Provedení omezovací patky na řetězu motorové pily
Moderátor: Moderátoři
Provedení omezovací patky na řetězu motorové pily
mám elektrické hobby pily(NAREX a Parkside) a každý řetěz má jinak řešenou omezovací patku https://www.brusirnanastroju.cz/Ostreni ... _171_2.htm
Nový řetěz 56 článků pro Parkside má omezovací patku o něco vyšší než vedlejší plech (první obrázek).
Má rozdílná výška plechů nějaký bezpečnostní význam? Je možné snižovat výšku obou plechů? Nebo je nižší plech doraz, pod který se už nemá brousit?
Původní řetěz Parkside (nebyl ještě broušený) totiž má oba plechy stejně vysoké, takže předpokládám, že je možno brousit oba(?). Nebo nebrousit vůbec.
Druhý řetěz 57 článků pro NAREX má omezovací patku tvořenou pouze z jednoho plechu (třetí obrázek). Tam dilema nevzniká.
Tak mě to mate i zajímá, jelikož nejsem dřevorubec. Jaký je důvod různých provedení případně nevýhody toho či onoho?
Když ji tam mít nebudeš , bude ti to blbě řezat a řetěz se bude pálit, piliny budou jemné nebo prach. Když to moc přeženeš , dostává záhul pila.
Chce to mít na omezováky tvrdý plochý jehlový pilník , čínským to moc nejde .
Kontrola příp. ubrání omezováku stačí před broušením, občas to sjede a
štrejchne to o ostří řezacího zubu.
Tak dřevu zdar , já dělám už asi 15 let cca 15 kubíků na topení
P.S. Brusku na řetězy nekupuj, ty čínské ap. jsou na prd , plasty se prohýbají, je to hodně nepřesné. Mám jednu na půdě , špatná investice .
A pilníkem je to i rychlejší a můžu to dělat i v lese .
Na tom prvním obrázku je rozdíl mezi omezovákem a článkem tak velkej, že kdybys omezovák ubrousil až k článku, tak už nebudeš mít v normálním stavu ani kousek zubu nebo Tě to bude kopat tak, že to neudržíš v ruce.
Ergonomie řetězů je dána výrobcem a použitím řetězu, těžko říct co máš za různý řetězy. Jiný jsou na kácení, zakracování, tesařinu a podélný řezání. Běžně se však setkáš s nějakým kompromisem prvních dvou.
BOBO PS:Pokud je Tvůj učitel a vzor Fico, pak už chápu Tvoje vyjadřování, napadání a názory.
řetězu a jeho vyhřátí až do modra , a pak se může už jen vyhodit. Podobně jako když je sjetá více na liště jedna strana , což se stane třeba volným řetězem.
Je ještě jeden přístup k problému omezováku - mám souseda, který se živí těžbou v lese. Na velké stromy má pilu více než 10k s lištou cca 70cm . Když koupí nový řetěz, rozbruškou ubrousí omezováky až na doraz k článku. Když pak podřezává velký strom , nemá tam piliny, ale "dřevitou vlnu" s kousky třeba 15 cm dlouhými . Je to ale chlap 2m/120 kg. Já bych to určitě neudržel v ruce a moje Stihl 231 by to neutáhla - klouzala by spojka, do háje by šly ložiska, přehřátím gufera a taky klika.
Jestli je to pomůcka (optický doraz) pro "neznalce", že dál už nesmějí brousit, protože by byla mezera buď moc velká, nebo už by vycházela délka řezacího zubu příliš malá.
Jestli je to pomůcka, podobně jako je na některých řetězech předseknutá ryska pomáhající dodržet úhel ostří, obvykle 30°.
Některé řetězy pomocný hrb nemají vůbec a některé mají už z výroby pomocný hrb stejně vysoký jako řezací plech.
Na obrázku je zcela nový nepoužitý řetěz, určitě neřeše šikmo.
Chápu, že pro některé "všeznalce" se babrám v ptákovinách.
- martinkopp