Co nebrat z TEMU

Vše o nekvalitním materiálu, výrobcích, zboží. Vyslovení vlastního názoru na cokoliv a v mezích slušnosti není nijak v rozporu se zákony této země ani Pravidly EB. Vše ostatní jde automaticky směr koš.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lojza1

#46 Příspěvek od Lojza1 »

Celeron: Ale no tak ... přece je to Čína z TEMU. Koupit, počkat, vyzkoušet, případně vyhodit. Nic k tomu snad nepsal ani Proxxon. Jen že je to pro systém Micromot, ke kterému to používám (snad jen jednou, do mosazi, s pevným upnutím a s problémem uhýbání listu směrem do hloubky bokem - pak jsem to raději frézoval, je to mj. kleština ve stejném odkazu).

Viděl jsem teď, že mám v košíku zatím nekoupenou sadu, která je dražší, podle fotky ostrá a otáčky na fotce jsou na pilkách označeny. Na všech průměrech je jednotně 20 000 RPM. :D
Hodnocení bez ohledu na hvězdičky vidím bez výhrad (u málohvězdičkových podivné, ale holt TEMU).
Schválně jsem je teď koupil k doplnění do minimální objednávky, protože jsem si jako správný kutil - dentální hygienista před chvilkou mezi zuby zlomil krásný kopinatý SK vrtáček 0,6 mm od Proxxonu, už se neprodávají, já jiné tvrdokovové 0,6 neměl a udělal jsem při té láci v TEMU větší pokusný nákup spirálových, deklarovaných jako karbid wolframu. Jsem fakt zvědavý, co přijde.
V té souvislosti mě napadá, že jsem v TEMU zahlédl sadu ocelových nástrojů na zubní kámen. Nezkoušel to někdo? Já si svůj intaktní chrup raději ošetřuji sám, trpělivě, opatrně, na vlastní odpovědnost. Kopinaté tvrdokovové vrtáky jsou na to ale křehké a ty nejtenčí 0,6 jsem si takto zničil.

Doplňuji i k tématu vlákna, že jsem pokusně koupil jednu sadu dentálních nástrojů. Podle fotek jsou jiné sady z TEMU, odlišné rozsahem a balením, asi v dost obdobné kvalitě. Co jsem obdržel je nepoužitelné. Je to nastříhaný nerezový drát, nějak upravený mačkáním, místy nahrubo zbroušený a podle účelu zohýbaný. V dodaném stavu jsou nástroje celkem nepoužitelné. Dokončení je pracné a zbytečné, protože například na zubní kámen je materiál nástrojů moc měkký a ihned se poškodí. Hezké, ale nepotřebné je pouzdro k mé sadě. Viz fotky.
Přílohy
Dental tool - raw and finished tips.jpg
Dental tool - raw and finished tips.jpg
Dental tool - raw and finished - too sotf inox wire to use.jpg
Dental tool - raw and finished - too sotf inox wire to use.jpg
Dental tool - 3 raw, 2 finished and a casing.jpg
Dental tool - 3 raw, 2 finished and a casing.jpg
Naposledy upravil(a) Lojza1 dne 22 úno 2025, 23:25, celkem upraveno 1 x.
martinkopp

#47 Příspěvek od martinkopp »

Není nad to koupit trabanta a fňukat že s ním nejde v lese tahat dříví :-) Tyhle plechové pilky jsou určeny tak na řezání špejlí pro modeláře a podobné věci. Tam poslouží dobře. Pokud chceš řezat odolnéjší materiály, kup si HSS pilky https://vi.aliexpress.com/item/1005007111018556.html nebo rovnou karbidové https://vi.aliexpress.com/item/1005001766004262.html Ty řežou i sklolaminát plošných spojů naprosto perfektně bez sebemenších známek kousání nebo otřepů. Mám doma všechny 3 typy ale ani ve snu by mne nenapadlo používat ty plechové na cokoliv tvrdšího než dřevo. Myslím že jsem je snad ani nikdy nepoužil, mám je jen tak do zásoby pro budoucí použití "co kdyby"
Lojza1

