Tesla Ametyst, renovace, prosím o pomoc.
Moderátor: Moderátoři
Jak funguje ta regulace jasu?
Ten pokus s tím externím zdrojem se mi nějak nezdá. Při -30V by měl být signál minimální, ne-li žádný. Zopakuj ho s připojením na anodu E9a(PABC80 pin6).
-----
ALE nejprve dej do pořádku obrazový zesilovač pomocí toho improvizovaného video-vstupu a signálu pruhů. Tvůj postup je chaotický a není se od čeho odrazit. Nyní je v signálu další rušivé "moaré", jakoby některý stupeň kmital. To je důsledek té výměny diody? Zkus vrátit tu stínící krytku.
Při použití improvizovaného video-vstupu je kanálový volič, mf zesilovač i detektor a obvody AVC mimo hru, což podstatně zjednodušuje problematiku a zužuje problém na obrazový zesilovač popř. obrazovku. Omezí se tím i množství možných příčin. A podle toho videa tam ten problém je, protože nejsou vidět jasové rozdíly mezi pruhy. Zapoj do války i osciloskop a podívej se s ním na g1 (t.j. video-vstup) i na anodu PL83 a katodu obrazovky.
Uvědom si základní vztah mezi napětím na anodě a jasem pruhu: bílý pruh=malé napětí na anodě (schod na osciloskopu by měl být dole), černý pruh=velké napětí na anodě (vysoko položený schod), velký rozdíl mezi nimi=velký kontrast obrazu a naopak.
Na g1 je tomu obráceně. A pokud je na g1 připojen nezkreslený výstup videa, můžeš porovnáním průběhu na g1 a anodě usoudit na kvalitu přenosu PL83. Měly by to být přesně opačné průběhy.
Alespoň si "zapiš" nastavení osciloskopu, který "najednou" umí měřit průběh na g1. Na g1 je vidět zhoršení hran (možná vlivem kapacity sondy), zkus přepnout dělící poměr sondy.
Na obraze je patrné rušení, které může pocházet z neodstíněného detektoru a změně umístění zemnících bodů blokovacích kapacit a spojů.
Brum v reprodukci je zřejmě způsoben mírným rozladěním poměrového detektoru, ale i tak je (kupodivu) rozladění jen mírné. Až dosáhneš stabilního výsledku, můžeš zkusit vrátit obvod vyjasňovače a vyzkoušet jeho funkci.
Tato televize má jednu schopnost - vzdělávat začátečníky. Něco už tě naučila a když u ní ještě vydržíš nějakou dobu, ještě tě hodně naučí.
Na té mřížce mi to osciloskop neměřil protože tam byl asi moc slabý signál. On jinak po lehkém nastavení funguje uzasne automaticky.
Kryty stínicí nemám ani na detektoru ani kanálovém voliči to je fakt.
Dnes už se k tomu nedostanu budu pokračovat v patek.
Děkuji všem za rady. Samozřejmě budu ještě informovat. Dam stínicí kryty a zkusím ještě měřit osciloskopem.
Ta automatika je zde na škodu. Měl bys ji vypnout a donutit tak osciloskop pracovat podle tvých představ. V opačném případě si z tebe bude dělat srandu pořád.polara91 píše:Na té mřížce mi to osciloskop neměřil protože tam byl asi moc slabý signál. On jinak po lehkém nastavení funguje uzasne automaticky...
Přikládám oba tvoje oscilogramy. Zapnutá funkce "Autoscale" znemožňuje správně změřit amplitudy (pokud jsi nepřepnul dělič sondy). Ten anodový průběh je ve skutečnosti mnohem větší.
Doporučuji využít tuto příležitost a naučit se s tímto osciloskopem nejen správně zobrazovat, ale i měřit. Možná pak pro tebe nebude problém zobrazit to zvlnění na filtračních kondenzátorech zdroje.
Těším se na ně. Až je uvidím, budu mít z toho dobrý pocit.
https://files.fm/u/cnrbvxmyps
Už jsem celkem spokojený, měl jsem televizi asi hodku puštěnou a od zapnuti po vypnuti fungovala skvěle.
Vice už s ni asi dělat nebudu. Zrenovuju a vyčistim skříň a složím. Pak zde samozřejmě dodám ještě fotky a video což si myslím ze si rozhodne za pomoc zasloužíte a moc vám Děkuji.❤