pro částečné zrovnoměrnění se používá otočný talíř.
Ale vždy bude více ohřívat na krajích než uprostřed, taky víc ohřeje slabou vrstvu než silnější.
Cust

#3 Příspěvek od Cust »

Je tam stojaté vlnění s délkou vlny přes 10 cm. To k té rovnoměrnosti.
Mikrovlnka stárne, zdrojem je magnetron, což je vysokonapěťová elektronka, jejíž katoda se provozem opotřebovává. Po pár tisících hodinách provozu může být už dost špatná a vyzářený výkon může být výrazně nižší.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Slabnut moze. Ked je jedlo zohriate malo, tak si nastavis dlhsi cas.
Valdano

#5 Příspěvek od Valdano »

Moje cca 20 let stará mikrovlnka ECG pořád šlape. :D
jardafiala

#6 Příspěvek od jardafiala »

Mám přestárlou µkrovlnku (cca 10 let) a nic takového nepozoruju. Je to spíš o tom co tam strčíš a co si představuješ co to udělá.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Vem přesný množství vody, změř její teplotu a ohřej ji v mikrovlnce po přesně určenou dobu - od té pak odpočítej cca 2 vteřiny a pak změř zase její teplotu a můžeš spočítat aktuální výkon. 2 vteřiny cca trvá nažhavení generátoru mikrovln (magnetron).
Postup výpočtu jde najít na netu. Jelikož má magnetron žhavící vlákno s emisní vrstvou a ta časem slábne, může se postupně magnetron "vysvítit".
patrikvarga

#8 Příspěvek od patrikvarga »

Artaban001 píše: Postup výpočtu jde najít na netu.
Alebo aj v DS mikrovlnky.
Přílohy
Daewoo KOR-131G2A.jpg
Daewoo KOR-131G2A.jpg
Cust

#9 Příspěvek od Cust »

Valdano píše:Moje cca 20 let stará mikrovlnka ECG pořád šlape. :D
pořád šlape beze změny výkonu?
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Cust píše:Po pár tisících hodinách provozu může být už dost špatná a vyzářený výkon může být výrazně nižší.
To je při častém používání asi 16-17 roků. Při tom občasném to bude spíše těch 25-30 roků, což znamená, že 20 roků bez problémů.
A jedině autor příspěvku může napsat, jak dlouho ji má. To nemusí hledat na internetu, ale v hlavě.
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Moje běží tak 5 minut denně, takže tisíc hodin splní za 32 let. Pokles výkonu po 20 letech není znatelný, i když měření by ho asi prokázalo.
MiraSt

#12 Příspěvek od MiraSt »

Moje první mikrovlnka se takto projevovala. Měla prasklý magnet. To zjistili v servisu.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
p32

#13 Příspěvek od p32 »

Já chtěl jen ukázat na to, že na "tisíce" hodin se to počítat nedá, protože v průměru za 20 let si stejně každý pořídí novou mikrovlnku. Normální závady mají značkové i neznačkové značky, ale s tím se musí počítat. To je jak u televizorů. Každý to kupuje na 5-10 let, ale je rád, když to vydrží těch 20 let a po 25 letech se rozčiluje, že to není tak spolehlivé jako ta jiná značka. Koupí si novou od té "lepší" značky a posere se mu to 2 měsíce po záruce. :lol:
Jantar

#14 Příspěvek od Jantar »

Artaban001 píše:Vem přesný množství vody, změř její teplotu a ohřej ji v mikrovlnce po přesně určenou dobu - od té pak odpočítej cca 2 vteřiny a pak změř zase její teplotu a můžeš spočítat aktuální výkon. 2 vteřiny cca trvá nažhavení generátoru mikrovln (magnetron).
Postup výpočtu jde najít na netu. Jelikož má magnetron žhavící vlákno s emisní vrstvou a ta časem slábne, může se postupně magnetron "vysvítit".
A jo.... https://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vypoc ... teple-vody . Vzal jsem pullitr vody o 19.2stC a minutu ho ohříval na 34,8stC. Výpočtem mi vyšlo 0,6kW. Mikrovlnka má mít 0,7kW což byx znamenalo že by měla ohřát na cca 38stC. To mi nepřijde jako strašný a vzhledem k možným chybám měření mám za to, že mikrovlnka funguje víceméně OK a že žádný dramatický propad výkonu se nekoná....
HF_Tech

#15 Příspěvek od HF_Tech »

No problémy můžou být v zásadě tři:
1) odchází VN kondenzátor - na fastonu byl vakl a jak se to hřálo tak kondenzátor ztrácel nějak kapacitu. Stačilo dát jiný z vraku a faston zmáčnout kombinačkama.
2) Odchází magnet na magnetronu, protože se to z nějakého důvodu nechladí - někdo při jiné opravě nenasadil kus plastu na usměrnění vzduchu od ventilátoru nebo je ta mikrovlnka blbě zabedněná ve skříni.
3) Je špatné relé které spíná magnetron. Má opálené kontakty.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“