Problém s vysokonapěťovými zenerkami 1EZxx
Moderátor: Moderátoři
- JirkaRCK
- Kontaktovat uživatele:
Jak mám tedy nejlépe chránit GS? Zenerku 12 - 20 V mezi G a S? Když nad tím tak přemýšlím, tak Ugs je maximálně 30 V a když je kondenzátor na výstupu zcela vybitý, je na G 380 V a na S 0 V, takže je spíš zázrak, že se to ještě neprošvihlo. Je to tak?
Myslím si, že pokud v žádném případě nemůže dojít k přepětí na trafu nad 650 V na DS, je transil k ničemu, je to tak, nebo jej tam místo původní diody mám i tak dát?
Není. Tam nikdy nebude takový rozdíl napětí při zapnutí.JirkaRCK píše:Jak mám tedy nejlépe chránit GS? Zenerku 12 - 20 V mezi G a S? Když nad tím tak přemýšlím, tak Ugs je maximálně 30 V a když je kondenzátor na výstupu zcela vybitý, je na G 380 V a na S 0 V, takže je spíš zázrak, že se to ještě neprošvihlo. Je to tak?
Představ si to jako "pomalý náběh zdroje". To že to ve finále i stabilizuje je nyní nepodstatné.
Velmi zpomaleně ...
Po zapnutí se začne zvětšovat napětí na externím kondenzátoru. To přes rezistor R1 začne nabíjet kapacitu C1 a C5, dále se přes rezistor R2 začne nabíjet i kapacita G/S tranzistoru Q1, který se začne otevírat a zároveň se začnou nabíjet C3 a C7. Proto nikdy nemůže být rozdíl napětí G/S takový, jaký uvádíš. Ten tranzistor si to sám "ošéfuje". Napětí na G bude jen o několik voltů větší než okamžité napětí na S. A až skončí tento startovací cykl, tak to pak začne i stabilizovat
Při takto zpomaleném jevu si již lze v hlavě představit, jak to celé funguje.
Vašek
A tu ochrannou zenerku používá i Číňan ve většině (všech) svých i velmi levných spínaných zdrojích a dvě nebo tři koruny navíc autora určitě nezruinují.
- JirkaRCK
- Kontaktovat uživatele:
- JirkaRCK
- Kontaktovat uživatele:
PS Mohli bychom se, prosím, ještě pobavit o těch kondících a jejich smyslu? Dobrá polovina zapojení se zenrkou a tranzistorem na internetu zenerku blokuje. Proč je tam tedy dávají? Kvůli parazitní indukčnosti? Je to fakt úplně na prd? Chtěl jsem to mít ťip ťop a mám z výprodeje hromadu MKP svitků, tak jsem je dal paralelně s keramikou a mám kvůli tomu 2x takovou DPS...