Výuka na průmyslovkách elektro

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

#91 Příspěvek od rnbw »

Kto sa na tychto technickych VS dostane az k diplomke, nemoze byt blby. Na netechnickych to je bezne...
samec

#92 Příspěvek od samec »

Filozof, sociológ, politológ, právnik, historik, medik, matematik,... môže robiť chyby celý život. Elektrikár urobí chybu len raz. Preto sú elektrotechnici štatisticky najlepší odborníci na všetko.
Celeron

#93 Příspěvek od Celeron »

Myslím, že policejní pyrotechnici a hloubkoví potápěči na ropnejch plošinách jsou na tom hůř. Ti to maj jistý hned napoprvé, elektrikář občas přežije. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samec

#94 Příspěvek od samec »

Lenže u nich je to skôr šport a lotéria. Elektrikár má možnosť použiť racionálny vedecký prístup.
ransom

#95 Příspěvek od ransom »

rnbw píše:Kto sa na tychto technickych VS dostane az k diplomke, nemoze byt blby. Na netechnickych to je bezne...
Kéž by to byla obecně platná pravda. Měl jsem tu čest s inženýry strojaři s naprosto katastrofální neznalostí elementární fyziky a bez náznaku technické intuice.
(Ale samozřejmě znám víc takových, se kterými je vyloženě radost spolupracovat.)
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
p32

#96 Příspěvek od p32 »

Jak to tu čtu, tak mám dojem, že na elektroprůmce jsme měli maticové součty a součiny, integrály, diferenciály apod. Takže žádné jen počty ze základky, ale možná si ty školy už pletu. :lol:
Prim

#97 Příspěvek od Prim »

Trochu jste zapomněli na vf a radiokomunikace. Modulace, antény, k čemu se hodí 10MHz, k čemu 10GHz.
I když pro mechanotroniku by byla užitečná asi jen Faradayova klec.
rvx73

#98 Příspěvek od rvx73 »

tak matematika je v dnešní době tak nějak obecně fuj. Ta totiž nejde okecat. Nicméně si myslím, že integrální počet je na střední škole tak nějak na hraně. Základy jako je třeba derivace funkce je fajn znát, ale do hloubky bych to moc nerozebíral. To samé platí o komplexních číslech apod.
xsc

#99 Příspěvek od xsc »

V matice na SŠ s maturitou základy maticového počtu + integrálů byly. Ale v praktickém předmětu se neintegrovalo, protože se to učilo až ve 4. ročníku. Maximálně to použil někdo ve fyzice.
Zrovna tohle byl pak dost rozdíl v prváku na VŠ elektro - lidi z gymplů to uměli, z průmyslovek moc ne.
Hill
Administrátor

#100 Příspěvek od Hill »

Ïntegrály a maticový počet jsme měli právě kvůli odborným předmětům ve čtvrťáku na SŠ. Jinak byla matika nepovinná, pouze doporučená pro ty, kdo se hlásí na vysokou. Mně byla vrácená přihláška se zdůvodněním, že náš rodinný kádrový profil se s tím neslučuje, přesto jsem té matice neušel, u matury jsem si vytáhl Fouriera, ekvivalentní obvody a elektroakustické měniče...
Dva lemply s diplomem taky znám, jednoho strojaře a jednoho elektronika. Ostatní technici a chemici, a je jich většina, opravdu něco umí. Absolventi ČVUT jsou na tom podle mne statisticky tedy velmi dobře.
Pokud jde o absolventy ostatních VŠ, zejména v humanitárních oborech, to neumím a ani nehodlám posoudit.
Naposledy upravil(a) Hill dne 31 led 2025, 09:14, celkem upraveno 1 x.
Cust

#101 Příspěvek od Cust »

Diferenciální, integrální počet a komplexní čísla jsme se učili ne navíc, ale pro to, že potřebuješ spočítat přechodový děj, filtr nebo PID regulátor. Bez toho to prostě nejde.
rvx73

#102 Příspěvek od rvx73 »

njn, já když chodil na střední, tak byla automatizace teprve v plenkách :) PID regulátory mě obtěžovaly až na VŠ. A na návrhy filtrů stačily prefabrikované vzorečky z knihy jistého Čebyševa (v originále), kterou jsem shodou náhod koupil v antikvariátu :)
bu2520

#103 Příspěvek od bu2520 »

Obávám se, že nad všechno vzdělání je otázka osobní zvídavosti a té doba moc nepřeje, jak často se u firemních servisáků setkávám s tím, že si nechají popsat závadu , kterou přepapouškují do mobilu mateřské společnosti a potom jak cvičené opice pracují podle pokynů na mobilu. Ale ani zrno osobní iniciativy. A dokonce po měsíci už netuší jak opravit stejnou závadu. Prostě proto, že si nenamáhali hlavu.
Čest těm pár zvídavým, kteří se k informacím dostanou sami a také jim v té hlavě zůstanou.
milosak

#104 Příspěvek od milosak »

V Ječný matice probíhaly již v prvním ročníku SPŠE (v matematice)
Všechno bylo povinné i v reparátu :D
Cust

#105 Příspěvek od Cust »

bu2520 píše:Obávám se, že nad všechno vzdělání je otázka osobní zvídavosti a té doba moc nepřeje...
Není to o době, ale o lidech. Zkus si vzpomenout, jestli v té jiné době jsi taky nežil mezi jinými lidmi než žiješ teď. 8-)
Odpovědět

Zpět na „Teorie“