#48 Příspěvek od Lojza1 »

martinkopp: Nezaměňuj Tungsteen Carbide nebo zde řekněme Carbide s Tungsteen Steel nebo jako zde s matoucím "Tungsteen Steel Carbide". Tak tenkou a křehkou pilku z SK, kdyby ji někdo vyrobil, bys nejspíš zlomil už záměrem ji použít. Ten čínský popis zřejmě označuje uhlíkovou ocel, nějak trochu legovanou wolframem. Hlavně netroluj.
Lojza1

#49 Příspěvek od Lojza1 »

Dražší cirkulárky z TEMU mají celkem stejnou specifikaci, jen jsou na fotkách ostré, s potiskem a v nějakém plastovém přepravním zábalu. Možná vypadají méně tenké. Povrch vypadá jako broušený, což by mohlo evokovat HSS, ale nepíšou to o nich nikde. Nečekal bych zázraky ani od nich, i když je cena vyšší výrazně. Možná budou tvrdší a křehčí, než nerezový plech těch za 19 Kč.
Doplňuji, že mi dorazily dvě sady lepších pilek podle obrázku, ale ze dvou různě prezentovaných nabídek a s nepatrně různou cenou na dolní hranici nabídek. Obě dodané sady jsou totožné. Pilky jsou zřetelně tlustší, než ty tenké s kulatými zoubky. U těchto jsou zoubky ostré. Se špičatým nožem z pilového listu si navzájem škrábou špičkami po plochách, jsou srovnatelně tvrdé. Štípačky z TEMU viz foto do pilky neškrábou, pilka do nich škrábe snadno.

Ty čínské popisy v tržnicích jsou vůbec divoké, třeba u sady vrtáčků, kterou jsem právě celkem lacino koupil:
"... Crafted from tungsten carbide (tungsten steel) ..." může znamenat SK na krčku z wolframové oceli.
Na detailu fotek vidím mezi světlejším krčkem a tmavší řeznou částí ostrý přechod (svár) typický pro takové SK nástroje. Krčky z SK už moc nevídám. Daly se po opotřebení nástroje použít jako polotovar, ale celé to bylo nutně a zbytečně drahé.
V recenzích k sadě s menšími průměry ve stejné nabídce jsou stížnosti na vrtáky doručené jako polámané. Tak by to SK opravdu být mohlo. Uvidím.
Ale podíval jsem se teď konečně na kdysi koupenou a polozapomenutou sadu 10 vrtáčků z Hadexu, na pohled stejnou, jako jsem teď také koupil v TEMU, jen s menšími průměry, obdobnou současné nabídce
https://www.hadex.cz/p268i-sada-vrtaku- ... er-01-1mm/
a v ní je na vrtácích ten typický svár SK nástroje s ocelovým krčkem. Opravdu, SK vrtáčky už při čínské megaprodukci nejsou tak drahé, aby se vyplatilo místo nich podstrkovat nějaké ocelové náhražky. Jsem zvědavý, jak při používání obstojí vedle mnohem dražších z TME. Obávám se, že si pak utrácení v TME budu vyčítat.
Doplňuji, že už se mi z TEMU sešly 3 krabičky po padesáti vrtáčcích, vždy 10 ks od průměru (133 + 173 + 207 Kč, tj. zadarmo), jedna trojice krabiček po deseti odstupňovaných (135 Kč, tj. zadarmo) a jedna taková krabička samostatně. Stupňování je vždy po 0,1 mm, nejpoužívanější průměry pro PCB se sešly z více krabiček do větších počtů. Všechno dorazilo nepoškozené (v krabičkách po 50 ks jsem bral sady od průměru 0,5 mm kvůli varováním v recenzích) a všechno vypadá normálně, bezvadně. Zatím jsem je ale neporovnával s těmi dražšími např. z TME při ostrém použití.
Přílohy
Sada 50 ks vrtáčků.png
Sada 50 ks vrtáčků.png
Cirkulárky 2.png
Cirkulárky 2.png
Dost měkké štípačky z TEMU.png
Dost měkké štípačky z TEMU.png
Naposledy upravil(a) Lojza1 dne 22 úno 2025, 23:13, celkem upraveno 1 x.
Lojza1

