Jednoduchý regulovaný zdroj - návod?
Moderátor: Moderátoři
To by tazatel musel být barnodaj. Nevím o nikom, kdo by plánoval zdroj s regulací 30-50V a chtěl na výstup připojit NiMH 1,2V. Ale i takoví se zřejmě najdou.break píše:Existuje návod na jednoduchý regulovaný zdroj s KD503, KU607 a pod. na 30 - 50V bez stabilizace? Tak 5 - 7 součástek?![]()
![]()
trafo mám 50V 100VA
Stačí, když vhodně "podložím" emitor T1 odporem a stejně tak i potenciometr P2. Pak to celý upravím a hotovo. Žádný z aktivních prvků tak nebude na napětím > 30 V.
Už masar ti napsal, že KC507 jako budič to nejspíš zvládne jen malou chvíli - a i když ho zaměníš s KF507(508 ), bude jako budič fungovat na hranici svejch možností, protože i když katalogově "umí" dát až 1A proudu, jsou u týhle řady obrovský problémy s uchlazením - jednoduše proto, že řada KF50x v kulatým kovovým futrálu má relativně velkej přechodovej tepelnej odpor mezi čipem a futrálem, takže i když mu nasadíš "krejzl" na obvod klobouku, budeš mít obrovskej tepelnej odpor mezi dnem pouzdra, ke kterýmu je přiletovanej čip - a bočníma stěnama krytu, který budou v kontaktu s chladičem. Takže ten trand v tomhle zapojení sice bude chvíli fungovat, ale rychle zjistíš, že má snahu se přehřát a protavit. Náhrada typovou řadou BD135/136-137/138-139/140 v relativně dobře uchladitelným pouzdru TO126 to umí částečně vyřešit, ale v Tesle se tyhle typy začaly vyrábět až na konci 80.let - takže prostě bylo jednodušší udělat ten Darlington 3-stupňovej jako KF507+KD601(602)+KD501(502,503). A uvědom si, že to popisuju v souvislosti s použitím trafa schopnýho dát vyšší sekundární proud, ne jen s tím 50VA.DukeNuke píše:@ ekkar: Proč zase žvatláš o něčem, o čem nemáš ani páru?
Tazatel jasně píše trafo 50V / 100VA => max. 2A proudu. A pokud si odmyslím proudové omezení, pak darlington tvoří T2 a T4. Což ty 2A v pohodě zvládne.
...
A Andulko, ty jednotkový odpory zapojený mezi KD601 a báze KD501(502,503) fungujou jako ochranný ne pro koncový trandy, ale pro ten "prostřední stupeň", aby se neutavil - tam by stačil ten odpor jen 1 společnej, ale z pohledu dimenzování tepelný ztráty bylo lepší ty odpory rozdělit a dát jich tam víc kusů v podstatě paralelně.
A kutilmile - nelituju tě
Mám voči, čtu, že T1 a T2 jsou prohozené, takže s KC jsem už nepočítal. A výše píšu, že tam dám KU611 nebo doporučených KU612. Otázka je, jestli ten KC vyhoví alespoň jako T1? Nebo mám dát radši KF 506/508? Jaké na něm bude napětí? Ale T2/T4 můžu složit ze dvou KUY12 - pak to bude "ohnivzdorný", ne?
Ať využiju šuplík.
A jak jsem psal výše - je to jen nástřel a je třeba schéma doupravit.
A jinak - tazatel se ptal na zdroj a jasně definoval podmínky. Takže tvoje ubohosti o parních zdrojích jsou pouhým spamem.
@break: si to spočítej. Pokud T4 bude KD.. s betou=40, pak pokud T2 poteče 50mA a Uce bude 30V, ztratí se na něm 1,5W. A podle toho ho musíš nadimenzovat. Můžeš klidně přidat třetí trand do darlingtonu.