AIWA CX-NS202EZ věž

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
machrfilip

AIWA CX-NS202EZ věž

#1 Příspěvek od machrfilip »

Prosím Vás, o radu jak opravit závadu na regulaci hlasitosti u této věže. při otáčení regulátorem hlasitosti se mění hodnota hlasitosti v rozmezí 01 až 03, víc nejde. Z repro není nic slyšet. Mám sice podezření na potenciometr,ale je zde nějaké nové provedení u kterého lze otáčet na obě strany bez koncové polohy. Nemá žádné označení, má 3 vývody a nápis ALPS. Potřeboval bych radu kde sehnat případné schéma.

Dík.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Tady nejde o potenciometr ale pouze snímač pulzů a směru otáčení (ta hlava, jak vono se to jmenuje??!!) a na základě toho elektronika řídí hlasitost ev. jiné funkce. To němění nic na tom že ten spinač je zadělanej tou jejich vazelínou, která zatuhla. Dá se to rozebrat, vyčistit, ošetřit a zpětně sestavit. Ale než se k tomu dostaneš, budeš proklínat výrobce jak je geniální a myslí na servis. Hodně štěstí. Díky Bart1 ROTAČNÍ KODÉR!!! to se uleví když si člověk vzpomene na něco co už dávno ví..
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 31 říj 2005, 18:56, celkem upraveno 1 x.
Fhnuk
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Fhnuk »

riker
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od riker »

Tak jak říkal mi-ro, vyčistit od vazelíny očistit kontakty nejlíp skelnovlákennou tužkou a pak je ještě napružit. No a nový se dá sehnat i u AME http://www.ame.cz/index.php?param=ukaz&tab=cenik&lev=130 tam prodávájí přímo ten ALPS.
bart1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od bart1 »

Jmenuje se to rotační kodér. Mají je i http://www.metronix.cz/ - ale asi ne origoš. Pokud pasujou rozměry proč jej nepoužít.
Tyhle kodery podle mne nejsou moc spolehlivé.
machrfilip

AIWA po zákroku

#6 Příspěvek od machrfilip »

Díky za pomoc, otočnej přepínač na regulaci hlasitosti jsem rozebral , napružil kontakty a odebral trochu té ztuhlé vazelíny. Funkci kontaktů ověřil bzučákem , zpětně zamontoval do věže a regulace hlasitosti opět maká.
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

Pokud jsi neudělal chybu a nejsi "dřevo" tak to chodit musí, vždycky to jen opravuju a nemám reklamací, to samý i u MODE SW.
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“