Tady se zřejmě bez osciloskopu a příp. i rozmítače neobejdeš. Nějaké "pokusničení" není na místě. Ověřil bych to chování i na jiných kanálech - Ametyst má skoro všechny, modulátor nevím. Potom pusť do modulátoru signál nějakého "monoskopu" a podívej se na jeho průběh za detektorem a zkontroluj úrovně synchronizačních a zatemňovacích impulzů.
Tesla Ametyst, renovace, prosím o pomoc.
Moderátor: Moderátoři
Tady se zřejmě bez osciloskopu a příp. i rozmítače neobejdeš. Nějaké "pokusničení" není na místě. Ověřil bych to chování i na jiných kanálech - Ametyst má skoro všechny, modulátor nevím. Potom pusť do modulátoru signál nějakého "monoskopu" a podívej se na jeho průběh za detektorem a zkontroluj úrovně synchronizačních a zatemňovacích impulzů.
Na 1. videu je vidět modulátor M69, který lze nastavit na kanály CCIR a změnit mf zvuku na 6,5MHz. Z tabulky uvedené níže je zřejmé, že nejvhodnějším "kandidátem" pro volbu je kanál E05 (CCIR), jehož nosná obrazu je shodná s 6. kanálem OIRT (Ametyst).
Doporučuji ale vyzkoušet i jiné.
Až budeš zkoušet osciloskop, doporučuji zobrazit z dvd-přehrávače (usb vstup) signál jasových pruhů, který je k požadovanému účelu vhodný, např. ten v příloze. Na osciloskopu připojeném na g1 PL83 by ses měl snažit přiblížit co nejblíže k obrázku jako příloze.
Ametysty měly v karuselu osazené lišty pro kanály 1, 2, 6 - 12. Pro kanály 3, 4 a 5 tam lišty s cívkami nebyly.
Čili: Ametysta přepnout na kanál 6 a modulátor na kanál 05. *)
To dolaďování prstencem kolem knoflíku voliče ještě na kanálu 11 nezvládalo víc, než asi ±2 MHz, takže na kanálu 6 se dá počítat tak s ±1,7 MHz. S takovou by to mohlo jít ještě na kanálech 7 a 12 (modulátor na kanál E06, televize na kanál 7, nebo obojí na kanál 11), ale už na dorazu a bez záruky, že to doladění stačí.
*) V roce 1966 jsme se přestěhovali z nájmu do svého a poprvé jsem se setkal s tím, že 850 metrů vzdušnou čarou udělá z příjmu kulový, i když je dům o 7 metrů výše a anténa, sedmiprvková Yagi, která byla předtím pod střechou 8 metrů nad zemí, musela ven do výšky 12 metrů nad terén, aby se Krásné na kanálu 6 dalo spolehlivě a s minimem duchů přijímat, i když na něj byl terén otevřenější, než na původním místě. Mělo to ale jeden pozitivní důsledek - dva tři měsíce v roce, když zavlála vlajka a zahrála hymna, vypnuli vysílač Krásné na "našem" 6. kanálu a na obrazovce se objevil obraz z rakouského vysílače Kahlenberg na "jejich" 5. kanálu, který byl od nás v zákrytu za Krásným. Na Ametystu bez zvuku, až někdy v roce 1970 nám místní televizák namontoval konvertor do Oravy a chodilo to i se zvukem.
https://youtube.com/shorts/ydKG1goBy6Q?feature=share
Z tvého videa lze pouze soudit, že řádkové synchronizační impulzy tam jsou.
Na karuselu kanálového voliče mam kanál 6 nebo 2 záleží jestli mam správně ten knoflík nasazený. Na každé jiné možnosti karuselu jsem zkoušel všechny možnosti modulátoru a jediné co jsem schopny naladit je na karuselu číslo 6 nebo 2 a na modulátoru možnost E3.
Na osciloskopu jsem schopen dostat jen to co je na videu.vice nevím co dále zkoušel jsem na osciloskopu něco nastavovat ale bez úspěchu a jiný osciloskop nemám.To není úplně zase můj šálek kávy.
Jinak to má vliv na prohazováni elektronek jak PCF82 tak EF80.Ale nevím jestli se mi chce investovat do nových elektronek jestli to vůbec může byt tím.
Jestli tvůj osciloskop umí aspoň 150MHz, zobrazí, i když s menší amplitudou, těch 214,75 MHz, na nichž musí na šestém kanálu oscilátor kmitat, taky.
Jestli tak vysoko nechodí, určitě zvládne 38 MHz, které se ti při při kanálovém voliči přepnutém na 6. kanál a modulátoru na kanál E05 musí objevit na pinu 2E5, úroveň v desítkách mV.
Základní předpoklad funkce kanálového voliče jsou čisté kontakty na kanálových lištách a dosedající kontaktní pružiny karuselu. Očisti je aspoň čistým kancelářským papírem pro tiskárny.
Pokud na dvou různých kanálech přijímáš vysílaný kanál E03, bude jeden z nich harmonickým násobkem E03.
Jak už bylo několikrát řečeno, nejvhodnějším kanálem je č. 6 (Ametyst) a E05(modulátor).
A s osciloskopem se prostě musíš naučit pracovat, jinak to nepůjde.
https://youtube.com/shorts/YpoQQg4PTmM?feature=share
To že se na polohu karuselu mohu podívat z boku když sundám stínicí kryt mě napadlo hned chvíli po odeslaní předchozí zprávy. Když jsem sundal plechový bok kanálového voliče tak to sedí, 3,4,5 nejsou osazeny a já celou dobu používám 6 kanál. Kontakty jsem čistil již předtím než jsem to poprvé zapnul.
Po zapnuti i když jsem s televizi krom sundání toho stínicího plechu nic nedělal tak naskočil relativně hezký obraz. Praktický bez žádného mojeho zásahu.Ale zase zvuk je mizerný a nejde doladit současně z obrazem.ale tak jak předtím byl zvuk velice čisty a obraz mizerný tak teď je to přesně naopak.
V každém případě je špatně nastaven kanál modulátoru. Ten musí být pro šestý kanál OIRT E05 CCIR, nikoliv E04. Chybějící zvuk tomu odpovídá. A možná nemáš správně nastavenou "zvukovou normu" na 6,5MHz na modulátoru. Zkontroluj to.
Jinak je zřejmé, že tv vyžaduje celkové sladění (včetně zvukové mf a poměrového detektoru) pomocí vobleru, k čemuž je třeba nejen vobler, ale i určité znalosti a zkušenosti.
Takže stúdium...
A také bys mohl využít této "změny k lepšímu" k dalším pokusům o zobrazení obrazového signálu na osciloskopu. Teď by to mělo být o něco snazší.
Nebo, jestli máš ještě nějaký settopbox s RF výstupem (má vzadu 4 anténní konektory), použij ten. V menu mu jde "náš" zvuk nastavit. Jen asi budeš muset použít konvertor, tuším, že settopboxy vysílaly až od 21. kanálu výše.