#50 Příspěvek od Lojza1 »

Nekoupil jste si někdo v TEMU malý levný multimetr se spolehlivým propískáváním a celkově neurážející, použitelný pro rychlá orientační měření? Z mých starých multimetrů pískání funguje opravdu dobře jen u jednoho, asi nejstaršího a proto nejdražšího nominálně i reálně. Naopak velký honosně vypadající multimetr, ze zvědavosti a skoro zadarmo z Aukra, mě poučil, jak hluboko může low-end dosáhnout - úplně špatně kde co už od návrhu elektroniky. Recenze té široké nabídky low-endu jsou spíš odrazující a buď je kus od kusu různě povedený, což asi opravdu, a/nebo jsou dobrá hodnocení typu "Ještě jsem nevyzkoušela, ale dorazilo rychle a je super" a hodnocení též nezodpovědná, byť méně 🤐, což jistě též. Ale dost špatných hodnocení je typu "Není v tom baterka", "Je to šunt", "Hned jsem vrátila" nebo "Tenké kablíky, hned se rozpadnou", což je jistě pravda a je to třeba brát jako něco, čemu se v low-end prostě nevyhneme a dá se to trochu zlepšit třeba nějakou úpravou hrotů (já plastovou trubičku madla hrotu kolem volného vodiče ohřeji a šetrně smáčknu, aby v ní vodič nebyl úplně volný a zároveň se v tom místě izolace moc nesmáčkla a/nebo se neopírala o hranu).
Nějaký multimetr bych příležitostně přihodil do minimální ceny zásilky, ale nechci úplně naslepo.
EKKAR

#51 Příspěvek od EKKAR »

Základní otázka zní: "Co nebrat z TEMU?"
Je na to jednoduchá odpověď: "Jsou-li ti zdraví a život milý, NEKUPUJ TAM NIC!"
Zdůvodnění: JE TO NAPROSTEJ ŠUNT A XINDL VYRÁBĚNEJ NOVODOBÝMA PRCÁCKÝMA VOTROKAMA A JEHO KUPOVÁNÍM SE PODPORUJE JEDINĚ DALŠÍ PRCÁCKÝ VOTROKÁŘSTVÍ A PRODEJ NELICENCOVANEJCH UKRADENEJCH TECHNOGIÍ.
JEDINÝ, CO MÁ PRCÁCKO SVOJE, JE TOTIŽ PĚSTOVÁNÍ REJŽE A PAJCOVÁNÍ VŠEHO OSTATNÍHO.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Lojza1

#52 Příspěvek od Lojza1 »

EKKAR: To jsme to dopracovali. Kupujeme ruský plyn, ruskou ropu a stejně tak kupujeme čínské průmyslové výrobky přímo levně v TEMU či dráž třeba v nějakém tuzemském neTEMU, ačkoliv víme, co tím podporujeme. Jasně, máš pravdu, je to hrozné, ale jaké řešení navrhuješ?
mi-ro

#53 Příspěvek od mi-ro »

Asi tak.
Přílohy
476296860_1097444175462088_4481935976010054188_n.jpg
476296860_1097444175462088_4481935976010054188_n.jpg
..to bude jen ňákej odpůrek
Lojza1

#54 Příspěvek od Lojza1 »

Nojo, smutné. Škoda za 499 Kč v evropském skladu TEMU může znamenat kolaps pro 70 % evropských domácností.
EKKAR

#55 Příspěvek od EKKAR »

