Solar, aku baterie, el. ohradník
Moderátor: Moderátoři
Solar, aku baterie, el. ohradník
Poraďte jaký panel + příslušenství mám objednat k průběžnému dobíjení olověné aku baterie 12 V / 45 Ah, abych nemusel dojíždět nabíjet baterii.
Panel: jakýkoli seženeš levně. Hint: velké 400-500W panely budou levnější než nějaké 100W.
MPPT nabíječ: cokoli co opravdu má MPPT a zároveň vyhovuje panelu, který jsi sehnat (maximální napětí / proud).
Nezapomeň, že taková sestava snadno vezme nohy na ramena, takže buď to musí být zabetonovaný do země nebo to složit z levných komponent, aby to nebolelo až si to někdo odnese.
Ten měnič umožňuje nastavit napětí a proud vhodný pro dobíjení a udržování takovéto baterie ( 13,5 V / 4 A )? Umí taky odstavit baterii při poklesu napětí, aby jí to nevycuclo do mrtě ? Ještě mám dilema, zda koupit solar nový, nebo jetý, třeba na Bazoši.HF_Tech píše:Na podobnou srandu mám měnič SRNE MPPT SR-ML2420 a dva panely do série, že dávají naprázdno dohromady 80-95V bez zatížení a ok.
Celkem v pohodě to nabíjí i když je celý den pod mrakem.
Já mám 100W panel (ale pozor - skutečně 100W, ne to, co nabízí PRCák), dobíjí 55Ah obyčejnou autobaterii. Regulátor úplně to nejlevnější tam je hlavně proto, aby se baterka nepřebíjela. Při plném nabití mi baterka vydrží 9 dní (8 mám ověřeno fyzicky - to jsem ještě jezdil dobíjet). Plné dobití za slunečného světla trvá asi 3 hodiny.
Loni jsem ještě přidal autobaterku z Toyoty, která už nedávala potřebný proud na start, a le jinak byla v pořádku. Když vypadne proud, tak ji seberu, připojím na měnič a napájím lednici.
Ohradník je zapnutý pořád (kromě doby, co jsme na zahradě), běží celoročně a ještě se nestalo, že bych přijel a byl vypnutý.
Jen si dovolím upozornit, že původní nákup byl něco takového z PRC, a to nestíhalo dobít ani za slunečného dne. Použil jsem z toho aspoň ten regulátor.
Má to svorku s nastavitelným odpínáním. Vypíná to při podpětí na baterii a pak tam jde nastavit aby to večer samo rozsvítlo lampičky.kbulda píše:Ten měnič umožňuje nastavit napětí a proud vhodný pro dobíjení a udržování takovéto baterie ( 13,5 V / 4 A )? Umí taky odstavit baterii při poklesu napětí, aby jí to nevycuclo do mrtě ? Ještě mám dilema, zda koupit solar nový, nebo jetý, třeba na Bazoši.HF_Tech píše:Na podobnou srandu mám měnič SRNE MPPT SR-ML2420 a dva panely do série, že dávají naprázdno dohromady 80-95V bez zatížení a ok.
Celkem v pohodě to nabíjí i když je celý den pod mrakem.
Nastavení dobíjecího proudu jsem nenašel. Ale možná nová verze už to má.
Jeden mám na použité baterii 55Ah z auta, do ní jsem jenom doplnil destlilku a druhou na 120Ah baterii do karavanu. A zatím není žádný problém. Co jsem měl čínu předtím, tak ta odrovnala baterku z auta za dvě sezóny.
Jedou z toho přímo 12V lampičky, nabíčky USB a notebook a další srandičky.