Osciloskop Cossor CDU 110
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Další závadu jsem našel ve vn zdroji. Pod vn trafem byla ještě další k.o. pojistka.
Nyní mám bod na obrazovce. Funguje ostření astig. i Brill. Bod se dá posouvat v X i Y směru. Nicméně po připojení na kalibraci se udělá pouze svislá čárka. Změna rozsahů reaguje. Oba kanály fungují.
Nastavil jsem kalibraci dle manuálu a předpokládám, že kalibrační signál je obdélník. Ale mě ukazuje jen čárku. S osciloskopem jsem dělal naposled na vysoké tak je možné že mám něco blbě nastavené. Sondu zatím nemám. Propojuju jen drátem.
Ocením nějaké vodítko pokud mě někam nasměrujete.
Pozn.: v tyhle mašině se vyskytují nuvistory což jsou údajně miniaturní elektronky v kovovém pouzdře o něco větší než tranzistory. Viděl jsem už ledacos, ale tohle vidím poprvé. Bude sranda udělat náhradu :-/
Vyzkoušej všechny polohy přepínače Mode, měla by se rozeběhnout časová základna. Podle předního panelu to nevypadá, že by měla být spouštěná jen za nějakých podmínek.
Koukal jsem, že záleží na Issue co máš. U novejších už jsou místo lampiček třeba na vstupech Ch1 a Ch2 fety. Dokumentaci to má moc pěknou, to se u 20 let novějších měřáků už moc nenosilo.
Dej vědět, jak to dopadlo.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pro představu viz foto jak vypadá přední panel, co je uvnitř a jak vypadá obraz.
Tenhle Cossor už má nejnovější modul zesilovačů CAM 111B. Tam už nuvistory nejsou, měly by tam být FETy. Nicméně napočítal sem minimálně dva uvnitř na jiných deskách.
Zkusím doladit nejdřív ten zdroj a pak se uvidí.
Tam by bohužel mohly být nuvistory osazený.
Koukal jsem na Ebay a nový nuvistory se dají od bulharů a ukrainců koupit za cca 200-300 CZK. Jsou to ale rusáci a ty jsou drátový, západ byl paticovej.
Kdysi jsem dával dokupy skotský oscilo Dynamco z počátku semdesátek, nuvistory tam byly na obou vstupech, časovce a na vstupu Ext Trigger. Ch2 měl špatný žhavení a tak jsem je prohodil s Ext Trigger, bez něho se dá obejít, většinou jedeš na interní Trigger.
Tady někdo nečte, co psal tazatel:masar píše:Nuvistory jsou tam dva. Na vstupu každého kanálu jedna trioda.
Tenhle Cossor už má nejnovější modul zesilovačů CAM 111B. Tam už nuvistory nejsou, měly by tam být FETy. Nicméně napočítal sem minimálně dva uvnitř na jiných deskách.
Já ty dva nuvistory vidím na fotce 1626, jeden je uprostřed na svislý a druhej vlevo na vodorovný.
Včera jsem právě znovu proměřoval zdroj a zajímavé na tom je, že na té Z9 je 5V ale přitom to vypadá na originál, zřejmě ani nebyla měněná, pájení vypadá z fabriky. Je možné, že by jí spadlo stářím napětí na 5V?masar píše:V prvé řadě je třeba vyměnit tu zenerku Z9 (ZD008) za dobrou. Tím dá dokupy zdroj +50V.
Každá nap. větev na zdroji se dá "doštelovat" trimrem. Původně to bylo nastaveno tak, že bylo na výstupu místo 50V jen asi 35V. Při takovém napětí je na obrazovce místo bodu svislá, asi 2cm čára. Když trimr vytočím, tak se dostanu na 40V a v té chvíli už je na obrazovce bod.
Kouknu do zásob jestli najdu 8V zenerku a zkusím to vyměnit a jak doladím těch 50V tak budu hledat dál.
Máš pravdu, přehlídl jsem je. V rozpisce nejsou (na rozdíl od preampu) uvedeny jako "RCA Nuvistor 6CW4", ale jako "Valve electrical", také 6CW4. V301 je na desce Trigger and Delay (uprostřed) a V302 na desce Time Base Single sweep (dole vlevo).Celeron píše:Já ty dva nuvistory vidím na fotce 1626, jeden je uprostřed na svislý a druhej vlevo na vodorovný.
Máš voči jak vostříž:)
Dal jsem ji teda ven a připájel jsem 7,9V ZD ze šuplíkových zásob. Pak už se dal zdroj nastavit na 50V.
Vypadá to, že tím se také opravilo i spouštění časové základny. Po připojení na kalibrační signál to už něco ukazuje.
Zběžně jsem proklikal funkce a zřejmě všechno jede - X amp a mód line kreslí vodorovnou čáru, free run a trig kreslí obrazec, single sweep také, ale pouze jednou. Když dám ext. source, tak to čeká na trig na vstupu INPUT, když do něj ťuknu, tak se to spustí atd. Oba kanály chodí, dá se nastavit gain, position atd.
Nemám sondu, takže obraz poskakuje, když se dotknu rukou vnějšího stínění pro sondu tak je stálý.
Oba nuvistory které jsem našel jsou na omak zahřáté tak předpokládám zatím jedou.
Kalibrační signál je teda spíš něco jako charakteristika vybíjení C, čekal jsem obdélník. Má to tak být?
Pozn.: Je teda až neuvěřitelné, že tenhle stroj po více než 50 letech pořád jede prakticky snad se všemi ještě původními součástkami. Jednu ZD a k.o. pojistky nepočítám.