DAB - digitální rádio

Vše, co se týká digitálního vysílání rozhlasu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
nonius

#616 Příspěvek od nonius »

Hydrawerk píše: Kanál 9B 204,64MHz jaksi podivně zmizel.
Buď za to může inverze a dostal se k vám signál ze vzdáleného vysílače na stejném kanálu nebo ten blízký vysílač byl mimo provoz.

Včera ten nový multiplex B šel přijímat pouze v některých částech bytu a dokonce na zataženou anténu. Venku ani s plně vytaženou anténou to nehrálo. Navíc se mi neustále ukazovaly stanice z německých vysílačů vzdálených minimálně 250km, kvůli inverzi.
Dnes už to hraje v pohodě téměř kdekoliv a nemusím ani moc vytahovat anténu, stejně jako u ostatních multiplexů. Buď to bylo zarušené nebo to neměli ještě zcela vyladěné. Uvidíme a uslyšíme v budoucnu.
Další věc je, že pokud přepnu na stanici v tomto multiplexu, tak přijímači trvá minimálně 10s než začne hrát a to i v místě, kde je slušný signál. Při přepnutí na stanici v jiném multiplexu to trvá maximálně 3s.
Hydrawerk

#617 Příspěvek od Hydrawerk »

https://www.lupa.cz/aktuality/ceske-rad ... -dab-site/
Stanice mají nízký datový tok. Ředitel Radio United Broadcasting Martin Hroch kritikům vzkázal, že rádio nikdy nebyla platforma pro audiofily. „Rádio je o poslechu v autě, kde máte i hluk okolí, o poslechu v práci nebo doma. Není to hifistické médium,“ poznamenal na tiskové konferenci ke spuštění sítě.
Pchech, a různé ty FM nebo DAB+ hifi tunery se vyráběly a vyrábějí jen tak ze srandy, nebo co jako??
Přílohy
Yamaha R-S202D pic02.jpg
Yamaha R-S202D pic02.jpg
Yamaha T-S500 pic02.jpg
Yamaha T-S500 pic02.jpg
Technics ST-GT550 pic02.jpg
Technics ST-GT550 pic02.jpg
Hill
Administrátor

#618 Příspěvek od Hill »

Je mladej, nepamatuje tu dobu, kdy se roztáhla šířka nf pásma ze 4,5 kHz na celých 15 kHz, ani pokles úrovně rušivého pozadí pod úroveň obvyklou i u lepšího gramofonu. Nepamatuje ani doby pozdější, kdy se i rozhlasáci snažili o vysílání v maximální kvalitě, co technika dovolila...
Ale je ředitel, tedy z principu nejchytřejší a neomylnej.
Hydrawerk

#619 Příspěvek od Hydrawerk »

V Brně se dá chytit rakouská stanice Eurodance se 112kbps, takže to jde, když se chce.
Přílohy
Eurodance 002.jpg
Eurodance 002.jpg
Hydrawerk

#620 Příspěvek od Hydrawerk »

Jinak Sony XDR-S61D je všude vyprodané, jsem zvědav, jestli ještě někdy bude v nabídce, nebo přijde novej model...
ransom

#621 Příspěvek od ransom »

Já chytám v Náchodě americký St. Louis Classic Rock bez výpadků a rušení. 256kbps, přirozený zvuk nezkurvený optimodem, radost poslouchat.
Školy nemám, ale trochu se obávám, že v době streamování je rádio z éteru opravdu už jen do toho auta. (Teda, já v autě ani nemám připojenou anténu...)
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Hydrawerk

#622 Příspěvek od Hydrawerk »

No jistěže jsem zkoušel přijímat internetové rádio přes Wi-Fi, ale dost to vypadávalo. Musel by se natáhnout LAN kabel.
nonius

#623 Příspěvek od nonius »

ransom píše:Já chytám v Náchodě americký St. Louis Classic Rock bez výpadků a rušení.
Jak to chytáte? Přes co to vysílá?

