motorčeky s prevodovkou
Moderátor: Moderátoři
motorčeky s prevodovkou
Narazil som však na nejaké nezrovnalosti. Tak teraz neviem, či čínsky súdruhovia urobili chybu, alebo je to s tými zubatými kolečkami zložitejšie, ako nás učili na fyzike na základnej škole?
Moje zistenia
Typ A1 (40 RPM), A2 (60 RPM) - áno, pozeral som dvakrát, počty zubov sú rovnaké
motor-12 / 25-9 / 34-10 / 37-13 / 35-10 / 38-výstup
výsledný prevod 418285 : 1404 (cca 297,9 : 1)
Typ A3 (28 RPM)
motor-12 / 26-10 / 34-10 / 38-16 / 32-10 / 38-výstup
výsledný prevod 79781 : 375 (cca 212,7 : 1)
Typ A5 (300 RPM)
motor-20 / 28-10 / 37-13 / 35-10 / 38-výstup
výsledný prevod 34447 : 650 (cca 53 : 1)
legenda: - je pevný spoj spoločnou osou, / je spoj zubami, zvýraznené sú na rovnakej centrálnej osi
Otázka: Ak je vzdialenosť osí kolies rovnaká, nemal by byť aj súčet zubov rovnaký?
Napríklad na rovnakej pozícií sú raz kolečká 10z a 37z, inokedy 10z a 38z.
Je to chyba, dovolená tolerancia, alebo je na to iný strojnícky dvôvod?
Je na tie sekvencie ozubených kolies, jak som ich zapísal od motora až po výstup, nejaký štandardný technický zápis?
A ešte k rozoberateľnosti: Prevodovku možno odskrutkovať od motora, ale prevodovka samotná je znitovaná.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Ještě rada, tyhle motorky mají špatně vyřešené uložení výstupní hřídelky. Nesnesou boční tlak (ohyb) a ulomí se. Pozor na to!
Ale to nám nevadí, žalúzie sú aj tak mimo "veľkého" upratovania celoročne spustené a naklápanie nám úplne postačuje. Ku podivu idú aj celkom synchrónne všetky tri naraz
Životnosť samotného motorčeka nie je nič moc. Pri takomto dennom občasnom brnkaní vydržal ten najslabší takmer 5 rokov ( "iba"... menil som hneď všetky 3, lebo tie zo zásoby kúpené neskôr mali iný prevod).
Väčší problém bol s výmenou postranných vodiacich silónov a vyťahovacích pásiek na samotných žalúziách... po 10 rokoch sa už "rozpadávali"..som sa pobavil
Pomer medzi obvodom (počet zubov) a polomerom je predsa 2π konštanta. Takže pri zmene o jeden zub sa polomer zmení o rovnakú vzdialenosť aj pri 7 aj pri 37 zubovom kolečku. Pri tom sa posúva bod v ktorom sa zuby o seba opierajú. V podstate pri odobratí jedného zubu sa ten bod posunie k vrcholu zubu o cca šestinu šírky zubu. Krútiť sa to bude, ale asi nie optimálne.BOBOBO píše:Zde jde o to , kolik zubů kolo má . Pokud to bude pastorek 7 zubů , tak záměna za 8 zubů je nemožná . Když se podíváš na ozubený převod , tak jsou tam vždy vůle . No a rozdíl mezi 38 a 37 zuby je na průměru malý . Pro takováto použití bude tento volnější převod stačit .
Laska je len ďaľším z priekupníkov ponúkajúcich CN tovar z alíka s minimálne 100% rabatom...bum píše:Podobné typy motorků nabízí laskakit kde je k nim (typu) i tabulka parametrů, několik jich používám a zatím v pohodě.
Keď začínali (a ešte som nebol "zabehnutý" na alíku), dostal som balíček rovno z Číny, a druhý z nejakého EU skladu...samozrejme s patričnou maržou za sprostredkovanie nakúpenia tovaru.. Nuž..za služby sa platí!!
Teraz tam nahliadnem niekedy len pre inšpiráciu...ale kúpim na ali minimálne za polovicu..
Ale k mise.. je to tovar na "hranie" - tomu zodpovedá aj cena...nemožno od prevedenia očakávať presnosť nejakého CNC zariadenia...
Kto si hraje nezlobí a nechodí do krčmy
Len tak.. malý edit:
O chvíľu som klikol som na FB a LaskaKit mi už nabehol v reklame (lebo som ho dal predtým vyhľadať cez google)