TUNER SONY ST-S190 hnus na výstupu VYŘEŠENO

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jardafiala

TUNER SONY ST-S190 hnus na výstupu VYŘEŠENO

#1 Příspěvek od jardafiala »

Zmíněný tuner má na výstupu takový jakýsi ošklivý hluk cca 100mV šš. Není to od špatné filtrace zdroje, má to myslím spíš něco společného s LC7218, když zatlumím krystal hluk zmizne. Než se pustím do základního výzkumu ptám se, nepotýkal se někdo s podobným jevem?
Přílohy
sony tuner.jpg
sony tuner.jpg
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 09 úno 2025, 14:20, celkem upraveno 2 x.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Podle nadpisu jsem přemýšlel, jaký hnus může mít toner.
jardafiala

#3 Příspěvek od jardafiala »

semito vymklo....opravil jsem
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 09 úno 2025, 14:22, celkem upraveno 1 x.
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

No takovej černej všude se chytající a nejlepší je ho luxovat běžným vysavačem ;-)

Níže k věci (jen pro pořádek).
Přílohy
tun.png
tun.png
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
radioelectrum

#5 Příspěvek od radioelectrum »

jezevec píše:Podle nadpisu jsem přemýšlel, jaký hnus může mít toner.
mě se hned vybavil válec v laserovce obalený směsí toneru s prachem a chlupy z nekvalitního toneru, až poté jsem si všiml že to je v sekci Audiotechnika.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Zpět k věci: stupeň s IC91 má zisk jen malinko přes 5 dB, tranzistory před filtrem Q21 a Q22 nezesilují ani o celé 2 dB, čili je slušná možnost vysledovat, jestli ti ten hambinec leze už z dekodéru, nebo se nabral někde cestou.
Šel bych napřed po zemních a napájecích spojích a filtraci napájení.
jardafiala

#7 Příspěvek od jardafiala »

Filtraci napájení jsem zkontroloval jako první, dneska přijde na řadu osciloskop a výzkum. Kouknu jestli to není už na ladicím napětí, pak 14 a 15 dekodéru a dál uvidím.
jardafiala

#8 Příspěvek od jardafiala »

Jak měřím - naladím na tuneru vedle 88MHz, na opravovaném 98,7 a dívám se co z toho leze na nf výstupu, bez modulace by tam měla být rovná čára. Osciloskopem jsem zjistil, že ten hnus je už na vývodu 9 IC21. Pak jsem zkusil kouknout na napájení a AGC, to je O.K., na vstupu pro ladicí napětí je jakýsi nehezký šum či co. Když tam připojím kondík cca 1uF tak se na výstupu charakter toho hnusu změní směrem k nižším frekvencím (pokoušel jsem se, marně, o foto průběhu ). Pak mě napadlo měřit na IC81 vývod 22, tam je jen šum tak 1mV. Takže jsem prohlížel SM a nějak nic, pak mě napadlo měřit na Q83 a Q84, tam vidím to co jsem dal do přílohy, na ostatních elektrodách tranzistorů nevidím nic, mám oscilo s citlivostí 10mV/d. Dneska už toho mám dost, pokračování příště. Teď se na to dívám a možná pomůže malá keramika z C do B na Q84, vyzkouším.
Nikdo nic tak pokračuju - vyzkoušel jsem kondenzátor 15nF na Q84, kmitání je pryč spolu s ošklivostmi v nf části. Viděl jsem tam ještě jakýsi nepatrný šum tak jsem to pojistil tlumivkou (ta je spolu s blokovacím kondem na obrázku), přímo na pin ladicího napětí jsem přidal 680nF a je klid, VYŘEŠENO.
Při zatlumení krystalu a vysazení oscilací při předcházejících experimentech ošklivosti zmizely, tak nějak si myslím, že Q84 byl náchylný k oscilacím a od krystalu se nakazil(?) přesněji synchronizoval se s ním. Před blokováním Q84 jsem se pokusil krystal odstínit plechem a zkrátit jeho nožky spolu s nožkami příslušných kondíků na minimum, bez jakékoli pozorovatelné změny. Má někdo přesvědčivější vysvětlení? Trochu divné je, že ve větvi s ladicím napětím pro AM je kondík 22n, ve větvi pro FM není. Vyřešené to je ale nějak mě to neuspokojuje.
Přílohy
záhada.png
záhada.png
záhada vyřešena.png
záhada vyřešena.png
záhada 1.png
záhada 1.png
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“