Zajímalo by mě, jestli přijímáte ten multiplex CDG a jestli vašemu přijímači trvá také tak dlouho, než začne hrát. Zkoušel jsem to na různých místech a když přepnu ze stanice v jiném multiplexu na stanici v tomto multiplexu, tak přijímači trvá minimálně 10s než začne hrát a to i v místě, kde mi rádio ukazuje plný signál a nulovou chybovost. U jiných stanic to trvá 2-3s, i když jsou těsně nad hranicí příjmu.
Hydrawerk

#624 Příspěvek od Hydrawerk »

Jak to chytáte? Přes co to vysílá?
No tutově to poslouchá přes internet.
ransom

#625 Příspěvek od ransom »

Jistěže. Kdykoli a kdekoli (pokud tam funguje mobil).
On by na DAB kanálu asi sotvakdo obsadil 256kbps datový tok.
Chtěl jsem tím jen říct, že mi dnes příjem DAB ve spoustě situací úplně nedává smysl - jak co do kvality, tak co do obsahu.
Někdy to je samozřejmě zase jediná možnost, to nepopírám. Ale ty stesky na okleštěný zvuk stejně zůstanou.
nonius

#626 Příspěvek od nonius »

Když jste napsal "chytám", tak jsem si myslel, že to přijímáte přes satelit nebo tam máte nějaký vysílač nebo kabelovku.

Internet je pouze v blízkosti civilizace, takže se občas DAB+ nebo FM rádio hodí, hlavně mimo domov.
Hydrawerk

#627 Příspěvek od Hydrawerk »

ransom
Dá se tam např. v aplikaci zapnout nějaký buffer?
ransom

#628 Příspěvek od ransom »

Jako buffer pro internetový rádio? To je otázka použitého software. Dá se to pouštět přímo z webu konkrétní stanice, pak to je záležitost prohlížeče. Tam asi mnoho možností ovlivnit buffer nebude přístupných. Dá se použít prakticky libovolný audio přehrávač, pokud umí chytat stream ze zadané adresy. Pak to je záležitost toho přehrávače. Sám používám na internetový rádio aplikaci:
https://play.google.com/store/apps/deta ... .rockradio
Tam se dá buffer ve velkém rozsahu nastavit. A spousta dalších věcí. S větším bufferem není problém přehrávání 128kbit streamu ani v místě s bídným signálem a pomalým připojením. V autě to vypadává jenom tam, kde nefunguje ani hlasový hovor. Na jedné stavbě třeba chytnu jen starou síť EDGE, ale když najdu místo aspoň bs jednou čárkou, hraje to celý den bez zaškobrtnutí. Pro mě velké plus je paměť přehrávání. Když mě něco ve vysílání zaujme, najdu v historii co jsem to vlastně poslouchal a můžu si to dohledat, případně i označit zajímavé skladby. Poslouchám jen příležitostně, a jen omezený výběr stanic s muzikou, která mě zajímá, bez reklam a jakéhokoli mluvení. Aplikace má vlastní databázi internetových rádií, ale není problém přidat jakékoli jiné stanice, pokud znáš adresu streamu. Když jsem to zkoušel, tak Vltava, D-dur nebo ČRo Jazz se celkem nechaly online poslouchat. Ale s DAB jsem to neporovnával. To jsem měl jenom chvíli v předchozím autě, to by nebylo fér poměřování.
Hydrawerk

#629 Příspěvek od Hydrawerk »

S bufferem na 1000ms
Děkuji, neznal jsem, používal jsem přehrávání jen tak přes webovou stránku.
ransom

#630 Příspěvek od ransom »

Jinak jsem se ještě před spaním ze zvědavosti podíval na stanice ČR. Odložené odkazy na streamy z doby někdy před dvěma lety už mi nefungují, někdy během času je někam posunuli. Ale: v nabídce streamu na webu ČRo Jazz se objevil kromě několika datových toků ztrátových kodeků i FLAC. Pokud tam technici a dramaturgové nebudou gdeténi, a nezmrší u zvuku dynamiku a rozsah cíleně, je tu naděje na skvělý zvuk, na jaký DAB i FM sotva dosáhnou. Spolehnout se na to ale nelze. Bratranec dělá zvukaře, pracuje občas i pro Českou televizi. A o tamní práci se zvukem vyprávěl horory.

Původně jsem napsal o bufferu 1000ms, jak jsi citoval. Pak jsem ale kouknul do nastavení a měl jsem tam 4600ms. Tak jsem to radši upravil na "hodně". Konkrétní hodnota asi není kritická. Taky bude nějaké omezení na straně poskytovatele, jak dlouho se smějí pakety toulat sítí. Při používání vidím, že kde mám pomalé připojení, tam se po prvním spuštění buffer pomalu zaplňuje (v liště běží odpočet v %) a trvá trošku dýl než se pustí zvuk. Pak už to jede bez problémů.
Odpovědět

Zpět na „Digitální rozhlas“