Čínské tavné pojistky a nebezpečné pojistky z Číny

Vše o nekvalitním materiálu, výrobcích, zboží. Vyslovení vlastního názoru na cokoliv a v mezích slušnosti není nijak v rozporu se zákony této země ani Pravidly EB. Vše ostatní jde automaticky směr koš.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kejki

#16 Příspěvek od kejki »

Tam může být AI, i se tam střídají lidi. A čtou maximálně poslední poslaný text.
Lojza1

#17 Příspěvek od Lojza1 »

Lidé (asistenti) se střídají určitě. K číslu objednávky si dohledají historii, když s nimi komunikuji, ale jinak s ní asi nikdo nepracuje, i když je tam něco k řešení.
Dekker

#18 Příspěvek od Dekker »

no nějak nechápu požadavek keramické pouzdro plněné pískem pro proud 0,5A. To zase ouřada myslel až vymyslel. To se dává pro pojistky větších proudů aby nedošlo vlivem velké energie k rozprsknutí skla a případně rozžhaveného kovu všude kolem.

Už z principu drátek zasypanej pískem vydrží 🤐 víc proudu než se přepálí. To by tam musel bejt drátek o menším průměru než vlas a ten by se pravděpodobně sám od sebe přetrhnul.

Chápu tvou obavu o bezpečnost, ale popravdě už nechápu snahu zachraňovat stát kterej je tak tupej, že raději odešel z EU a teď brečí a má jednu z nejvíce blbejch zásuvek v evropě i se smyčkováním a a snahou rvát pojistky pomalu všude. Jako by nestačila normální v pojistkovém pouzdře do panelu.

Ještě otázka, ty žiješ v anglii, že toto řešíš?
Lojza1

#19 Příspěvek od Lojza1 »

Dekker:
Pro mou potřebu stačí, aby pojistka měla potřebné rozměry, vhodnou charakteristiku (nejsem moc náročný) a byla bezpečná. Jestli bude keramická s pískem mi je celkem jedno a předpokládal bych, že nejspíš nebude. Ani proud není ve výčtu podle normy. Očekával bych skleněnou bez písku, tedy podle normy ne ani konstrukcí. Asi jako tu mýtickou od Bussmanna / Farnella. Já jsem to na tomto webu už snad všechno opakovaně rozepsal, i když to pro ostatní snad není zajímavé.

Co do tuposti voličů a strůjců brexitu, pro porovnání, aktuálně - Rakousko, Slovensko, Maďarsko, zanedlouho Německo, Francie... I my máme své kikoty. Britové jistě nejsou výjimečně tupí. Spíš si tu na kontinentě nevidíme na špičku nosu, když mluvíme o ostrovanech.

Ano, Britové si s těmi pojistkami naběhli na vidle. Jejich norma vznikla v jiném světě, ne tak globalizovaném. Ti chytří ve svém oboru mohli vzdálenější budoucnost světa, vzestup Číny a související dopady odhadnout a jistě i odhadli, ale takoví asi nerozhodovali o koncepci imperiálních zástrček.

I kdyby mi snad bylo na úrovni jednotlivců jedno, jaké nesnáze Britům Čína ještě přivodí, což mi úplně jedno není, je Británie i mimo EU stále členem NATO a když z rozumných důvodů v úvahách pominu USA, je v NATO asi nadlouho jednou z mála zemí s nějakou jadernou triádou a s nějakou vstřícnou rétorikou k partnerům v alianci. Házet po nich jen tak pro legraci blátem by mi už proto nepřipadalo taktické.
nonius

#20 Příspěvek od nonius »

Dekker:
Vy toho o silnoproudé elektrotechnice asi moc nevíte a také asi nic nevíte o dějinách elektrotechniky a vývoji techniky všeobecně. Nevím co vám Britové udělali, jsou stejní jako Češi.
Lojza1

#21 Příspěvek od Lojza1 »

Paralelně jsem nechtě zavinil rozsáhlejší debatu ve vlákně o Aliexpressu a Valdano tam vložil odkaz na
https://cz.farnell.com/eaton-electronic ... dp/1681222
obsahující i datasheet
https://www.farnell.com/datasheets/821887.pdf
Problém je pro mne jen v nákladech na dopravu z USA stejně od Farnella, jako od alternativních dodavatelů. Není to nikde označeno BS 1362, ale to ani nevyžaduji.
Valdano

#22 Příspěvek od Valdano »

