Jak fungují přenosné semafory?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Jak fungují přenosné semafory?

#1 Příspěvek od mi-ro »

Předpokládám že mají synchronní hodiny pomocí GPS a jsou naprogramované proti sobě s mrtvým časem na vyklizení úseku. Nebo je to jinak? Pamatuju totiž když bylo mezi světly tahaný třeba i půl kilometru kabelů.
..to bude jen ňákej odpůrek
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jo a je možný je nastavit i na 3 nebo dokonce 4 směrovou křižovatku, kdy "VOLNO!" má vždycky jen 1 cesta a zbytek má "STŮJ!". Ty úplně nejmodernější krom toho, že používají LEDkový zdroje světla mají i pod zelenou lampou čtvrtou "škatulku", na který je digitální obvykle 3-místnej displej, na kterým běží odpočet minuty:sekundy - nejdřív ukazuje dobu zbejvající do rozsvícení zelený - a potom ukazuje naopak zbejvající čas do jejího zhasnutí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Jo, občas tam ten odpočet je. Ale pozor! Byla plamenná diskuze že to neodpovídá času- vteřinám. A ano, bylo potvrzeno že se nikde neuvádí že se jedná o vteřiny nýbrž o bezrozměrné číslo odpočítávající do nuly.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Spíš budou komunikovat mezi sebou . To jako si myslíš , že když jeden zblbne tak pustí dopravu v protisměru ?
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

To si myslím že klidně ano. Komunikace mezi nimi mi přijde technicky možná pouze snad jedině SIM přes GSM. Na WiFi jsou příliš daleko a jiné spojení mě nenapadá. Ani nemají žádnou anténku. PS u těchto uzavírek by to zase nebyl takový problém. Když už dvě auta jedou proti sobě, jeden musí couvat. Nakonec někde se jezdí i 10 sec po červený a i víc.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

To jako myslíš , že stovky dronů na frontě , které musí být řízeny a zpětné video jedou přes SIMky ?
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Ale jet mohou , každý palubák v autobuse jede na SIMku ....
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Záleží na tom na jakou dálku operují. Do nižších km direct, ty co lítají desítky km asi jedou přes Muskovy satelity.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Mluvím o druhé straně , ta o Starlinku nic neví . Dokonce baby-jagy u kamarádů lítají na družice . Ale to by asi bylo pro semtamfory drahé . :lol: :lol:
pocitujlasku

#10 Příspěvek od pocitujlasku »

mi-ro píše:To si myslím že klidně ano. Komunikace mezi nimi mi přijde technicky možná pouze snad jedině SIM přes GSM. Na WiFi jsou příliš daleko a jiné spojení mě nenapadá.
Ach jaj, tito mladi poznaju len gsm a wifi :) co takto stare dobre AM pasmo, na prenos tych bajtov to staci a dosah vie byt dost velky, a to sa nemusia ani poriadne vidiet.
Co sa tyka odpoctu, u nas som videl, ze ten odpocet bol priamo ta farba. cize zobrazuje hore cervenym odpocet a potom dole zelenym.
No vidis, a tak si sa bal
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

No ale to GSM vypadá nejpravděpodobněji .
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Zajímavý ovšem je, že tyhle semtamfóry byly už v době, kdy GSM a GPS ještě nebyly. A tak teď mudrujte, jak to bylo udělaný.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Myslím si , že tam byl kablík .
ransom

#14 Příspěvek od ransom »

Propojený na 433 MHz? Jeden semafor mateční, další slave?
Na stejným pásmu běhá kdejaký dálkový ovládání. U zahrádkářů v Dobrušce s tím třeba pouštíme už dvacet let od plováku ve vodojemu kilometr vzdálený čerpadlo. Stojí to pár korun. Spojení je kódovaný.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

pocitujlasku, děkuju za kompliment. Mladí poznají jen GSM a WiFi. Ale já začínal před 50 lety s krystalkou :D Ale promiň SV a AM je fakt blbost. A asi budu mít pravdu se synchro hodinama a programováním páč si vzpomínám že "někdo" si kdysi přivlastnil takový semafor i akumulátorem. Našli ho dost daleko a pořád fungoval.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“