Alternátor funguje/nefunguje

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#61 Příspěvek od BOBOBO »

Kontrolovaj jsi ten kostřící šroub ? měl jsi ho venku a čistil ? Našel jsi střed vinutí ? konce nech tak , SPOJ . Jestli je spoj nějak uzavřen soustřeď se na něj .
petrvk

#62 Příspěvek od petrvk »

Jaký kostřící šroub? Já mém altík ve svěráku. Jinak pokud je altík bez připojení kabelu B+, žárovka svítí L. Ale pokud propojím B+, začne svítit jasněji.
Jinak žádná změna ohledně dobíjení...
BOBOBO

#63 Příspěvek od BOBOBO »

Začíná mne to unavovat . Měl jsi ten alterňas rozpůlený ? Nevidím foto zevniř . Našel a zkontroloval jsi výkonový spoj statoru ? Mám na tebe tyto poslední otázky .
petrvk

#64 Příspěvek od petrvk »

Já jsem ho nepůlil. Kdybych ho chtěl rozdělat musel bych odpajet stator a to nedokážu.
Zítra ho odnesu zase do dílny zda pojede na stolici...
Naposledy upravil(a) petrvk dne 02 úno 2025, 14:34, celkem upraveno 1 x.
davemh

#65 Příspěvek od davemh »

Nj, takový zákazník by skončil na blacklistu.
Na tom vodiči L (ze strany auta), je nějaké napětí, při zapnutém klíči?
BOBOBO

#66 Příspěvek od BOBOBO »

No právě , už jsme zase doma . Rozděláš to tak , že ti zůstane rotor s deklem s řemenicí a zůstane spojený stator s deklem s regulátorem a uvidíš vnitřek s usměrňovacími bloky . Celý den .....
petrvk

#67 Příspěvek od petrvk »

davemh píše:Nj, takový zákazník by skončil na blacklistu.
Díky za info.
Jinak kdyby jsi to četl,tak víš,že altík nefunguje ani na ruční buzení.
Díky všem
davemh

#68 Příspěvek od davemh »

Prošel jsem znovu celé vlákno, kde je taková informace uvedena? Pokud nejde nabudit ručně, jak je možné že ve stolici funguje?
EKKAR

#69 Příspěvek od EKKAR »

davemh píše:Nj, takový zákazník by skončil na blacklistu.
U mně by na blacklistu skončil takovej technik - když mi tvrdí, že na stolici to jede a po montáži do auta ne a nejde ani ručně nabuzenej, tak je NĚKDE asi něco špatně. A že už jsem pár obdobně "fungujících" autodílen viděl.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
petrvk

#70 Příspěvek od petrvk »

Všem Vám moc děkuji za rady. I když se mi doma alternátor nepodařilo probudit, však na stolici funguje normálně. Snad málo otáček aku vrtačky, netuším, ale v autě funguje. Všechny nervy s vyndáváním, pokusů o rozběh atd byl v celku zbytečný. Jak jsem psal na začátku, auto jsem takhle pořídil s tím, že je tam ztráta proudu. Auto od začátku prostě nedobíjelo i když kontrolka nesvitila. Někdo před X časem, tam dal patný řemen a to byl kámen úrazu. Chyběly tam dvě drážky (i když lze 5/6 drážek) a altík i když se točil, prokluzoval. Já jsem v rukavicích neregistroval teplotu řemeničky. Ponaučení pro příště. Vše kontrolovat a nikomu nevěřit. Ještě jednou díky všem za poznámky. 8-)
jardafiala

#71 Příspěvek od jardafiala »

A nebylo ten řemen slyšet, že kvičí? V tomto vlákně jsme popisoval, co mi to dělalo, teď po výměně je konečně pokoj. Vymontovaný alternátor čeká na rozsápání, zatím na to není čas. Vymontovaný co zlobil se točí volně.
petrvk

#72 Příspěvek od petrvk »

Mno,na prázdno nic. Jen když jsem dal plný rejd, tak byl slyšet, ale nepřikládal jsem tomu nějakou pozornost. Přeci takových co kvičí je na silnicích... |Chyba.
jardafiala

#73 Příspěvek od jardafiala »

Jasně, naprázdno, tedy na volnoběh, je sice nabuzený, kontrolka nesvítí ale jak má při otáčkách dát větší proud a je víc zatížený tak kvičí. Každá zkušenost dobrá.
Jednou jsem viděl, jak po výměně startéru nechtěla škodovka 120 ani za boha chytit, baterka točila motorem jak zběsilá a nic. Po delší době na to chlap co koukal do motoru řekl, zatoč mi s tím ještě jednou a bylo jasno, startér točil na opačnou stranu. Přesně si nepamatuju proč, tak nějak se mi zdá že byl z Š1203 ale nevím to jistě. Taková blbost....
EKKAR

#74 Příspěvek od EKKAR »

Hvízdají starý klínový řemeny, ztvrdlý stářím, když jsou studený - to pak prokluzujou na bocích. Jak se ohřejou, změknou a je po hvízdání - až do dalšího vystydnutí. Plochý mikrodrážkový řemeny hvízdají z jinýho důvodu - ty hvízdají proto, že mají třeba zadřenou řemenici nebo napínací kladku a na ní tím pádem prokluzujou, ne proto, že by byly tvrdý a neohebný.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jardafiala

#75 Příspěvek od jardafiala »

No mě, jak jsme popsal někde výš, kvičel klínový řemen i po výměně, s pravděpodobností hraničící s jistotou kvůli přidírání alternátoru při vybuzení. Starý řemen si kvíkne třeba po nastartování na chvilku a pak je klid, mě to kvičelo pokud otáčky a s nimi napětí na baterce spadly a pak bylo potřeba dodat nějaký výkon, teplý, studený, všecko jedno. Při jízdě kdy jsem viděl na měřáku 13,9 - 14,1V to neudělalo nikdy.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“