Soprán 635A
Moderátor: Moderátoři
Lepší než Soprán je jen o řadu výš Sextet. Má lepší korekce, zesilovač diskrétní, ne MBA a už IO a filtr v MF.
To divné, otočené zapojení korekcí mají už teslácké mono přijímače Galaxia, Spirituál, takže pokud je to omyl, tak měl dost dlouhé trvání, Galaxia je 1972.
Na Proseku bylo tradicí chytat rakouskou trojku kvůli muzice. Spolužákův táta si tenkrát koupil... myslím že Moderato. Nainstaloval CCIR Yaginu na střechu a po měsíci pokusů se vrátil k nahrávání na přenosnej radiomagnetofon z Tuzexu, postavenej na okně. Vystačil s prutovou anténou.
Hele, pokud to má být dobový artefakt, tak ať je zachovaný včetně původních nectností. Jinak přeci není problém tam dobastlit zpětnovazební korektor a upravit jeho výstupní úroveň děličem na původní velikost. Ne?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Divný je, že to dnes s vypnutým AFC nerozmítá. V dolní části rozsahu když silnější stanici trochu rozladím pod nebo nad, dotáhne se a střed a rozsvítí se stereo. V horní části pásma AFC zespoda silnou stanici dotáhne, ale zezhora ji odladí zcela pryč. Taky se běžně dá naladit že hrajou najednou dvě různý stanice vedle sebe. A taky je mi divný, že opravdu silný stanice jsou v podstatě 3 x těsně vedle sebe. To na MC170-ce není. Že by to mělo tak širokou mezuli, že poměrák detekuje i na bocích S-křivky?
Měřil jsem na R165. S vypnutým AFC je tam 0V. Když ladím s AFC stanici od zdola, tak napětí vyleze od pár desítek mV na -0,4V při tom již zkresleně stanice hraje. Pak jde nahoru až na +0,12V, v tom rozsahu hraje dobře. A pak zase klesá na pár mV a zase hraje zkresleně. Prostě kopíruje S-křivku. Ale co ta nesymetrie? Koukám na to a C91, elyt v poměráku je jedinnej, co jsem neměnil. Je to 10M/15V ty bývají často suchánek.
Problém je, že nevím, jestli to jsou vlastnosti a nebo závady. Na to by byl potřeba rozmítač, mám bohužel jen nemodulovanej gener do 250MHz a VF milivoltmetr do 1,2 GHz. S tím tak maximálně ověřím rozsah ladění vstupního dílu a porovnám citlivost s jiným VKV přijímačem.
Dnes to balím, pokračování v pátek.
MC170 má keramický filtr, takže tam to je ostré, tady asi pozoruješ vrcholy jednotlivých propustí.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem teď měl na sladění pár lampových rádií a je docela problém to sladit tak, aby to nezkreslovalo. Asi si budu muset pořídit rozmítač. Sladění jen podle generátoru je kompromisní.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
V pásmu CCIR je rastr 100 kHz, i když pro stereo je potřeba mefka široká alespoň 220 - 230 kHz, takže ano, souhlasím s tím, že ta mefka je málo selektivní.
Předpokládám, že vstup je sladěnej na maximum s vypnutým AFC. Takže pokud AFC zabere, tak hne jen s kmitočtem oscilátoru a ten bude trochu stranou od naladění kmitočtu rezonáků na vstupu a výstupu T1. Nevím o kolik a jestli to vadí, předpokládám, že u slabších signálů celkem dost.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Teď u té copélie jsem to měřil a i při důkladném sladění na jmenovitou frekvenci ten detektor právě moc symetrický nebyl. Bude na to mít vliv i přenosová charakteristika MF, která se ale bez rozmítače zase dost těžko nastaví tak, aby byla symetrická.