Soprán 635A
Moderátor: Moderátoři
O samotnej MBA přeci nejde. Bylo to rádio nižší třídy, podobný dělaly i západní a japonský značky. To zapojení je ale přesně takový kurvítko, jaký dnes každej vyčítá současným výrobcům. U nás, před čtyřiceti lety.
(To akorát já jsem kdysi měl B101 z partiového výprodeje, u kterýho jedna MBA810 brutálně šuměla.)
Jestli to nebude tím, že originál TBA810 a jeho vylepšeniny měly v původním katalogu od ST od počátku právě jen ten odpor pro nastavení pracovního bodu s doporučenou hodnotou do 100 kΩ, ale oddělovací kondenzátor ne. Asi se počítalo s tím, že zdroj signálu nějaké stejnosměrné oddělení na výstupu má, přesněji, že zdroj signálu nemá na výstupu žádný stejnosměrný potenciál.ransom píše:...To zapojení je ale přesně takový kurvítko, jaký dnes každej vyčítá současným výrobcům. U nás, před čtyřiceti lety.
Tesla to opráskla.
Tuto chybu soudruzi v NDR neudělali: mají v katalogu pro A205 a A210(E,K) kondenzátor zakreslený vždycky.
Konečně - když oddělím stejnosměrný potenciál kapacitou na živém konci dráhy potenciometru a jeho studený konec ukostřím, tak běžec také bude bez stejnosměrného potenciálu. Má to logiku? Určitě.
Jenomže běžec potenciometru ten kondík potřebuje. A o to víc tam, kde je potenciometr spřažený s vypínačem a musí se s ním pokaždé hýbat, což sice není případ 635A, nicméně ten kondík tam taky chybí.
Vynechaná byla v Unisonu nebo Duu, (zase Tesla Bratislava, koho by to překvapilo?).
Litovel toho švába tolik nepoužívala, ta měla radši MDA2010. Ale občas po něm sáhli u nejnižší třídy. V NZC030 byl vstup navázaný přímo na kolektor předchozího tranzistoru - tam kapacita nechyběla. Zato kapacitu vynechali v aušusové NZC041, s podobným úspěchem jako u Sopránu.
Když už se někdo dnes v těch zázrakách rejpete, koukněte na Hillovo schéma, škrábněte spoj na plošňáku, a ty dvě součástky tam přidejte. Jinak budete potenciometry pucovat co měsíc a bude to harašit furt.
Myslím že už chápeš, proč Sinclair bejvalou TESLU Prešporok jmenuje zásadně slovem "bačovia" ...ransom píše:Ale to měl konstruktér vědět. Od toho jsou tlusté konstrukční katalogy, kde by vyčetl vstupní proud. A potom - proč většina dalších koncernových výrobků s MBA810 tu vstupní kapacitu má? B101, B700, B730, B93, Diamant a Safír, KM350... Vynechaná byla až v K10, což bych ale radši ani nenazýval magnetofonem.
Vynechaná byla v Unisonu nebo Duu, (zase Tesla Bratislava, koho by to překvapilo?).
....
A kutilmile - nelituju tě
Zatím jen teoretizuju, ležím, vychrchlávám si plíce a z nosu mě teče jak z vodovodu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pak jsem předělal vstup u MBA810, zapojil znova fyziologii a skončil jsem na přepojení korekcí. V nich se už někdo vrtal, je tam dvakrát říznutej plošák a dvě propojky. Vypadá to, že to není přesně úprava z AR, co sem dal PatrikVarga. Zítra to musím vykreslit, co tím chtěl autor tý úpravy říci.
Jinak výměna součástej na tom papírovým plošáku, to je dílo. Stačí dotek mikropájkou a pokud je to koncová pájecí ploška, hned se odseparuje od papíru.
Na ty malý teslácký axiály pozor - už víckrát se mi stalo, že nebyly jen vyschlý, ale šly skoro do zkratu - odpor tak 100-300 ohm.
O těch malejch TETE98x vím moc dobře co všecko uměj už z dřívějších rekonstrukcí zesíků a počítadel.
Jo a taky by mě zajímalo, čím nahradit žárovky E10/6V/50mA. Nabastlit do patice E10 zelenou LEDku a zvětšit seriovej odpor, nebo do patice nabastlit axiální drátovou žárovku 5V/45mA nebo 6V/40mA? 12V/0,1A se ještě dají koupit.
Jo a ještě jsem narazil na jeden, totální průser. Vnitřní rozvod 230V je komplet dělanej "gumákem". Když se s ním hne, praská a odhaluje vnitřní žílu. Zpuchřelej, musím celý rozvod předělat.
Proč zelenou LEDku. Nabastli tam teple bílou LEDku, vypadá stejně jak žárovka a je to navěky. Jen v případě napájení střídavinou se vyplatí to usměrnit nebo přepojit na ss větev, aby to neblikalo, odběr je malý.Celeron píše:Jo a taky by mě zajímalo, čím nahradit žárovky E10/6V/50mA. Nabastlit do patice E10 zelenou LEDku a zvětšit seriovej odpor, nebo do patice nabastlit axiální drátovou žárovku 5V/45mA nebo 6V/40mA? 12V/0,1A se ještě dají koupit.
Jo a ještě jsem narazil na jeden, totální průser. Vnitřní rozvod 230V je komplet dělanej "gumákem". Když se s ním hne, praská a odhaluje vnitřní žílu. Zpuchřelej, musím celý rozvod předělat.
Ten průser s vnitřním rozvodem 230V je skoro u všech Tesel z Blavy až do konce 80. let. Přívodní šňůra u těch z 80. let už je kvalitní dvojlinka s dvojí izolací, které ani po letech nic není, a za izostatem následuje tenhle zmetek později společně strčený do druhé PVC izolace. Gumák jak ve starých rádiích to není, ale rozpadá se to strašně.
Měla by jít koupit v prodejnách s velopříslušenstvím - používá se pořád, i když málo jako zadní světlo k velo-alternátorku 6V/3VA spolu s přední 6V/450mA s velkou baňkou.Celeron píše:...
Jo a taky by mě zajímalo, čím nahradit žárovky E10/6V/50mA.
...
A kutilmile - nelituju tě