Výuka na průmyslovkách elektro
Moderátor: Moderátoři
A teď k věci - když vlezete na stránky té které střední školy, valnou většinou tam najdete učební plány. Zjistíte jak vyučované předměty tak počet hodin v tom kterém ročníku. Pro to, aby měla střední škola akreditaci MŠMT ČR pro obory 26-41-L nebo 26-41-M, má povinnost odučit určitý balík odborných předmětů a témat. Určitě se tam najde spousta místa i pro programování, měření i obvodařinu. Jestli jsem pochopil původní dotaz, jde o to, jak k výuce přistoupit, aby to pro ty děti bylo zajímavé a přitom to splňovalo daný rámec.
I v dnešních strojích a linkách se totiž hezkých pár kousků různých relé najde, jeden vadný kontakt dokáže zastavit celou linku. A je přitom jedno, jestli to celé řídí jednoduchý počítač, nebo jich je šest, navzájem po nějaké unifikované sběrnici komunikujících s centrálním ovládáním dotykovým panelem, na kterém by se měly inteligentně zobrazit informace potřebné k diagnostice. Zrovna vaklkontakty se většinou musí najít ručně a umět se orientovat v dokumentaci je náramně užitečné... I programovatelná relé Pulsarr se dají programovat zakreslením liniového schématu na displeji relé.
To jsem vypíchl jen jednu z tisíce věcí, se kterými se absolventi můžou v praxi setkat, a asi se tu shodneme na tom, že připravit studenty na každou situaci prostě nelze. Někdo vystačí s pány Kirchhoffem a Ohmem, někdo je ani potřebovat nebude, protože bude montovat alarmy a kamerové systémy, o kterých se možná od výrobce něco bližšího dozví, ale jedině s bezpečnostní prověrkou. Jinak bude montovat jen hotové moduly. Ale i k tomu by měl vědět přinejmenším něco o hardware a kabelážích.
Dalšího bude zajímat 3D tisk a pustí se i do modelování, v tom případě by měl navíc vědět něco o mezích pevnosti materiálů a tvarech výtisků, nebo aspoň, kde se o tom dočte... Asi nebude hned potřebovat Cramonovy obrazce na konstrukci sloupů dálkových vn linek... S jakými základy by do toho měli jít?
jen tak mimo , navazující úroveň , synocec učí na VŠ chemii v práglu .
Nastupující generace (vlastně ihned po SŠ) si na přednášce po zadání úkolu zapne AI a přečte , co jim napíše . Považuje , když 2ks v kruhu zajímá obor , za výhru a přednáší pro ně .
Obecně těžko říct, je to podle studijního oboru, ale zatím tady asi nepadla žádná výuka pájení SMD pomocí moderních mikropáječek s minivlnovým hrotem.rudolf02 píše:Co dnes je perspektivní a žáci by měly umět?
https://www.youtube.com/watch?v=jJescBR ... eworldwide
Hm. To chceš tvrdit, že MCU před 20 lety dosahovalo stejných parametrů jako procesorový efekt dnes? Ok. Klidně si to mysli.Cust píše:Já už přes 20 let nehraju, ale když jsem si "kliknul" na Tomanna https://www.thomann.de/cz/multiefektove_procesory.html , tak jsem si všimnul, že ano.DukeNuke píše:A předpokládám, že se to ujalo, muzikantům se to líbí a dodnes na to hrají. Tak to těžko.
To co jsem chtěl říct je jasné každému, kdo to pochopit chce. Tedy onboard preamp s korekcemi pro kytaru vymyšlený s FETy před 40 lety můžu použít i dnes bez jakýchkoli problémů.
Amatérské kurvítko zvuku založené na MCU před 20 lety se dnes hodí tak leda do SD. A mělo tam skončit už tehdy.
Datum objevu je irelevantní. Takovej Dunlop v roce 1887 vynalezl pneumatiku a pořád se používá. Jakejsi von Neumann v roce 1945 namaloval schéma počítače, který používáme dodnes. A třeba někdy v padesátých letech jakejsi Huffmann přišel na kód, který so používá např. v jpeg.rudolf02 píše:Je zde mnoho podnětů.... Jenže tato algebra tuším vznikla leta páně 1847....
- martinkopp
S arduinem jsem měl samozřejmě na mysli to jejich pitomé API, ne HW. Prostě aby děcka nechytly blbé návyky hned od začátku. I když AVR architektura je už taky poměrně letitá, V dnešní době bych spíš volil k výuce třeba RISC-V nebo nějaký malý ARM. Tak nějak povrchněji bych je seznámil s ASM, protože bez toho se někdy v průmyslu nedá obejít a pak najet na C nebo něco.
Bez programování se dnes nehnou prakticky v jakémkoliv oboru elektroniky. Ukaž děckám jako odstrašující příklad některé ze zdejších vláken kde na 10 stranách řeší orlojem z diskrétních součástek a hradel pitomost typu ovládání něčeho tlačítkem. A s jakým výsledkem