starší Wobler pro amatérské použití

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MartinSch

starší Wobler pro amatérské použití

#1 Příspěvek od MartinSch »

Ahoj, jelikož se dosti hrabu v našich Tesláckých lampových rádiích a přijimačích od 60-80 let, nutně jsem narazil na nutnost slaďovat s frekvenčním zdvihem např. kmitočtem 1kHz se zdvihem 15kHz a modulací 400kHz. Jenže doteď jsem měl čest s rádii s DV-SV-KV rozsahy kde zdvih nebylo nutné řešit a nebyl ve slaďovacích plánech, stačilo mít hloupý generátor co uměl AM modulaci a bylo vyřešeno..

Známý se zbavuje za pár stovek funkčního polyskopu, rusáka X1-50 co umí 0.36-1135MHz a měl by mít v sobě i wobler, a důležitá otázka - nikde jsem k němu moc nedohledal kromě schemat a návodu v ruštině. Ale - bude mi k něčemu v tomhle ohledu když budu řešit slaďování FM přijimačů případně televizí v krajním případě ? Zas nechci mít doma zbytečnou věc na kterou bude sedat akorát prach, druhou možností je jiný zahraniční wobler např. některý maďarský Orion, BM 491 se drží v dost vysokých cenových relacích..
Zmije

#2 Příspěvek od Zmije »

Osobně mi přijde wolbler, který chodí 0.36-1135MHz, jako nevhodný pro práci DV-SV-KV. Pravděpodobně se ten kmitočet tvoří jako rozdíl přeladitelného a pevného oscilátoru, obou na vysokých kmitočtech. Tak si vem jaký bude fázový šum a frekvenční chyba, když odčítaš dvě frekvence někde mezi 1GHz a 2GHz a chceš z toho dostat kHz. Je to trochu jako vzít formuli na silnici III třídy.
ondraN

#3 Příspěvek od ondraN »

Z vlastních zkušeností doporučuji ruské přístroje nebrat, pokud nejsi masochista. Měl jsem jich v životě několik, osciloskop, generátor, multimetr a všechno hrůza. Navíc jsem neměl jistotu, že přístroje měří správně a dost často se ukázalo, že chyba je opravdu v nich.
Ty maďarské jsou lepší, ale také žádná vyhra v loterii. Ale za tu cenu, za jakou se dají koupit je to rozhodně lepší varianta.
samec

#4 Příspěvek od samec »

Spočítaj priebeh v matlabe, vyexportuj do súboru a prehraj z generátora. 8-)
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Mám běžný měřáky i skop ze svazu a i po 40 letech no problem . Když je to známý , tak si ho na měsíc půjč .
MartinSch

#6 Příspěvek od MartinSch »

OndraN: máš lehce pravdu, taky mám ruskou obdobu avometu a spíš je to generátor náhodných čísel než měřidlo.
Zmije: spíše bych chtěl používat pro FM rozsahy našich rádií už ze 70-80 když byl OIRT případně západní CCIR pásma - vždy je uvedená poznámka při slaďování použít frekvenční zdvih což s mým ,,hloupým,, obyč generátorem neudělám :/

Tahle X1 mě napadla protože je i se sondama za pár stovek, a určitě řadu nevýhod má. Na druhou stranu popis BM 419 versus onoho X1:

Frekvenční pásmo 15-230MHz vs 0.36-1002MHz
Zdvih +/-15MHz vs 0.5-20MHz + 0.01Fmax celé pásmo
Značky: 10-20MHz vs 1-10MHz

Logicky bych spíše bral Teslu ale - sehnat ji nejde a když tak za nesmysl. Proto se koukám po podobné alternativě, ale neříkám že X1 by byla schopná plnohodnotně nahradit naše BM to asi ne..
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

Taky můžeš zkusit Tiny SA. Jako generátor a rozmítač fungovat umí v pásmu dostatečně širokém, modulace AM nebo FM. A je to dogitální. Problém může být s atenuátorem.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Co tohle:https://www.laskakit.cz/nanovna-2-8--ve ... analyzator
Nikdy jsem s ničím takovým nedělal, dalo by se to použít jako rozmítač na slaďování?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#9 Příspěvek od xsc »

Netuším, s tímhle jsem taky nikdy nedělal. Ale myslím si, že přenosovou charakteristiku to asi změří, ale zas to nebude umět modulace. To Tiny SA je za podobnou cenu a v základu je to spektrák s jednoduchým generátorem, to rozmítání je tam jako nadstavba.
https://www.neven.cz/p/tinysa-prenosny- ... -generator
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Vypadá to, že už bude blbě k sehnání a že místo něj začali dělat TinySa Ultra do 5,3GHz. V česku kvůli záruce ho asi už nikdo nemá. Ultra je bohužel za více než dvojnásobek ceny.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#11 Příspěvek od xsc »

Oni už verzi Ultra dělají dlouho jen s nižším rozsahem, teď přišli s Ultra+. Cena je moc velká na domácí hraní.
Ta obyč verze je jako gener dost omezená, ale zas je to na rozdíl od vykopávek malé a frekvenčně přesné.
ondraN

#12 Příspěvek od ondraN »

Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“