Lojza1 píše:EKKAR: .... Jasně, máš pravdu, je to hrozné, ale jaké řešení navrhuješ?
Je jasně daný, že pokud chtějí ofiko dodávat svoje výrobky do jakýhokoliv €U obchodu, musejí splňovat fůru podmínek, danejch evropskou tržní legislativou - včetně (NE)obsahu škodlivejch látek, dodržení technickejch bezpečnostních parametrů = izolační vzdálenosti, třída krytí a třeba napěťová odolnost u elektroniky, crash-testy u aut, neobsahování malejch částí u hraček a všecko co si vzpomeneš, co na tebe vybalí obchodní inspekce, když budeš chtít v rámcio €U cokoliv ofiko vyrábět a prodávat. Neboli není jim dovoleno nám sem dovážet zase až tak jakejkoliv šmejd a ksindl, ale musejí se postarat o to, aby aspoň nějaký podmínky jejich "levné a kvalitní zboží" splňovalo. A to by jim dost výrazně "lezlo do peněz" - všecky ty opatření jsou samozřejmě docela nákladný.

Zatímco když ty a kdokoliv jinej si to co chcete objednáte na tomhle ksindlovým trhovisku, jedná se z pohledu €U legislativy o "individuální dovoz pro vlastní potřebu kupujícího" a na to se právě většina těch požadavků jinak chránících nás zákazníky před nejrůznějšíma škodama způsobenýma nevhodným zbožím nevztahuje. Doslova si "individuálně" můžeš nechat poslat cokoliv, pokud to nejsou vysloveně drogy, bojový otravný látky, výbušniny nebo třeba radioaktivní materiály. Co se týče tohohle zboží, tak prostě nikdo nekontroluje, jestli barvy na textil nebo lepidla na boty neobahujou nějakej ksindl jako ftaláty, jestli se z plastů neuvolňuje chlór nebo formaldehyd, jestli jejich průmyslový zboží není spíš sebevražednýma inštrumentama nebo nějakýma zdrojema rušení. PRCáci si do toho můžou nasypat doslova cokoliv a ty nemáš šanci to rozpoznat. Jo, možná že na to přijdeš, až ti z nový čepice z PRCáckýho tržiště začnou slejzat vlasy nebo ti z trika odtamtud naskáčou krvavý puchejře až na prdeli - anebo ti začne hořet dílna nebo byt od PRCáckýho oyebanýho elektropřístroje. Jenomže v tu chvíli už si na nikom nic nevezmeš a pojišťovny pomalu ale jistě začínají u podobnejch případů zjišťovat i ty skutečnosti, jestli v daným případě bylo přítomný zařízení splňující legislativu €U nebo ne - a když tam najdou cokoliv bez ofiko schválení, začnou se kroutit jak paragraf a snažej se krátit odškodnění. Prostě na koupi možná něco ušetříš, ale v momentě, kdy se ti stane nějaká nehoda a pojišťovny přijdou na to, že v danou dobu bylo používaný zařízení neplnící €U předpisy, na zamítnutí pojišťovnou vyplatit odškodnění proděláš gatě ... A bude to horší a horší, pojišťovny už dneska umějí zjistit takový věci i ze spáleniště a stop na zbytkách ponořenejch delší dobu pod vodu, takže to vyčmuchají aniž bys ty byl schopnej jejich odmítnutí v takovým případě jakkoliv ovlivnit nebo se mu vyhnout ...