Máte tam odkaz na tutéž pojistku akorát z RS s nižší cenou dopravy a ta vysoká cena za kus možná nebude za jednu pojistku, ale za jedno balení kde je obvykle 5 nebo 10 pojistek. :wink:
Lojza1

#23 Příspěvek od Lojza1 »

Valdano: Já vím a už jsem tam i s díky odpověděl. A se špatným pocitem, že jsem se rovnou nepokusil to přesměrovat z vlákna o Aliexpressu sem. Tam tohle už nepatří, ale zase jsem se odkazoval na Váš odkaz tam...
Valdano

#24 Příspěvek od Valdano »

Pokud je to jen pro nějaký prototyp a stačí Vám třeba jen dva kusy těch pojistek tak to vychází včetně DPH i s dopravou na cca 400 Kč což by pro toho Brita, co to pro něj děláte, mohlo být i přijatelné a nebo ať vám nakoupí ty pojistky u nich (pokud je tam mají v nějakém místním elektro obchůdku levněji) a ať vám je pošle. Byla by to docela ostuda pokud by Brit nedokázal sehnat britské pojistky. :wink:

Ty skleněné pojistky 6x25mm nevypadají nijak extra speciálně oproti běžným skleněným 5x20mm, které jsou oproti nim za naprostý zlomek ceny a ani parametricky to není žádný extra zázrak. Kromě těch britských rozměrů na tom není vůbec nic neobvyklého. Ta extrémně vysoká cena je tedy zřejmě daná jen nedostatkem na trhu.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 20 led 2025, 20:46, celkem upraveno 1 x.
Lojza1

#25 Příspěvek od Lojza1 »

Ano, tak to je. On je v tom segmentu hodně aktivní a zaneprázdněný, tak jsem kablík zatím řešil samostatně z vlastní iniciativy. Nejde o ty peníze jako takové, kdyby se tou cestou už šlo, ale jestli je to řešení vůbec rozumné; ať už pro mne, nebo pro něj a jeho bussiness.
Takový kablík mě napadá nabízet asi jen jako preassembled kit k vlastní odborné kontrole podle místních standardů, zašroubování krytů a používání na vlastní zodpovědnost. Certifikace pro celý svět nedává smysl a jistě ani pro trhy EU a UK. Já jsem otestoval bezpečnost varistoru s teplotní pojistkou při přehřátí menším proudem a při "catastrophic failure", kondenzátoru X2 při průrazu přepětím a vlastnosti tavné pojistky, ověřil jsem soulad s odpovídajícími normami v EU (resp. ČR) pro zbytkové napětí na vidlici, izolační pevnosti kablíku Megmetem atd. Víc pro bezpečnost kablíku asi dělat nebudu.

Rozdíl od 5x20 je nepochybně jen v méně obvyklém rozměru a ceně. Právě proto, že není jiná rozumná možnost, než tu cenu zaplatit. Je na tom vidět, jak efektivní může a nemusí svět být podle okolností a jak obrovskou výhodou je metrický systém. 8-)
Valdano

#26 Příspěvek od Valdano »

Pokud se tyto pojistky používají na území UK obecně tak to nemá zas tak malý počet uživatelů. Extrémně vysoká cena takto relativně jednoduchého produktu rozhodně není obvyklá ani pro oblast UK a může signalizovat i nějaký dočasný problém třeba ve výpadku výroby v důsledku nějaké havárie, požáru apod. na což trh zareagoval výrazným zvýšením ceny. Může to být i distributory pokřivená cena, která s reálnou cenou, za kterou to příslušným distributorům dodávají výrobci vůbec nekoresponduje. Nebýt to globální záležitost pro celé UK tak by si člověk skoro mohl myslet, že to někdo dává Britům "pěkně sežrat". :wink:
Lojza1

#27 Příspěvek od Lojza1 »

