Osciloskop Cossor CDU 110
Moderátor: Moderátoři
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Přepínání AC/DC na vstupním zesilovači nemá vliv.Ruprecht píše:Máš přepnutý vstup na DC vazbu?
Oba kanály se chovají totožně.
Já nevím, jaký průběh má výstup kalibrátoru, možná to nemá být obdélník. Mám objednaný ještě malý scopometr z ali. Měl by přijít za pár dnů, jak dorazí, tak kouknu co leze z kalibrátoru.
Je tam ještě víc závad, např. obě žárovky v podsvětlení rastru stínítka jsou kaput. Jedna na začátku chvíli svítila a teď už nejde ani jedna. Možná tam udělám náhrady z vybroušených teplých bílých LED, přívodní kabel je uvolněný atd.
Já jsem totiž neměl zrovna po ruce žádný drát, abych spojil kalibrátor se vstupem. No tak mě nenapadlo nic lepšího, než vzít digi multimetr, vytočit ho na měření proudu a takhle to propojit. Dyť propoj jako propoj ne?
Kalibrátor má pěkný obdélník, jenže když to proteče multimetrem, tak už to není obdélník.
A jak jsem na to přišel? Nedalo mě to a dotáhl jsem střídavé trafo a říkám si, kouknu jestli to bude kreslit sinusovku. Kreslilo to samozřejmě kraviny (jó zase multimetr), jenže jsem ten drát od multimetru musel držet na dotyku a už mě to nebavilo, tak jsem si zašel pro drát. No a najednou krásná sinusovka. Tak si říkám kruci tak co teda poleze z kalibrátoru - tyjo obdélník? Kruci ono se to samo opravilo? No a pak mě to docvaklo
Takže já to zkusím zaklibrovat podle servisního manuálu, možná teda až přijde sonda. Mezitím dodělám zbytek oprav.
No tak vidíš a máš slušnej měřák. Doufám, že jsi nekoupil sondu ale sondy, tedy aspoň dvě, když je to dvoukanál.Ian píše:Takže já to zkusím zaklibrovat podle servisního manuálu, možná teda až přijde sonda. Mezitím dodělám zbytek oprav.
Zatím jsi nám neukázal, jestli ti chodí Alt a Chopp s dvěma kanálama. Jeden rychle přepíná mezi kanálama, uvidíš to na velkej kmitočtech časovky a druhej maluje střídavě jeden a pak druhej kanál, to zase poznáš na malejch kmitočtech časovky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zatím jsem provedl základní kalibraci dle servisního manuálu. Doladil jsem přesně napětí na zdoji. Pak jsem procházel postup a přišlo mě, že je to nastavené celkem dobře. Něco se dá nastavovat celkem blbě - třeba Y zesilovače, není tam přístup k trimrům z pravé strany. Taktéž jsem si netroufal štelovat vysoké napětí na obrazovce. Sice mám měřáky do 1000V, ale mám bobky, má se nastavovat 1000V
Mezitím dorazil scopometr z číny, tak mám aspoň jednu levnou sondu.
Sháním ještě "krátké" trubičkové pojistky 5x15mm, jsou ve scopu všude. 5x20 tam sice nouzově jdou, ale úplně nepasují, jeden kontakt musí být více rozevřený. Pokud mě chcípne hlavní 2A, tak jsem nahraný, dlouhá 20mm do šroubovacího pouzdra nepasuje. Kupodivu se nedají nikde moc sehnat, v nejhorším vezmu s drátovými vývody a ty ustřihnu. Dále E5 žárovičky na 6,5V na podsvit rastru. Jedna je kaput, našel jsem něco v GME.
Alt a chop - zkoušel jsem to dnes a něco to ukazuje, ale s jednou sondou asi nic nevykouzlím. Pak to testnu až přijdou obě sondy.