Mikrovlnka - může slábnout?
Moderátor: Moderátoři
Mikrovlnka - může slábnout?
Může slábnout mikrovlnka a její příkon tak neodpovídat výkonu? Rekl bych, že časem slábne víc a víc, jako by se opotřebovávala dioda či co generuje mikrovlny.
Také jídlo je ohřáto spíše nerovnoměrně ale to je asi dáno konstrukcí.
Předpokládám, že opotřebovávat se může a když si někde zkusím jinou mikrovlnku tak mi přijde o dost silnější (při přibližně stejném příkonu). Nejspíš se tedy podívám po nové ale jak si ověřit že hřeje dostatečně a rovnoměrně netuším....
- jardafiala
- Artaban001
Postup výpočtu jde najít na netu. Jelikož má magnetron žhavící vlákno s emisní vrstvou a ta časem slábne, může se postupně magnetron "vysvítit".
- patrikvarga
To je při častém používání asi 16-17 roků. Při tom občasném to bude spíše těch 25-30 roků, což znamená, že 20 roků bez problémů.Cust píše:Po pár tisících hodinách provozu může být už dost špatná a vyzářený výkon může být výrazně nižší.
A jedině autor příspěvku může napsat, jak dlouho ji má. To nemusí hledat na internetu, ale v hlavě.
A jo.... https://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vypoc ... teple-vody . Vzal jsem pullitr vody o 19.2stC a minutu ho ohříval na 34,8stC. Výpočtem mi vyšlo 0,6kW. Mikrovlnka má mít 0,7kW což byx znamenalo že by měla ohřát na cca 38stC. To mi nepřijde jako strašný a vzhledem k možným chybám měření mám za to, že mikrovlnka funguje víceméně OK a že žádný dramatický propad výkonu se nekoná....Artaban001 píše:Vem přesný množství vody, změř její teplotu a ohřej ji v mikrovlnce po přesně určenou dobu - od té pak odpočítej cca 2 vteřiny a pak změř zase její teplotu a můžeš spočítat aktuální výkon. 2 vteřiny cca trvá nažhavení generátoru mikrovln (magnetron).
Postup výpočtu jde najít na netu. Jelikož má magnetron žhavící vlákno s emisní vrstvou a ta časem slábne, může se postupně magnetron "vysvítit".
1) odchází VN kondenzátor - na fastonu byl vakl a jak se to hřálo tak kondenzátor ztrácel nějak kapacitu. Stačilo dát jiný z vraku a faston zmáčnout kombinačkama.
2) Odchází magnet na magnetronu, protože se to z nějakého důvodu nechladí - někdo při jiné opravě nenasadil kus plastu na usměrnění vzduchu od ventilátoru nebo je ta mikrovlnka blbě zabedněná ve skříni.
3) Je špatné relé které spíná magnetron. Má opálené kontakty.