Tesla B101 - (Neopravovaný) Skřípající mechanika.
Moderátor: Moderátoři
- HYPTEK1234
Tesla B101 - (Neopravovaný) Skřípající mechanika.
Dobrý den,
již delší dobu vlastním kotoučový magnetofon Tesla b101. Tento magnetofon nebyl předtím nijak rozebrán (Bezpečnostní nálepka Tesla pořád překrývala matičku držící zadní kryt magnetofonu.), čemuž odpovídalo i množství prachu v přístroji. Avšak nedávno po transportu magnetofonu autem začal dělat problémy gumový převod točící (jednoduše řečeno) druhý kotouč (Přehrávání a přetáčení vpřed ->). Začal podle mého úsudku prokluzovat a vydávat zvuky tření gumy. Tak jsem si sehnal nové gumy a zmíněný převod vyměnil. Ten poté nějakou dobu fungoval perfektně, ale teď se najednou problém vrátil. Nijak více jsem se v mechanice nevrtal a proto žádám o radu, zda jsem něco přehlédl/špatně identifikoval závadu.
- HYPTEK1234
Důvod proč jsem se vlastně rozhodl podívat dovnitř byl, že gumový převod vyskočil z místa a přetáčení nefungovalo. (Vyskočil dolu z příslušného místa na setrvačníku, a přehrávání nefungovalo.
Co se děje teď po výměně:
Po zapnutí se roztočí setrvačník, přičemž již teď mohu slyšet velmi slabé skřípání gumy. Poté, při zvolení přehrávání pásky se každých cca. 4-5 sekund ozve krátké zaskřípání (připomínající vrzání gumy). Někdy se skřípání projevuje více, někdy skoro vůbec.
Dále, při přetáčení dopředu lze slyšet něco podobného nadskakování/narážení zmíněné gumy, jako by se točila až moc rychle.
Ještě zprávu doplňuji popisem postupu, jak jsem převod vyměňoval:
1.Otevřel jsem kryt a odšrouboval jsem spínač off/on společně s kombinovaným spínačem, který ovládá přehrávání a přetáčení.
2.Přístroj jsem otočil nastojato Spodkem k sobě.
3. Odšrouboval jsem zadní kryt držící setrvačník, ten jsem však nechal na místě.
4.Rozebral jsem (neznám odborný název) to ,co točí druhou cívkou (přehrávání, přetáčení vpřed).
5.Starý převod jsem protáhl ven okolo setrvačníku (s pečlivostí, abych neposunul gumu na setrvačníku).
6.Stejným způsobem jsem navlékl nový.
Pokud to pomůže ještě zmiňuji zajímavost. Na staré gumě byla jedna strana výrazně šedivá.
Přesně je to popsané třeba v Magnetofonech od Bozděcha (mechanika je shodná s B-100).
ale je to slušný hodinářství. Hodně úspěchů přeju
- TheLastUnicorn
Ešte aj z jednou rýchlosťou len pridávaním kladky ku zotrvaku, pretačanie tam sa cely motor posúva, dva remene, jeden hlavný od motora na kladku ktora sa opiera o zotrvacnik pri zapnuti, druhý na privíjanie pásky pri prehrávaní od zotrvacnik ku pravému unášaču.
Najväčší problém je rýchle pretačanie kde sa presúva celý motor. Najhoršia mechanika ktorú kedy do magnetofonu namontovali.
Tieto mechaniky majú jednu vlastnosť ak sa nechá zapnutá a vytiahne vidlica zo zásuvky, kladka otlaci gumu na zotrvacnik a potom to klepka.
- TheLastUnicorn
Za hlavní problémy mechaniky B5/B100 pokládám
- kyvná futra ložisek setrvačníku i motoru - když se přidřou na hřídeli, protáčejí se v uchycení. To může být častou příčinou vrzání.
Pravidelné přimáznutí olejem na sintrovaná (porobronzová) ložiska (prodává se pod názvem Sinterlageröl) tomu mělo odpomoci, ale jestli ten stroj léta ležel zapomenutý, ne vždy to pomůže. Taková uložení je lepší rozebrat, vymýt ložiska benzínem, napustit znovu olejem a jeho přebytky po montáži pečlivě odstranit a odmastit vše, co přijde do kontaktu s páskem a gumkami.
- druhý problém je pod unašeči - gumičky ve volnoběžkách pod unašeči. Kdo už nějakou mechaniku repasoval, ten na to přijde, že to není jen hnaný či bržděný kotouček váhově závislé spojky / brzdy, ale že je dvoudílný, a proužky obyčejné gumy z duše na kolo mají tu důležitou funkci, při převíjení rozpojit horní a spodní díl a usnadnit tím volný chod navíjejícího unášeče, ale pod odvíjecím stabilně zablokovat oba díly navzájem a nepodkluzovat, aby zůstal pásek napnutý. A samozřejmě musí být obě v záběru při snímání i záznamu, protože hnaný spodní díl pravé spojky musí táhnout kvůli přivíjení pásku a levý musí držet horní díl zastavený kvůli odvíjecímu tahu. Toto řešení je svým způsobem unikátní, u jiných mechanik jsem nic takového neviděl.
Ale to všechno v servisním návodu je.
- Přílohy
-
Tesla_B100_mech_sestava_1.pdf- (234.68 KiB) Staženo 126 x