A to nemluvím o takovejch věcech, že když budeš nakupovat na podobnejch trhoviskách, dokonale podporuješ PRCáckou společnost v jejím vynucováním otrocký práce dětí, ne-chanovskejch národností a třeba i náboženskejch menšin, který nejsou PRCácký komoušský vrchnosti zrovna po chuti - normální svobodnej člověk totiž nedokáže vyrábět za tak mizivý náklady, z jakejch by vycházely ceny, za který se všechen ten šmejd nabízí. Cílem PRCáckýho režimu je doslova v koncentráčnickým prostředí vytřískat z těch násilím tam nahnanejch lidí co nejvíc práce s co nejnižšíma nákladama - a díky výsledkům jejich otrocký práce zlikvidovat naši místní evropskou produkci - aby naše společnost přišla o schopnost samostatný a na PRCáckejch výrobcích nezávislý existence. Už je to dost jasně vidět právě na z Brusele tolik prosazovaný elektrodebilitě - PRCáci ovládli většinu světovejch zdrojů surovin, nutnejch pro velkovýrobu trakčních baterek pro vozidla, koupili nebo ukradli veškerý nutný technologie a patenty - a dneska i třeba kvůli osvobození od jejich vnitrozemskejch ekonomickejch i ekologickejch daní jsou schopní dovážet sem k nám mnohem levnější elmobily, než jaký jsou i se zahrnutím všech daní, odvodů a poplatků vyrobit evropský automobilky. Kam si myslíš, že pak jdou prachy, utržený za takový zboží? Myslíš, že se za ně učej děti nebo vysazujou nový lesy v Africe/jižní Americe/jižní Asii, kde se pro PCRCácko vytěžily lithium, kobalt, měď nebo třeba grafit - a kde místním zůstaly leda tak vytěžený jámy plný jedovatejch odpadů? Leda tak h0vn0 h0vn0, slavnej soude - PRCácko je investuje do další těžby nebo i jen skupování zásob dalších surovin, aby si zlepšilo svoji pozici v konkurenci se zbytkem světa.

Nad tímhle by se měl nejdřív zamyslet každej, kdo se i jen mrkne na reklamu všech podobnejch PRCáckejch trhovisk.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Lojza1

#56 Příspěvek od Lojza1 »

