Náhrada sedmisegmentovky DL7760 a znaků +/- LQ350

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cowley

#16 Příspěvek od Cowley »

O to větší "korunu" tomu dává návod přímo na stránkách TIPA, kde se hovoří o třech oddělených ANODÁCH multiplexně řízeného displeje. :)
Milan_F

#17 Příspěvek od Milan_F »

JirkaZetko: To schema je plný prasáren. V datasheetu co sem pověsil Gabriel je psáno CC.
Přílohy
Screenshot_6.jpg
Screenshot_6.jpg
Brozicek

#18 Příspěvek od Brozicek »

Milan_F píše:.......Z datasheetu řídícího převodníku PIC16F628 nezjistíš nic, páč je to mikroprocesor, který je nutno naprogramovat. Leda z programu.
Tak jste osmdesátiletého dědka, který před dávnými časy (1975 a dále) byl "špičkovým technikem" pro opravy sálového počítače Tesla 300 s nejvýše základní řadou TTL obvodů, nachytali na neznalosti moderních součástek.
Teprve nyní jsem si prohlédl Datasheet toho PIC16F628, a máte pravdu. Takže v té stavebnici už musel být ten mikroprocesor naprogramovaný pro danou funkci.
Učitel tu konkrétní práci nezadal, studenti si měli vybrat sami co vyrobí. Nám se zalíbil ten teploměr.
Takže řadíme zpátečku a musíme si vybrat něco jiného.
Dík za poučení.
Cowley

#19 Příspěvek od Cowley »

No, a je to... :)

Tak třeba teploměr s C520D a D147D - ten byl můj oblíbený.
Pěkně do lištové elektrokrabičky.
Do víčka vyfrezovat dva zelené LQ displeje a jednu obdélníkovou diodu. :)

Je to ale dneska hodně retro a hodně to "žere".
jenicek

#20 Příspěvek od jenicek »

Pokud by byl zájem, mám LQ310 a k nim odpovídající LQ410.
Ivan_01

#21 Příspěvek od Ivan_01 »

rôzne zaujímavé stavebnice vyrába aj Nord Elektro alebo Welleman, majú ich napríklad v TME
Cowley

#22 Příspěvek od Cowley »

Ivan: Velleman s jednoduchým "V".
Velleman Belgie.
JirkaZ

#23 Příspěvek od JirkaZ »

Brožíček: je dobře, že se i ve svém věku pořád snažíš a předáváš to dál. Nicméně si myslím, že na ten "problém" týkající se MCU měl takřka okamžitě přijít vnuk...

Pokud to s elektronikou myslí vážně, tak by se neměl vyhýbat ani konstrukcím s MCU (i když základem je pochopitelně hw a pochopení jeho funkce).

Dnes se dá za pár korun koupit či postavit třeba nějaký jednoúčelový programátor (myslím tím, že umí pouze jeden či omezený počet MCU), chce to si vybrat vhodný typ MCU dopředu.

Může to být třeba i "Arduino based" v tom smyslu, že se k programování použije Arduino IDE a hw přitom není Arduino, ale nějaký kompatibilní typ.

V tomto smyslu je to pro začátečníka jednodušší a nemusí se učit assembler daného MCU. Někdo mi může oprávněně namítnout, že to je základ - jo, ale každý na to nemá buňky a vyšší jazyk je obvykle pochopitelnější.

Ještě obecně k těm konstrukcím: dost věcí vyšlo v AR/PE a na webu redakce jsou ke stažení i programy k některým z nich (pokud je použit MCU).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
ZVUK2000

#24 Příspěvek od ZVUK2000 »

Cowley píše:No, a je to... :)

Tak třeba teploměr s C520D a D147D - ten byl můj oblíbený.

