Priamozosilnujuci prijmač AM
Moderátor: Moderátoři
Je dobré zkontrolovat popř. propájet upevnění kontaktů k desce , jde to dovnitř hodně fest. Na pevném kontaktu je nalepena destička ( z PS) s dírou cca 5mm , do které zapadne + pol a drží to proti vypadnutí. U minus polu
(pohyblivý) je vhodné srazit hroty plíšku držáku , stává se , že propíchnou
tenkou izolaci článku a ten jde do zkratu a hřeje ( vnějšek článku pod izolací
je kov spojený s + polem ).
takže nějaký definitivní závěr těžko udělat. Jakmile jsem jsem přiblížil
k baráku nebo vedení sítě a hlavně uvnitř , byl to příjem rušičky . Třeba uvnitř cca 2m od vedení zásuvkového obvodu, který se táhne po celé delší stěně, rušení aspoň o 20 dB přehluší vše .A to i na jiných frekvencích .
Tak tohle asi odrušit nepůjde , to bych musel asi začít až v Dukovanech
K sousedovi anténu dávat nebudu , domluva by byla těžká a navíc nejsem příznivcem dodatečných náhodných "hromosvodů" do baráku . Mám na půdě jednoho Kongresa , je laděný triálem a čeká na zmrtvých vzstání . Až ho dám do pořádku , oživím a sladím , zkusím na vstup feritku s nějakým aktivním přizpůsobením a kusem koaxu to vzdálím od baráku , bude-li to třeba . Drátovou anténu v jakékoliv podobě vylučuji , ta ten bordýlek chytá na 100 % . Nebo miniwhip, ale to bych musel k sousedům .
No možná ještě vylepšit tomu Kongresu mf zesilovač filtry 455 kHz z NDR,
nějaké třístupňové mám v šupleti . Ale to už vypadá tak na příští zimu
Takže bastlení a pokusům zdar !
Elektronky jsou záměnné s EC86, pamětnici budou vědět, že se jednalo o dvě feritové tyčky cca 20 cm dlouhé, asi 10 cm od sebe, v bakelitové (nebo z podobného ruského materiálu) botce. Svého času to bylo ke koupi u prodejce vojenských přebytků " Ondřej Drbal" ale to už je dvacet nebo více let.
Relé přepínající kondenzátory nebyly součásti, neví někdo jak vypadaly, nebo nemá třeba z netu foto?
jsou zapojeny jako kaskodové zesilovače a signál se sčítá či spíše odečítá
ve společném trafu v anodách ( taky transformuje vysokou výstupní impedanci kaskody na nějakou nižší použitelnou dále ). Dnes místo elektronek by asi byly použity nějaké "dvoubázové" fety , třeba BF998 atd.
Impedance na anténě/vstupech budou dost velké , aby to chytalo i el.složku
pole , takže výsledek bude hodně záviset na mechanickém provedení a jeho
symetrii . Je to již více než 50 let co jsem měl možnost nahlédnout na vojně
do střev radiolokátoru P15 a zejména meteolokátoru ( asi RMS nebo tak nějak) na sledování balonů a příjem meteodat . No vyrábět jen tu mechaniku či podobnou by byl dnes asi velmi velký problém ......
Viděl (a slyšel) jsem napodobeninu, feritové antény stejné, ale místo přepínaných kondenzátorů otočný s převodovkou a rotačním servem + snímáním polohy a další servo bylo na směr. Zesilovač se dvěma PCC88 + katodový sledovač s nějakou ruskou elektronkou pro napájení 30 metrů kabelu.
zesilovač (2xBF199) . Musel jsem upravit prac. bod T2 , na T1 C-E bylo jen asi 1,3V .Stačilo změnit odpor z + do báze T2 z 68k na 33k a napětí mezi
C-E T1 a T2 jsou přibližně stejná . Zesilovač funguje , na výstupu je osciloskopem vidět nějaké signály při naladění stanic cca desítky mV . Samotného mě překvapilo, že zesilovač nekmitá , i když má zesílení několik stovek ( 2x zes.stupeň SE za sebou) . Rozkmitá se na VKV při dotyku rukou
na C T2 .
MAA 661 mám starší , ale nepoužité . Pro sicher jsem tam dal patici , měl jsem přesnou jen DIL16 , takže nepoužité vývody obvodu 3,4,10,11 jsem
na patici odštípl + ty dva navíc také a nedělal na ně ani pájecí body . Doosadil jsem změřené součástky a připojil na zdroj , najížděl jsem s napětím od cca 1,8V, ale to již teklo ze zdroje cca 28 mA ( samotný zesilovač bere asi 1,5 mA) . Vypnul jsem to a zkontroloval , nic nenalezeno . Druhý IO to samé.
Tři (mimo patici) obvody jsem měřil ohmetrem na rozsahu 2MΩ . Mezi vývody 3,4, 10,11 a jinými měřím odpory mezi cca 0,5 - 1,6 M , některé mají nekonečno . To znamená , že buď jsou obvody nějaké poničené , což se mi nezdá , protože jsou koupeny nepoužité v ČR a navíc ty tři měřené ohmetrem jsou z různých sérií , nebo výše uvedená sdělení kolegů o zapojení či nezapojení vývodů 3,4,10,11 někam uvnitř nejsou správná .
Pro mě je ještě otázkou , jak dalece byla tato "klabalovina" funkční , v mládí jsem ledacos od něj bez valného úspěchu zkoušel.
Co teď s tím zatím nevím , chtělo by to něco o vnitřku MAA661 , v katalogu o tomto není nic a zatím jsem nic jiného nenašel.....
https://www.teslakatalog.cz/MAA661.html
Taky tu mám krabičku MAA3006 z té doby.
Pokud jde o ty vývody, tak znovu, jak to využívá Klabal:
1 - výstup nf signálu, vysoká impedance, můžeš využít k pověšení prvního kondíku dolní propusti
2 - vnitřní zdroj stabilizovaného napětí, blokování nejméně 100n
3 - nezapojen
4 - výstup amplitudově omezené nosné (nevyužívá se ani u AM, ani u FM detekce, ale osciloskop na něm ukazuje pěkně)
5 - předpětí T2 prvního diferenciálního stupně, stabilizace prac. bodu zesilovače z výstupu 4; blokovat nejméně 100n
6 - vstup signálu
7 - předpětí T1 prvního diferenciálního stupně, stabilizované napětí; blokovat nejméně 100n
8 - výstup amplitudově omezené nosné, nízká úroveň, nízká impedance (zde nevyužitý)
9 - zem
10, 11 - nezapojené
12 - vstup detektoru (úplný AM signál fázově srovnaný s nosnou)
13 - napájecí napětí
14 - nízkoimpedanční výstup detektoru