HITACHI HA-270 VYŘEŠENO - jak se nevyplácí nepozornost

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#31 Příspěvek od masar »

To by vysvětlil jen nedestruktivní průraz b-e vlivem vícenásobného překročení Uebmax. Snad.
:wink:
jardafiala

#32 Příspěvek od jardafiala »

Nakonec jsem závadu odhalil, díky nepozornosti později než bych měl. Abych si zvedl sebevědomí tak jsem mezitím zprovoznil jiný zesilovač ale kdo se elektronikou zabývá tak asi ví, že tohle je něco jako zadřená tříska. Včera jsem zašel na pivo a protože nebylo s kým tak(jak to občas dělám) jsem pil a přemýšlel jak na to. Už předtím se moje pozornost soustředila na Q701 který byl otevřený ale neteklo jím dost proudu pro otevření Q703. Než jsem se do toho teď znovu pustil, tak pár dní předtím jsem změřil rezistory kolem Q701, jak se dnes ukázalo zapomněl jsem změřit R705. Nakonec jsem se po dalších měřeních k němu dopracoval, ukázalo se že má odpor řádu MΩ. Po jeho výměně zesilovač funguje. Skutečně jsem byl přesvědčen, že jsem změřil VŠECHNY rezistory v okolí Q701, popsané opomenutí je výstrahou pro mě i pro všechny a připomenutím přísloví DVAKRÁT MĚŘ A JEDNOU ŘEŽ. Teď budu mnohým za blbce, přesto se takhle podělím o svou zkušenost. ':taunte:'
Jen na okraj, měření rezistorů v obvodu neukáže vždy správnou velikost podle schematu, ale když mám dva stejné obvody vedle sebe, tak lze naměřené hodnoty porovnat. Možná to píšu zbytečně, možná to někomu pomůže...
POZNÁMKA k napětí na výstupu, podle všeho R705 chcípal za chodu a s jeho zvětšováním se přivíral Q703 až do úplného zavření.
masar

#33 Příspěvek od masar »

... Na třetím obrázku tečou do obou bází diferenciální dvojice proudy opačné polarity. Takže bych asi zkontroloval hlavně celý obvod (+spoje) diferenciálu , hlavně odpor R705.
Psal jsem 23.12.
A vůbec nejsi za blbce, chyby děláme všichni.
Naposledy já při vkládání tohoto příspěvku jsem "zmršil" ten původní.
:wink:
jardafiala

#34 Příspěvek od jardafiala »

Abych pravdu řekl od doby co jsem to odložil jsem příspěvky nečetl a napsal jsem až řešení. Přitom jsem si samozřejmě všiml, že R705 zmiňuješ. Stejně jsme se k tomu musel dopracovat neb jsem byl přesvědčen, že jsem změřil všechny odpory včetně zmíněného.
Ještě další poznámka k měření napětí, je též důležité vůči čemu se napětí měří a při uveřejnění to popsat, to jsem dělal nedůsledně, příště se polepším. V případech jako je tento je dobré na podezřelých tranzistorach měřit Ube, tady bylo třeba na dobrém konci 0,625V a na nefunkčním 0,605V , hlavně na R704 b ylo cca 0,35V a nemohl jsem se dopátrat, kam tedy ten proud teče. No nakonec, z důvodů popsaných v řešení, tam skoro žádný netekl.
jardafiala

#35 Příspěvek od jardafiala »

Ještě úplně nakonec, na funkčním konci je ofset cca -35mV. Totéž jsme naměřil po opravě na druhém, zesilovač smontoval ale to jsem neměl dělat. Nastavoval jsem klidové proudy a měřil, přitom se ukázalo, že na opraveném konci po chvíli vyleze ofset a kolísá mezi 130 - 250mV. Zřejmě Q702 kvůli zvýšenému napětí Ube přichcípl, měřič ukazoval u Q701 a Q702 stejné parametry ale (asi) ohřátí způsobilo uvedený jev. Vybral jsem dvojici podobných tranzistorů a po výměně Q701,702 je po závadě.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“