Dekker: S tou zkušebnou si nejsem úplně jistý. Určitě ne pro zařízení s bezpečným napětím. Ale i pro LVD by tomu tak nemuselo být. Totiž, zařízení samozřejmě musí splňovat požadavky norem a musí to být ověřeno. Ale jak si to kdo ověří, to už je nejspíš obecně jeho zodpovědnost. Laboratoř totiž tak jako tak jen vystaví protokol se svým názorem na bezpečnost. Riskuje svou pověst. Ten, kdo výrobek uvádí na trh, musí laboratoři důvěřovat, předložit jí pravdivé podklady a zajistit, aby se výroba nezměnila způsobem ovlivňujícím shodu s normami. On proto nese odpovědnost za výrobek, který opatří CE a uvede na trh.
Británie to má podobně. Teď jsme to přece jen probírali a překvapilo mě, že Britové sice mají dvoukolíkovou vidlici, ale opravdu ji používají jen pro holicí strojky a zubní kartáčky. Zdálo by se z toho, že oni jinak svou obdobu třídy ochrany II s dvojitou izolací atd. snad ani nemají v běžných normách. No ale vlastně to tak asi není. Mám tu někde ještě šňůru vypájenou ze zdroje k nějakému Sinclairovi, který jsem koupil v UK. Je to normální černý dvoužilový kabel s dvojitou izolací, jaké známe z tuzemska. Jen na konci nebyla zalisovaná dvoukolíková vidlice, ale namontovaná tradiční tříkolíková britská vidlice BS 1363, taková ta sešroubovaná z plastů více barev či odstínů. Moc profi to nevypadalo, trochu jako výtvor nějakého elektrikáře. Googloval jsem teď proto schválně fotky takových sinclairovských šňůr a vypadají dost podobně, jen jsou některé vidlice stylově celé černé. Ta moje asi mohla být takto i původní, protože pro britský trh byl i zdroj, na štítku měl 240 V. V takových měnívám diody za 3 A Schottky 1N5820, abych pro 230 V vykompenzoval ztrátu napětí na vinutí trafa. Kromě vinutí primáru, vidlice a štítku se britské zdroje od těch pro tehdejší třeba německý trh asi neliší. (Mohl tam být pro Německo nějaký problém, protože se tam dodávaly i příšerné zdroje vyrobené v Německu, v nehezkém krytu z plastu, který rozleptávají jeho měkké nožičky a při doteku i jeho šňůry a který se uvnitř teplem deformuje a praská.) Tedy, i v Británii vlastně dvoužilový kabel s dvojitou izolací znají a používají, jen na něj k obecnému použití nemají vidlici bez kolíku PE. U nás by to s trojkolíkovou vidlicí bylo obvykle špatně. Kdyby na to Sinclair v Británii neměl normu, nemohl by udělat oddělovací síťový zdroj s příslušnou izolací pro UK trh. Googloval jsem ještě dvoužilové šňůry se zalisovanou zástrčkou BS 1363. Našel jsem je jen se zástrčkou i na druhé straně. Ale existují.
https://www.kenable.co.uk/en/computer-c ... 75520.html
U Farnella mají britské šňůry bez osazeného druhého konce, ale jen s trojžilovým kabelem. Možná jsou ty dvoužilové trochu blízko hrany legality, jako nadstavba původních představ tvůrců norem, a proto Sinclair na kabely musel montovat šroubované zástrčky. Nevím.
Ve vlákně o nebezpečných pojistkách z Číny musím zmínit, že britské zástrčky s označením BS 1363/A (a s pojistkou uvnitř) s dvoužilovým kabelem se samozřejmě vyrábějí. V Číně. Video u nabídky se dokonce chlubí solidními zkušebnami.
https://cnwxzhxl.en.made-in-china.com/p ... sup2-.html
Ten můj kablík v EU provedení je tam nevhodný a téma pojistky tím padá. Problém by tam byl i s tím provedením pojistky mimo požadavky normy BS 1362.
Celá ta dnešní komunikace a moje googlování požadavků byly nanejvýš depresivní. Na úvod upozornil na naše GPSR a jejich UKCA. Já jsem to dlouho nesledoval a tohle mi uniklo. Takto je mimo masový mainstream snad jediná okrajová potenciální možnost úniku přes výjimku výrobků určených na opravu resp. repasi nebo recyklaci.
Řešení kusově zhotovovaných doplňků cestou DIY kitů by se asi vešlo do této výjimky. Ještě nevím. Otázkou je povinnost deklarací ke všem použitým součástem.
Celkový pocit je, že se dál už nedá legálně a reálně sloužit retro segmentu a ten by měl v legální podobě zaniknout.
Samozřejmě se to obdobně týká i jiných segmentů.
Nicméně, když jsem už vypadal dost odrazeně, dostal jsem teď vstřícnější email ohledně toho mého paměťového modulu, jako že ten by se dal vyřešit snadněji. Nevím. Uvidím. Děsí mě spousta historických součástek, materiálu bez dokladů zdravotní nezávadnosti atd.
Obrana před nebezpečným čínským šmejdem pomocí GPSR, která asi stejně individuálním importům nezabrání, nakonec zlikviduje tradiční západní produkci původní relativně (možná i absolutně) bezpečné alternativy.