Nedíval jsem se, kolik kde stojí poctivé pojistky podle standardu BS 1362, které mají Britové podle normy ve všech vidlicích BS 1363. Určitě jsou pod tlakem Číny, ať už legálním, nebo pokoutními nelegálními a někdy nebezpečnými importy. Sice jsou Britové možná zvyklí, že britský standard není zadarmo, ale nejspíš to nebude cena v jednotkách liber. Vůbec netuším, jaké pojistky (jestli vůbec nějaké imperiální) používají Britové mimo zástrčky a elektroinstalace, kde jim to předepisují imperiální normy takto přesně. Třeba používají v přístrojích originální britské výroby (existuje to ještě ?) stejné metrické, jako my. Neptal jsem se a nemám o britských poměrech takový přehled. Ty zástrčkové jsou asi speciální pro ten účel, jsou mu přizpůsobené požadavky, konstrukcí i výčtem proudů a odpovídajících barev. Takže také nevím, k čemu jsou komu dobré ty rychlé Bussmann ve skle a s velkým rozsahem proudů, ale v jediné řadě, když jsou tak drahé, nemají v tom formátu kromě BS 1362 asi žádnou alternativu a legálně tak docela nepatří ani do těch zástrček. Možná se v Británii používají okrajově a možná vůbec, možná v USA ve svorkách pro americké pojistky, které by se někam ale nevešly na délku. Tady v okolí je má skladem z dodavatelů, o kterých byla řeč, jen RS za vzorkovou cenu. Ani britský Farnell je nemá u sebe v britském skladu a musí je na požádání přivézt z USA. U takových speciálů bývá drahé kdeco od omezeného objemu výroby po malý objem prodeje. Pro to bych měl i pochopení.
U Farnella teď vidím BS1362 1 A kusově za 18 Kč + DPH, také Eaton Bussmann, a stejné v sáčku 1000 ks už po třech korunách. (Copak i vlastní imperiální pojistky podle imperiální normy Britové dovážejí z USA a nemají už jinou alternativu?) Je tu vidět ten zásadní vliv množství na cenu. Asi nejběžnější 13 A kupodivu není o moc levnější kusově ani ve velkém a ten velký sáček Farnell dokonce zrušil.
Naposledy upravil(a) Lojza1 dne 21 led 2025, 00:46, celkem upraveno 1 x.
Valdano

#28 Příspěvek od Valdano »

Tak se zeptejte přímo toho Brita, co to pro něj děláte, jestli teda žije někde na území Británie a ne někde v Číně apod. tak by snad mohl vědět kde všude se u nich používají pojistky 6x25mm a kde je vlastně shánějí pokud je po světě takový problém je vůbec sehnat a když tak jen za cenu cca 3 libry tedy včetně daně za jednu jednoduchou pojistku a levněji jen když si jich koupíte tisíc apod. To by asi protáhlo oči do čínských parametrů i průměrnému Britovi. :D

Ceny bez DPH za AGX-1-2 v RS podle počtu kusů:
1 až 4 kusy 76,82 Kč
5 až 24 kusy 74,59 Kč
25 až 49 kusy 71,14 Kč
50 až 99 kusy 69,65 Kč
100 a více 67,43 Kč

To nevypadá na žádnou extra super special slevu ani při počtu 1000 kusů. :roll:
Naposledy upravil(a) Valdano dne 21 led 2025, 00:55, celkem upraveno 2 x.
Lojza1

#29 Příspěvek od Lojza1 »

Žije ve Stock-on-Trent. On mi věnoval spoustu času při pilování precizního anglického návodu k tomu modulu, tak jsem mu zavázaný a nechci ho otravovat přinejmenším dokud tu věc nedotáhnu... :oops:
Není to kolega nebo zaměstnavatel. Spíš známý, distributor, laskavý člověk, nadšenec...

Ne, já jsem myslel opravdu BS 1362 do zástrček u Farnella. Ty jsou v cenách jak jsem psal. Zajímalo mě srovnání těch skleněných s těmi běžnými, základními, zástrčkovými, které Britové opravdu používají masově a Farnell jim je prodává z důvěryhodného zdroje. Teď jsem si všiml, že jsou vlastně také uvedeny jako rychle reagující. Třeba by u těch ve skle mohla být jejich rychlost také OK. Křivky pro verzi 1 A vypadají u obou dost podobně.
https://cz.farnell.com/w/c/ochrana-obvo ... y=1a%7C13a
Valdano

#30 Příspěvek od Valdano »

Napsal jsem emailem několik dotazů vůči RS k těm skleněným pojistkám AGX-1-2, 250V/500mA, které mají v eShopu. Ptal jsem se na důvody té brutálně vysoké ceny za jediný kus i na vlastnosti z hlediska reakce na zatížení proudem např. 6A i to kde by se daly sehnat podobné pojistky o rozměrech 6x25mm na 500mA při malém počtu kusů za ceny srovnatelné s běžnými pojistkami 5x20mm. Pokud odpoví tak sem napíšu.
Odpovědět

Zpět na „"Čínský" a jiný šmejd“