A kromě toho se domnívám, že i s použitím relé se zpožděným přítahem lze zapojení použít, pokud se paralelní zapojení spínacích kontaktů obou stykačů nahradí sériovým spojením rozpínacích kontaktů stykačů a naopak rozpínací kontakt relé spínacím kontaktem. Nedostatkem je ovšem zbytečné zpoždění při prvním spuštění a potřeba dvou rozpínacích kontaktů u každého stykače.
Stykačové kombinace
Moderátor: Moderátoři
A kromě toho se domnívám, že i s použitím relé se zpožděným přítahem lze zapojení použít, pokud se paralelní zapojení spínacích kontaktů obou stykačů nahradí sériovým spojením rozpínacích kontaktů stykačů a naopak rozpínací kontakt relé spínacím kontaktem. Nedostatkem je ovšem zbytečné zpoždění při prvním spuštění a potřeba dvou rozpínacích kontaktů u každého stykače.
sekund náboj pro napájení cívky ve velkém kondenzátoru. V obecném případě tedy musí být relé s trvalým napájením. A tudíž to je podle prvního nákresu (ovládání napájením) nefunkční.
Variantu s rozpínacími kontakty a zpožděným přítahem jsem úmyslně nenavrhoval. Právě pro zpoždění prvního sepnutí po obnově napájení.
Požadavek je blokovat spuštění po dobu doběhu pohonu. Nikdo neřekl jestli to budou tři sekundy nebo tři minuty.
Kdyby se mělo jednat o jednotky sekund, klidně by se na to daly použít třeba zpožděné pomocné kontakty na stykačích a vynechat časové relé.
A kromě toho, funkce relé typu B tak, jak byla popsána, neodpovídá funkci relé se zpožděním při(po) vypnutí, ale relé s předčasným vypnutím.
Charakteristiky relé se zpožděným sepnutím a zpožděním při vypnutí jsou funkčně navzájem inverzní.
Ty funkce na obrázku nejsou inverzni. V prvním případě je výstup aktivní po čas S-t, ve druhém po čas S+t.
TX11 pamatuju. Někde i možná nějaký vyhrabu. Ale určitě ho nebudu nabízet někomu, kdo se to učí.
Relé se zpožděným návratem sepne při přivedení signálu. Po odeznění signálu drží sepnuté, rozepne po odčasování. Po celou tu dobu musí být něčím napájené. Buď ovládacím napětím (to znamená že má napájení trvale a spouští se do další svorky), nebo by muselo mít zdroj v sobě. Baterku, nabitý kondenzator. Já nevím jak srozumitelněji to vysvětlit.
Zpožděný návrat, když nechci aby mi časák relé trvale žral energii, si bez problémů nafixluju zpožděným přítahem a pomocným relé s přidrží.
Ale teda se musím omluvit za jeden kiks, to jsem fakt dement. Nedělám to 38 let, jenom 33. Asi jsem právě domachroval...
Princip relé TX11ZN a TX12 je v použití vnitřního bistabilního (polarizovaného) relé. Tím je snížena vlastní spotřeba energie v době časování, po jejímž ukončení se relé přepne připojením druhé cívky relé k nabitému kondenzátoru (schéma). Relé TX měla přepínatelný rozsah 0,6-100s.ransom píše:U relé, které má jenom dvě ovládací svorky, máš pravděpodobně buď funkci zpožděného přítahu (typ a), nebo zpožděného návratu (typ b). Typ a po přivedení napájení začne časovat a po uplynutí času přepne. Po přerušení napájení odpadne.
Typ b po přivedení napětí sepne okamžitě a po odčasování odpadne. Znovu sepne po přerušení a znovuzapnutí napájení...
Lze je nahradit moderními typy i z české výroby, např. ELKO CRM71TO, CRM72TO, ale i výrobky Legrand a jinými.
Relé jsem nakonec sehnal CRM91/H.Funkce g nabízí zároveň možnost okamžitého sepnutí po rozepnutí ovládacího kontaktu tak jsem přidal ještě kontrolku časového odpočtu na doběh motoru. Na první dobrou to funguje
Až zapojím motor, dám vědět