Čínské tavné pojistky a nebezpečné pojistky z Číny
Moderátor: Moderátoři
Už z principu drátek zasypanej pískem vydrží 🤐 víc proudu než se přepálí. To by tam musel bejt drátek o menším průměru než vlas a ten by se pravděpodobně sám od sebe přetrhnul.
Chápu tvou obavu o bezpečnost, ale popravdě už nechápu snahu zachraňovat stát kterej je tak tupej, že raději odešel z EU a teď brečí a má jednu z nejvíce blbejch zásuvek v evropě i se smyčkováním a a snahou rvát pojistky pomalu všude. Jako by nestačila normální v pojistkovém pouzdře do panelu.
Ještě otázka, ty žiješ v anglii, že toto řešíš?
Pro mou potřebu stačí, aby pojistka měla potřebné rozměry, vhodnou charakteristiku (nejsem moc náročný) a byla bezpečná. Jestli bude keramická s pískem mi je celkem jedno a předpokládal bych, že nejspíš nebude. Ani proud není ve výčtu podle normy. Očekával bych skleněnou bez písku, tedy podle normy ne ani konstrukcí. Asi jako tu mýtickou od Bussmanna / Farnella. Já jsem to na tomto webu už snad všechno opakovaně rozepsal, i když to pro ostatní snad není zajímavé.
Co do tuposti voličů a strůjců brexitu, pro porovnání, aktuálně - Rakousko, Slovensko, Maďarsko, zanedlouho Německo, Francie... I my máme své kikoty. Britové jistě nejsou výjimečně tupí. Spíš si tu na kontinentě nevidíme na špičku nosu, když mluvíme o ostrovanech.
Ano, Britové si s těmi pojistkami naběhli na vidle. Jejich norma vznikla v jiném světě, ne tak globalizovaném. Ti chytří ve svém oboru mohli vzdálenější budoucnost světa, vzestup Číny a související dopady odhadnout a jistě i odhadli, ale takoví asi nerozhodovali o koncepci imperiálních zástrček.
I kdyby mi snad bylo na úrovni jednotlivců jedno, jaké nesnáze Britům Čína ještě přivodí, což mi úplně jedno není, je Británie i mimo EU stále členem NATO a když z rozumných důvodů v úvahách pominu USA, je v NATO asi nadlouho jednou z mála zemí s nějakou jadernou triádou a s nějakou vstřícnou rétorikou k partnerům v alianci. Házet po nich jen tak pro legraci blátem by mi už proto nepřipadalo taktické.
https://cz.farnell.com/eaton-electronic ... dp/1681222
obsahující i datasheet
https://www.farnell.com/datasheets/821887.pdf
Problém je pro mne jen v nákladech na dopravu z USA stejně od Farnella, jako od alternativních dodavatelů. Není to nikde označeno BS 1362, ale to ani nevyžaduji.
Ty skleněné pojistky 6x25mm nevypadají nijak extra speciálně oproti běžným skleněným 5x20mm, které jsou oproti nim za naprostý zlomek ceny a ani parametricky to není žádný extra zázrak. Kromě těch britských rozměrů na tom není vůbec nic neobvyklého. Ta extrémně vysoká cena je tedy zřejmě daná jen nedostatkem na trhu.
Takový kablík mě napadá nabízet asi jen jako preassembled kit k vlastní odborné kontrole podle místních standardů, zašroubování krytů a používání na vlastní zodpovědnost. Certifikace pro celý svět nedává smysl a jistě ani pro trhy EU a UK. Já jsem otestoval bezpečnost varistoru s teplotní pojistkou při přehřátí menším proudem a při "catastrophic failure", kondenzátoru X2 při průrazu přepětím a vlastnosti tavné pojistky, ověřil jsem soulad s odpovídajícími normami v EU (resp. ČR) pro zbytkové napětí na vidlici, izolační pevnosti kablíku Megmetem atd. Víc pro bezpečnost kablíku asi dělat nebudu.
Rozdíl od 5x20 je nepochybně jen v méně obvyklém rozměru a ceně. Právě proto, že není jiná rozumná možnost, než tu cenu zaplatit. Je na tom vidět, jak efektivní může a nemusí svět být podle okolností a jak obrovskou výhodou je metrický systém.
U Farnella teď vidím BS1362 1 A kusově za 18 Kč + DPH, také Eaton Bussmann, a stejné v sáčku 1000 ks už po třech korunách. (Copak i vlastní imperiální pojistky podle imperiální normy Britové dovážejí z USA a nemají už jinou alternativu?) Je tu vidět ten zásadní vliv množství na cenu. Asi nejběžnější 13 A kupodivu není o moc levnější kusově ani ve velkém a ten velký sáček Farnell dokonce zrušil.
Ceny bez DPH za AGX-1-2 v RS podle počtu kusů:
1 až 4 kusy 76,82 Kč
5 až 24 kusy 74,59 Kč
25 až 49 kusy 71,14 Kč
50 až 99 kusy 69,65 Kč
100 a více 67,43 Kč
To nevypadá na žádnou extra super special slevu ani při počtu 1000 kusů.
Není to kolega nebo zaměstnavatel. Spíš známý, distributor, laskavý člověk, nadšenec...
Ne, já jsem myslel opravdu BS 1362 do zástrček u Farnella. Ty jsou v cenách jak jsem psal. Zajímalo mě srovnání těch skleněných s těmi běžnými, základními, zástrčkovými, které Britové opravdu používají masově a Farnell jim je prodává z důvěryhodného zdroje. Teď jsem si všiml, že jsou vlastně také uvedeny jako rychle reagující. Třeba by u těch ve skle mohla být jejich rychlost také OK. Křivky pro verzi 1 A vypadají u obou dost podobně.
https://cz.farnell.com/w/c/ochrana-obvo ... y=1a%7C13a