Tesla Ametyst, renovace, prosím o pomoc.
Moderátor: Moderátoři
Ani jsem si nevšim. Spíš došlo k nedorozumění. Smyslem akce mělo být pozorování rušivého pruhu při vytažení elektronky PL82. Tzn., že před tím měl být tv nastaven tak, aby ten rušivý pruh byl vidět a v tom okamžiku vytáhnout elektronku.polara91 píše:Obraz se po vytáhnutí Pl82 opravdu na chvilku stabilizoval.

Dnešní Ametyst je opět v jiné kondici než včera, obraz je z nějakých důvodů zasynchronizován...
A to zvlnění napájení se neměří při časové základně 100ns/dílek. Neměříš přece MHz, ale 50Hz, tzn. časovou základnu kolem 5ms/dílek. Tebou naměřené hodnoty jsou 36mV 5.2MHz. A to NENÍ zvlnění napájecího napětí. Holt se ještě musíš učit.
Apropos - ten rezistor 27kΩ, na kterém to měříš, jaké má označení ve schematu?
-------
V situaci na tomto videu/gifu bych očekával nastavování oscilátoru kanálového voliče (otáčením doleva, směrem k nosné obrazu), čehož jsem se nedočkal...
Průběh na anodě PL83 je najednou také ve správné polaritě i amplitudě (160Všš je naopak mnohem vyšší, než by mělo být), ovšem obrazová modulace je "šedivé nic" - to byl také signál pruhů, nebo něco jiného?(viz obr.)
A za tu výměnu germaniové diody se taky přimlouvám.
-----
Ten nápad s vyzkoušením externího regulovaného zdroje namísto AVC bych nezavrhoval. Pokud takový zdroj (0÷30V) máš, vyzkoušej ho - viz druhý obrázek.
Diodu mohu sehnat. Pokračovat bych měl zase ve středu tak budu zkoušet další rady.
Vyjasnovač je zapojeny do 1.mfo.
Odpojím a vyzkouším.
Napětí na Pl83 mohu taky zkusit větším odporem trosku přiškrtit.Ale ano byl to obrázek stupňů sedí.
Regulovatelný zdroj mám Tesla BS525 a nebude mu vadit připojení na kostru a tak?
Tv generátor bych možná taky mohl sehnat. Ale to nevim jestli tak rychle.
Svorky + a - zdroje jsou od kostry izolované. Přes to připoj tv raději přes oddělovací trafo.polara91 píše:Regulovatelný zdroj mám Tesla BS525 a nebude mu vadit připojení na kostru a tak?...
V případě připojení videosignálu je oddělovací trafo nutné.
https://files.fm/f/5zr5hp5xtn
Změř napětí na katodovém odporu R82. Změř všechny členy v anodě PL83 až ke katodě obrazovky.
Zmenši jas obrazovky tak, aby nejtmavší pruh se blížil černé. Menší kontrast nevadí. Podívej se na anodu osciloskopem.
Dokud nebude obrazový zesilovač (jeho přenos) v pořádku, nemá smysl dělat další kroky.