EKKAR: Rozohnil ses. Ale jo, rozumím tomu hněvu. Já tady přece nedělám čínským tržnicím reklamu. Tohle vlákno má odrazovat od konkrétních položek. Na druhou stranu vrtáček z karbidu wolframu asi nebude tak zákeřně nebezpečný, jak píšeš o jiných věcech. Naopak je příkladem nekonkurenceschopnosti a strategického zaostávání evropského průmyslu a tohle je bohužel ideologické jen zčásti. Prostě musíme uznat, že Čína, kromě trpělivé strategie stoletého maratonu, pracuje na úrovních od jednotlivců po celý ten jeden a půl miliardový stát velice promyšleně, organizovaně, skromně a efektivně na své konkurenceschopnosti. Není to nároková ekonomika jako v Evropě.
Evropa nedávno uvedla v platnost nařízení GPSR právě kvůli realitě vztahu mezi takovými tržnicemi a evropskými spotřebiteli. Sám osobně jsem si text toho nařízení z podstatné části přečetl a rovnou jsem podle něj i nahlásil nebezpečné pojistky z Aliexpressu, které jsem tu i zmínil ve speciálním vlákně, protože je sám podle mých podkladů nezablokoval.
Když se to vezme do důsledků (a tady vycházím spíš z emailu od mého známého, britského právníka a malovýrobce exportujícího i do EU), GPSR budou i evropští výrobci proklínat jako buzeraci, ale prostě proto, že nebude v požadavcích selektivní. Stejně tak i ke každému zboží mimoevropského původu uvedenému na evropský trh (a to se automaticky vztahuje už k nabídkám na tržnicích evropský trh oslovujících, jako je právě TEMU) bude muset být otevřeně dostupná veškerá dokumentace mající vztah k jeho bezpečnosti - plasty, lepidla a co já vím co všechno, až se z toho zvláště drobní evropští výrobci potento. Než se to celé zaběhne natolik, že od svých větších dodavatelů automaticky takovou dokumentaci ke všemu dostanou ve všech evropských jazycích a jen ji pošlou dál ke svému výrobku. Bohužel se obávám, že i tady může současná konkurenceschopnost Evropy tvrdě narazit - bude to nákladné a pro malé podniky s nevelkým obratem mnohem více zatěžující, než pro globální výrobce tam, kde se pro celý svět vyrábět konkurenceschopně dá. Co tedy EU radíš? Konkurenceschopnosti se, dle mého přesvědčení (sorry), nedá dosáhnout regulacemi a subvencemi. Jenže ty si nevymyslely evropské elity samy od sebe. Těmi se zavděčily třeba francouzským zemědělcům a pak už skoro každému, když se to stalo normou vzájemné podpory mezi politikou a podnikateli. Takže nakonec i evropským výrobcům zvládne dodávat bezpečný materiál se vší nezbytnou dokumentací tak leda Asie, potažmo Čína. No, ale tohle bych sem nechtěl tahat.
Už na první stránce vlákna jsem k tématu o pájecí podložce konstatoval, že v GPSR je Dočasné ustanovení, že toto nařízení nemá zasáhnout do prodeje výrobků uvedených na trh podle platných předpisů ještě před vstupem GPSR v platnost, což bylo koncem minulého roku. Nevím, jak dočasné to ustanovení je, a jistě to hodně zajímá i evropské výrobce, pro které může být obstarání kompletní dokumentace k dosavadnímu sortimentu jakkoliv snad bezpečných výrobků v jejich nezměněné podobě nemožné. Dost možná se i evropské výrobky začnou tak trochu měnit, protože vyplave na světlo, že se v nich něco tak trochu potenciálně nebezpečného přece jenom až dosud schovávalo, dokumentace by to na ně prozradila a musely by se s ostudou stahovat z trhu i od zákazníků, kteří si je už koupili.
No a teď mě k tomu napadla ošemetná situace. Někdo bude schopen dodat armádě třeba uniformy pro akutní mobilizaci, ale musel by je vyrobit z materiálu ze starších skladových zásob, ke kterým nebude mít potřebné certifikáty. A teď se Evropo legálně braň - úředníkům a soudům, nebo útočícímu nepříteli? Kdyby bylo prohlášeno, že záložák není spotřebitel, tak by se to třeba mohlo týkat výroby respirátorů v případě nové epidemie. GPSR se snaží sejmout odpovědnost za vlastní osud ze spotřebitele, dovolit mu být zdravým a spokojeným blbcem ve složitém světě plném nebezpečenství. Dobře, ale jsou jisté hranice. Staromilcům k době předplastové připomenu například kvanta těžkých kovů v make-upech aristokratů a toxicitu někdejších léků s pochybnou účinností. Současný svět snad není tak nebývale plný toxických látek, abychom se z toho museli zbláznit a všechny zdroje potenciálního nebezpečí ve výsledku zablokovat. Ano, jasně, chceme se dožívat ve zdraví vyššího věku. Celkem se nám to daří, ale jen dokud jako civilizační okruh nějak prosperujeme. Všechno zablokovat prostě nesmíme. Je to kompromis.
Konkrétní situace a jejich řešení se nám mohou nelíbit, můžeme se rozohňovat, nadávat, být sprostí, ale ono je to asi docela složité.
p32

#57 Příspěvek od p32 »

Chce to napsat jediný rozumný důvod kromě té záruky u nás, proč kupovat to samé, co je na ALI nebo TEMU, tak u nás za 3-5x větší cenu. Většinou jde totiž o drobnosti do pětistovky, ale u nás nevědí, co by za to chtěli a to jen to přehodí z balíčku z Číny na pult do regálu. A aby bylo jasno, dělá to tak celá Evropa a všude se najdou naivové s nadějí, že bude vše ve 100% kvalitě.
Ty dražší věci či objemnější (jako TV, pračky, trouby atd.) si tam stejně nikdo nebere z logických důvodů.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od workhard »

Já na TEMU nakupuju pořád a Ekkarovy špalky na tom nic nezmění. Ta minidremelka je taky z TEMU, plech s tím samo řezat nejde, ale za ty prachy OK.
Přílohy
Bruska.jpg
Bruska
Bruska
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Lojza1

