Výuka na průmyslovkách elektro
Moderátor: Moderátoři
P.S. prvním stupněm mám na mysli 1,-5. třídu ZŠ
Myslím si že teď narazím na školský systém, ale informace kdo byl Faraday, Tesla,... kdy byla objevena elektronka, tranzistor..., jak vypadala releová ústředna, elektronková televize,... a další technickou archeologii bych učil v dějepisu. Stejně je to na průmyslovce nematuritní předmět, tak proč to nepřizpůsobit...
V aplikačních předmětech, jako zmíněná číslicovka bych určitě nevynechal teorii: logické funkce, Booleova algebra, optimalizace akonečné automaty
A pokud si matně vzpomínám, tak v číslicovce se nám střídala hodina teorie s hodinou praxe, kde se zapojovalo první půlrok a druhý půlrok se programovaly GAL obvody (ty už bych nahradil FPGA).
Ani na SPŠ ani na VŠ jsem se kloudně nedozvěděl jak správně navrhovat plošňáky. Na SPŠ se to řešilo jen v rámci dílen a bylo to spíš samostudium. Na VŠ byl předmět konstruování, ale tam to učil člověk, který z praxe vypadl někdy před revolucí a bylo to vlastně o ničem, protože desky s SMD a několika BGA obvody potřebují jiný přístup než dvoustranné desky plné TTL obvodů v DIL.
Proč máme 8 letá gymnázia, ale 8 leté průmyslovky ne?
Teoreticky? Protože by to tak 90% žáků prostě nezvládlo. Žáci umějí většinou jen to, co je doma zvládnou rodiče doučovat či prověřovat z dané učební látky. Je to vidět u gymnázií, kde absolvent musí umět matematiku, vlastní a aspoň jeden cizí jazyk, aby ho úspěšně prošli. Když vidím úroveň přijímaček pro normální střední školy, tak se divím, proč ty přijímačky rovnou nezruší a nepřijímají je rovnou bez nich. Na té střední škole se potom ještě dva roky doučují matematiku základní školy.Zmije píše:Proč máme 8 letá gymnázia, ale 8 leté průmyslovky ne?
Co se dalšího týče, rozhlédl bych se po možnostech zaměstnání v okolí a tomu výuku přizpůsobil.
Tak ty SMD součástky se používají už přes 30 let. Nějakou pozornost bych tomu věnoval.BOBOBO píše:Pájení SMD co bude potřebovat možná 1 z tisíce , to bych nechal na doškolení . Ono bývá dobré , pokud jsou již používána lepší zařízení , nechat se vyškolit dodavatelem-servisem .
Co bude student opravdu potřebovat v práci, těžko říct. Můj spolužák ze ZŠ studoval nějaké elektrotechnické lyceum, ale nebavilo ho to, tak potom vystudoval ještě ekonomickou VŠ.