Oprava Windows XP
Moderátor: Moderátoři
Pokud tam je jen jeden disk, je to passé. Ale u dvou disků bych si tak jistý nebyl, jestli priorita bootu něco neudělá. Takže pokud jsi to nezkusil a ptáš se proč to udělat, poněkud mi uniká smysl tvého snažení.
A též bych zkusil aktualizaci BIOSu na jinou verzi (netvrdím, že nejnovější), občas to vyřeší dost problémů.
Každý OS nemá svůj disk, to si protiřečíš. Je to tak, že v tomto případě mají XP svůj disk, ale W7 má svůj disk provázaný s tím původním.jade píše:1/ Původně byly v počítači W.XP. Poté jsem časem přidal druhý disk a nainstaloval na něj 7mičky.
Každý systém má tedy svůj disk.
Pokud chceš nemít problémy, tak musíš OS instalovat jen na jeden disk bez připojení jiného. Po konečné instalaci je můžeš připojit oba vybírat si, z kterého bude startovat a doporučuji Koš v každém nastavit tak, aby při mazání na druhém disku tam ten odpad vysypával ihned.
A čo keď na tom novom disku vytvoril oddiel a naformátoval ho, aby zistil či je dobrý? Potom už písmeno má, bežiaci systém si ho pamätá. A keď sa tento naklonuje, tak aj s touto informáciou. Už si presne nespomínam ako to bolo, ale nejaký takýto problém sa mi raz vyskytol.DukeNuke píše:To je nesmysl. Písmeno disku určuje právě běžící systém a nepřenáší se. Kromě toho novému disku bez partition ani písmeno přiřadit nejde.
Potom počas bootu windowsu v okamžiku keď sa spustí služba prideľovania písmen oddielov, tak pokiaľ je tam záznam že disk #FB54C4 oddiel 1=E, tak sa zmení z C na E, a ďalšie súbory pre spustenie windowsu už teda na C nenájde a padne s chybou.
Až budem mať čas, tak to odskúšam a zdokumentujem. Už neviem určite či to bolo s klonovaním alebo s inštalovaním windows, ale viem, že som nový disk formátoval z pôvodného windowsu, a potom bol s tým problém. Inokedy keď som nový disk formátoval v inom PC, tak problém nebol.
Len som poukázal na to, že niekedy klon disku nemusí fungovať. V tomto prípade môže byť problém hocikde inde, nakoľko tam sú zamiešané aj sedmičky.
Nikdy nebootujte Windows, ak su pripojene dva disky s rovnakym ID (klony).
Ještě NT4 šlo zcela bezbolestně prohodit na libovolné písmenko, systému to bylo jedno. Pak přišel IE4, který se zavrtával do systému a ten toto pravidlo nedodržoval, následně pak další MS aplikace. Ale nabootovat to pořád dokáže.
Tak s tímto mám už zkušenosti, pokud po klonování nechám oba disky a dám XP restartovat, najde duplicitní registr a ten na druhém disku smaže.
Systém potom zůstával viset těsně před přihlašovací obrazovkou.
Kdesi na to upozorňovali, už ani nevím kde.
PotPalo:
Ten disk jsem formátoval ze sedmiček, jelikož jsou v počítači k dispozici, vše spojené s klonováním XP dělám z nich.
Právě se taky domnívám, že problém s chybou kernelu je způsoben zmatkem v cestách k diskům.
Chtěl jsem to opravit editací Boot.ini, ale nevím, jak rozlišit, který disk a partition je 0 a který 1. Škoda, že tam nejde zapsat přímo UID toho disku.
Kód: Vybrat vše
WINDOWS[operating systems]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micros oft Windows XP Professional"
Oddíly si můžeš vylistovat z těch Windows 7, pořadí bude stejné jako v XP. To partition (x) se musí odkazovat tam, kde je ntoskrnl.exe. Pokud jsi instaloval XP a přes ně jen spustil Windows 7 instalaci, mělo by to být partition (0), protože XP si pomocný oddíl nevytvářely.