Soprán 635A
Moderátor: Moderátoři
Nic neprskalo, nehulilo, na výstupech obou MDA bylo 7,7V. Připojil jsem bedny, přepnul na gramec a šroubovák na vstupu od gramce bručel. Potěšilo mě, že ramplující šoupák hlasitosti po úpravě ani nešpitne, korekce a balanc je slyšet "šoupavej" zvuk. Tak jsem připojil zatěžovací odpory 4R, dvoukanál oscilo na odpory a do vstupu magiče generátor BM534. Vypadá to, že oba kanály zesilují a limitují stejně. Korekce taky nějak chodí ale narazil jsem na problémek. Pokud jsou korekce na středu a hlasitost na max, (neměla by do toho kecat fyziologie) tak je na osciloskopu vidět na obou kanálech dost propad zesílení mezi cca 800 Hz až 2 kHz. Korekce na tomhle kmitočtu nemají téměř žádný vliv. Nevím, co je blbě, korekce jsou po tý úprave co se prohazuje vstup a výstup.
Zítra vytáhnu z regálu BM512 a zkusím projet charakteristiky a jak se vlastně ty korekce chovají.
Moc mě nepotěšilo, že na VKV bez antény byl jen šum. Do VF části jsem v podstatě nezasahoval. Uvidíme zítra.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Korekce jsou psaný 100 Hz ± 3dB a 10000 Hz +8, -12 dB.
Já naměřil 100 Hz +5 dB, -18 dB a 10000 Hz +9, -13 dB.
Kanály mají proti sobě drobný rozdíly kolem 1 dB.
Takže výšky se otočením vstupu a výstupu korekcí skoro nezměnily ale na basech to je obrovskej rozdíl, hlavně potlačení basů -18 dB. Zapojení jsem si vykreslil a dal ho do stavu, jak byla úprava v AR. Je to klasickej pasivní Baxandall. Koukal jsem na tohle, moc rozdílů v zapojení tam ale podle charakteristik to je divný.
Co s tím, nechat být, nebo hrábnout do korekcí?
Jardo, 6700K peak u LED asi dost ztuha "stáhneš" filtrem na nějakých cca 2700-3000K (i když nějak se to podařit může).Hill píše:V LEDkové verzi existuje E10 6 V/ 30 mA, ale vyžaduje stejnosměrné napájení.
A asi by jí slušel slabě žliutý filtr, na žárovku je moc studeně bílá.
Ona takováto náhrada (aby to osvětlení pomocí LED u historického zařízení dobře vypadalo) je asi dost marginální, takže nabídka teple bílých E10 žárovek bude malá až nulová. Osobně bych u restaurování jednoho kusu asi volil jako základ LED s vhodným spektrem a k tomu buď dodělal patici E10 (z nějaké normální žárovky), nebo to tam nějak dal bez patice...
Pokud to budou SMD, tak si můžu i vyrobit cosi, co bude vyzařovat prostorově "kolem dokola" apod.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Co tím myslíš, ten propad přenosovky 2,5 dB kolem 1 kHz při korekčáku na středu a nebo ta velká nesymerie basový korekce?xsc píše:To skoro vypadá jako nějaká příliš malá vazební kapacita po cestě, která to stáhne dolů.
Koukal jsem do literatury jak ten Baxandall vlastně maká ale vyčerpávající popis jsem našel jen u aktivního se zpětnou vazbou z tranzistoru za Baxandallem a nejsem si jist, že pasivní se chová naprosto stejně.
Zkusím hnout s těma korekcema metodou pokus-omyl přikládáním kondíků ke stávajícím a uvidíme, co to bude dělat.
Ještě k tý nesymerii basů. Přenosovka na maximální hlasitosti se středovým nastavením korekcí chodí o 10-12 Hz níž na poklesu -3 dB proti dokumentaci. Takže vazebníma kapacitama mezi stupněma to asi nebude, nejspíš je to vlastnost chybnýho návrhu hodnot v otočeným korekčáku. Hledal jsem na OldRadiu jestli nenajdu něco se správně zapojeným korekčákem a poťákama kolem 50K ale zatím nic, všechno s poťákama 50K má otočený vstupy a výstupy.
Kdysi jsem si myslel, že jo, ale při pokusech s MA0403 jsem toho nedosáhl, vždycky to někde udělalo krtinu nebo vanu. Tesle v B100 i v B100A se to taky nepovedlo, proto má B101 už zase zpětnovazebního Baxandalla.
S lineárními potenciometry dosáhneš nejmenšího zvlnění na středech dráhy jen u zpětnovazebních korektorů, ať už Baxandallova, nebo Williamsonova.
Jsou tam dva pasivní typy Baxandallu (volba je v roletce nahoře u volby typu). Jsou tam i možnosti volby průběhu potenciometrů.
Shodu se zapojením 635A si zkontroluj sám
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Hille, opravdu rovnej pasiv s danejma šoupákama udělat nelze. Ten propad -2,5 dB kolem 1 kHz tam je stále a ať hejbáš oběma šoupákama na obě strany kolem středu se prostě nemění ani trošku.
Znova jsem připojil zatěžovací odpory 4R a písknul do vstupů pro magneťák a pak gramec 1kHz z generu. Podle oscila a milivoltmetru začalo omezení těsně nad 4V na výstupu zesáku, což je deklarovaných 4W.
Jenže podle dokumentace má ty 4W vybudit signál na vstupu z magneťáku ne větší než 120 mV a já do toho musím pustit 180 mV. A u vstupu z kystalový přenosky píšou 200 mV a já tam musím pustit 295 mV. Proto i VKV hraje dost slabě. Tak teď nevím, jestli ten pokles citlivosti NF části je způsobenej tím převrácením vstupu a výstupu korekcí nebo něčím jiným. Oba kanály naprosto stejný, zkusím změnit zesílení na trandech T11 a T12 před Baxandallem.
No budu si s tím hrát a uvidíme. Z Bratislavy nebylo až tak zase všecko sračkovatý, třeba ST100 byla na Rakousko v tý době naprosto suprová.
Ale ty doby nejspíš nepamatuješ.