Je to ale dneska hodně retro a hodně to "žere".
Paradoxně dnes nemusíš řešit zdroje 5V pro pár obvodů TTL. Zvládne to skoro každá nabíječka pro mobil.
Cowley

#25 Příspěvek od Cowley »

Zvuk: to je pravda.
Ale kdysi, při provozu na baterie, se připojoval displej "jen na chvilku" třeba přes tlačítko.
judeware

#26 Příspěvek od judeware »

Nemají být na bráně B nějaké sériové odpory?
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

ZVUK2000 píše:
Cowley píše:No, a je to... :) Tak třeba teploměr s C520D a D147D - ten byl můj oblíbený. Je to ale dneska hodně retro a hodně to "žere".
Paradoxně dnes nemusíš řešit zdroje 5V pro pár obvodů TTL. Zvládne to skoro každá nabíječka pro mobil.
A co je eště důležitější - teslácký displejový jednotky řady LQ mají vejšku znaku pouhejch 7mm a pracovní proud maximálně 30mA, což při jejich kvalitě a účinnosti znamená, že se musejí provozovat při proudu minimálně 15mA na segment. Dneska přitom existuje bambilijón moderních segmentovek, který jednak svítěj jak peklo už při pouhým 1mA proudu a druhak i při stejným vnějším rozměru futrálu mají větší znaky, klidně až 1/2" neboli nějakejch 12,7mm na vejšku. Takže celková spotřeba může bejt opravdu jen "pár milířů" za zdroje 5V a přitom displej bude pohodově čitelnej z několika metrů i při plným denním světle, i když použitý obvody jsou půl století starý a vnitřní koncepcí odpovídají základní řadě TTL. A milovníci "exkluzivního lůku" si ty displeje můžou pořídit i modrý ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
JirkaZ

#28 Příspěvek od JirkaZ »

Jo, taky bych v klasické konstrukci klidně použil moderní 7segm. LED, přece jen jsou účinností jinde.

Překvapivě je i PRCák umí dobře, samozřejmě ovšem zůstává otázka spolehlivosti a životnosti.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
EKKAR

#29 Příspěvek od EKKAR »

Ono se to může zdát jako pitomost nebo bezvýznamnost - ale ten menší příkon segmentovek znamená zároveň menší ztrátovej ohřev dekodéru BCD/7seg a z toho i vycházející menší ohřev celkovýho zapojení včetně A/D převodníku C520D/AD2020. A protože se míň hřeje převodník, míň "courá" i jeho základní napěťová reference. Ve finále náhrada původních displejů modernějšíma nízkopříkonovýma segmentovkama vede ke zlepšení tepelný stability starýho měřáku.
BTW - poslední dobou občas přemejšlám, jestli by mělo význam transplantovat nějakej lepší (ve smyslu modernější, s lepší svítivostí a většíma znakama) displej i do multimetříku DM-1 od Mesitu. Představoval bych si to jako náhradu stávající displejový destičky s 3x LQ410/440/470 (podle varianty barva červená, žlutá nebo zelená) destičkou navrženou pro něco jako HDSP-F503 nebo třeba KINGBRIGHT SC52-11EWA - myslím to ROZMĚROVĚ, ne konkrétně pro popsaný typy. Samozřejmě bych se musel držet segmentovek se společnou anodou - v opačným případě bych musel změnit i dekodér BCD/7seg nebo aspoň nějak invertovat jeho výstupní signál a změnit způsob spínání řádů od C520D.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Brozicek

#30 Příspěvek od Brozicek »

JirkaZ píše:Brožíček: je dobře, že se i ve svém věku pořád snažíš a předáváš to dál. Nicméně si myslím, že na ten "problém" týkající se MCU měl takřka okamžitě přijít vnuk............
Sleduji u vnuka dost podrobně, co se studenti na té střední škole učí. Rád si s vnukem opakuji učivo střední školy a obnovuji si to, co jsem již dávno zapomněl. Cvičit mozek ve starém věku není na škodu.
Z odborných specializovaných předmětů tam mají předměty: Číslicová technika, Elektrická měření, Elektronická zařízení, Elektronika, Elektrotechnologie a Informační a komunikační technologie. Z všeobecných technických tam mají Fyzika a Matematika.
Podle toho, co probírají v jednotlivých předmětech, neměl vnuk šanci na první ani na druhý pohled poznat, že ten řídící IO je naprogramovaný mikroprocesor.

Já jsem již objednal pro vnuka jinou stavebnici:
https://www.tme.eu/cz/details/zsm-ne001 ... lus/ne001/
Podle mne kupuji tak trošku "kočku v pytli", protože k té stavebnici schází podrobnější popis. Nějak mi nesedí ta fotka k tomu obrázku. K čemu mohou být u teploměru ta 4 tlačítka po displejem. Uvidím co dostanu. V e-shopu se to dá vrátit, pokud se nám to nebude hodit.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“