chlazení CPU 486
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
- pocitujlasku
Ventilator mali urcite prve pentia, tie mali rovno na sebe nalepenu klietku, kde sa umiestnoval a mal len malicky pasivny chladic. Niekde doma este mam svoje prve pentium P133MHz
• do Am486 DX-33 -> vždy nahoře bez
• DX-40 & DX2-50 -> nahoře bez, ovšem někdy alibisticky s nalepeným pasivem
• DX2-66/DX2-80 -> nahoře bez / pasiv, častěji ovšem pasiv /pasiv, výjimečně pasiv / chladič s větráčkem
• DX4-100..133 -> nejčastěji s větráčkem ve stylu raných Pentií
Záleželo na tom, jak se k tomu stavěli výrobci počítačů (bez ohledu na doporučení, vytištěné na povrchu CPU). Pasivy nejroztodivnějších tvarů tehdejších značkových desktopů (myšleno ležatých IBM/Compaq apod.) nemá cenu zmiňovat, záleželo na uspořádání bedny.
No na CPU je nějaký pidi chladič s větráčkem 40x40 s úplně vymletým ložiskem. Za chodu ten chladič ani není moc teplý, tak mě prostě zajímá jestli by to CPU zvládl bez větráčku s pasivem a nebo třeba úplně bez? To asi ne...Mohl bych jen vyměnit větráček nakonec, ale zase dělá to hluk celkem a úplně mi stačí ten 1,7GB disk jak hlučí. Holt už sem úplně odvyknul s těmi SSD disky v moderních PC a kdy se větráky jen převalují a nebo vůbec.
- pocitujlasku
Dej fotku stávajícího větřáčku. Pokud bude nový v pořádku, jde z něj jen nepatrný šum. Asi ještě nějaký 40 x 40 najdu. Pokud pasiv nebude ofukovaný společně např. od zdroje, tak to v létě nebude ono.Nakadah píše:
No na CPU je nějaký pidi chladič s větráčkem 40x40 s úplně vymletým ložiskem. Za chodu ten chladič ani není moc teplý, tak mě prostě zajímá jestli by to CPU zvládl bez větráčku s pasivem a nebo třeba úplně bez? To asi ne...Mohl bych jen vyměnit větráček nakonec, ale zase dělá to hluk celkem a úplně mi stačí ten 1,7GB disk jak hlučí. Holt už sem úplně odvyknul s těmi SSD disky v moderních PC a kdy se větráky jen převalují a nebo vůbec.

A kdyby někoho zajímala oprava RTC obvodu tak pár fotek.

To co zůstalo na obvodu 885 je krystal. Zalívací hmota nahřátá nad 150°C se dlubala snadno.

Pak už jen vytisknout držáček, dát novou baterku, naletovat nožky, nahoru přilepit původní označení.