#59 Příspěvek od Lojza1 »

No, ale i na TEMU by měl být člověk s cenami opatrný a nehledat nejlepší nabídku stejné položky jen tam, když nemá o takové položce přehled. Mně se to z nezkušenosti stalo. Desítky let jsem si říkal, že bych si koupil úplně levné klávesy a trochu se s klaviaturou seznámil. Mám tu velké akustické křídlo Petrof III, ale není naladěné, potřebuji k naladění dost přesný mustr a na nesmělé brnkání samouka začátečníka je hlasité, proto jsem chtěl předstupeň. Zkrátka, bez velkého zkoumání jsem zbrkle vzal, co mi přišlo použitelné, a dorazila jenom v neoriginální pevné lepenkové krabici hračka obdobná tomu, co bych koupil v Alze nebo třeba teď v akci na popboy.cz, možná i v místním tuzemském hračkářství v originální krabici, se zárukou, možná i se slušnějším českým návodem a za cenu zhruba jako tu, ke které jsem dospěl po částečné refundací, když jsem věc chtěl vrátit. Vrátit jsem ji chtěl původně, protože nefunguje levá pozice reproduktoru. Pak se ukázalo, že je pozice úplně prázdná a zjevně s ní ani nepočítá elektronika, ve sluchátkách je zvuk mono. Ve výsledku si neztěžuji, ale na sebe bych měl s víc štěstím, než s rozumem. Akční nabídky třeba v Kauflandu mohou být také srovnatelné.
Doplňuji, že mi z TEMU dorazily začátečnické samolepky na klaviaturu. Poznatek č. 1 - ať nikoho ani nenapadne se s těmi samolepkami přiblížit ke slonovině a ebenu klaviatury drahého akustického nástroje. Lepidlo je mazlavé a předpokládám, že by se odstraňovalo benzínem. Z plastu jistě OK, ale z drahých a porézních přírodních materiálů bych to umývat nechtěl. Přikládám fotku z nabídky samolepek, porovnání klávesnic a fotku aplikace upravených samolepek.

Ta minidremelka (tušil jsem, že není řeč o Dremelovi :D ) má převlečnou matičku úplně jako měla původně ta moje vrtačka z Kauflandu, na kterou jsem už odkázal. Původní uchycení nástrojů bylo tragické, úhel úplně mimo osu v osazení kleštiny i v kleštinách samotných, a ta matička měla strašně volný závit. Musel jsem to všechno udělat kompletně celé pořádně a nové osazení do hřídele rotoru zavrtat viz fotky. Dalo do hodně práce, ale výsledek je dokonalý. Dremelku jsem nikdy neměl (vidím, že už nestojí tak strašně moc, jak jsem si z dřívějška myslel, ale úplně zadarmo ještě stále není), mé dvě vrtačky Proxxon systému Micromot jsou řekněme s velkými výhradami ještě přijatelné, kompromisní, a co jsem měl v devadesátkách od místních prodejců bývalo někde mezi takovýmto kompromisem a tragédií původního Kauflandu, než tomu vždy zanedlouho odešel motor. Tenkrát drahé SK vrtáky mi to polámalo spolehlivě hned nesouosostí upnutí i drnčením ve vůlích ložisek.
A tak jak tohle na fotce?
Přílohy
Too big stickers for a keyboart toy.jpg
Too big stickers for a keyboart toy.jpg
Left speaker position does not work r.jpg
Left speaker position does not work r.jpg
Item fhoto - stickers for a keyboard.png
Item fhoto - stickers for a keyboard.png
Naposledy upravil(a) Lojza1 dne 22 úno 2025, 22:45, celkem upraveno 1 x.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od workhard »

No na vrtání to taky moc není, tak něco říznout do plastu, nebo přeleštit, lehce vybrousit, pod to přední sklo v autě bych se ničím jiným nedostal.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Odpovědět

Zpět na „"Čínský" a jiný šmejd“