Jednoháková pekárna Domo
Moderátor: Moderátoři
Když doběhl program na konec, tak stále cyklovala topení. Na displeji svítila 0. A po asi 20-30 minutách od konce programu se teprve cyklování vypnulo a přestaly reakce na ochlazení a zahřátí sondy a zároveň naskočil čas pro další pečení 3 hodiny.
Tak teď nevím, jestli to cyklování po ukončemí programu je správně a nejedná se třeba o nějaký udržení chleba na nějaký "čerstvý" teplotě. Blbý je, že jsem v těch jednotlivých fázích topení nedal na sondu pekárny jinou sondu kontrolního teploněru aby bylo vidět, na jakou teplotu pekárna v jednotlivých fázích topí.
Vypadá to, že regulace topení chodí a že to není po vypnutí zahryzlý ve stavu pečení na vysokou teplotu.
Budu muset přidělat sondu pekárny a teploměru na topnici a dát si ještě jeden pečící cyklus abych viděl teploty na který pekárna reguluje.
Nevíte prosím někdo, jestli to dopíkání po ukončení programu je i u jiných pekáren a nebo je opravdu něco špatně v řízení pekárny?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
To udržení by mělo asi topit jen na cca 50℃ a né aby po otevření víka pekárny na mě dejchnul přímotop.
Míchání s přihřátím surovin
3:00 - míchání cykluje, netopí
2:50 - nemíchá, topení začína cyklovat
2:43 - nemíchá, netopí 28℃
2:30 - pípá (pro pozdější přidání surovin) dlouze míchá, topení cykluje 25℃
Kynutí, reguluje na teplotu kolem 34℃
2:15 - dále již nemíchá, topení začalo cyklovat 29,3℃
2:10 - netopí 34,5℃
2:00 - topení cykluje 33,1℃
1:17 - topení cykluje 34,5℃
Pečení, kvůli rozdeklovaný pekárně nebylo dosaženo koncový vypínací teploty
1:05 - začalo topit trvale 36,2℃
0:43 - topí trvale 63℃, topnice je temně rudá
0:10 - topí trvale 69℃
0:00 - odpípal konec, topí trvale 72℃
Udržování teplého chleba
1 hodinu topí stále, při dosažení 75℃ topení vypne a při poklesu pod 73℃ zase topení zapne.
Takže to vypadá, že pekárna se chová mravně. Otázka je, co s tím udělá zadeklování. Občas jsem zkusil horkovzduškou nastavenou na cca 130℃ ohřát silovou desku a desku displeje s procesorem ale žádnej vliv to nemělo.
Zadekluju a zkusím znova. Mám tady čerstvej chlebovej kvásek z pekárny a tak obětuju těch 60 deka mouky a zkusím upíct na programu 1 chleba. Pokud to zase skončí neslavně, koupím jinou pekárnu. Nevím, jak jinak přijít na to, co se s tím vlastně při pečení skutečně děje, rozdeklovaná se chová na 99% správně. Škoda že mě nenapadlo před koncem pečení přihřát sondu pekárny plynovou páječkou a zjistit tak, na jakou teplotu při pečení reguluje. Ale ta regulace asi ujetá není, pro kynutí se doporučuje teplota blízká teplotě lidskýho těla, čemuž těch 34℃ odpovídá. I ta teplota udržení po upečení 75℃ mě připadá přijatelná.
Nic jsem nenechal náhodě, vzal jsem v pekárně koupenej chlebovej kvásek, do misky ho dal 2 polévkový lžíce s kopcem a přidal tři lžíce vody a dvě lžíce s kopcem žitný mouky. Rozmíchal a dal na radiátor topení, cca 40-45℃.
Za dvě hodiny těsto nakynulo na skoro trojnásobek, takže v pekárně kynout musí.
Jsem kolem 2:10, takže teď by pekárna měla hodinu a něco cyklovaně topit na cca 35℃ a kynout. Pak by měla zapnout trvalý topení a píct. Ke konci bych ještě chtěl pyrometrem zkusit na kolik ℃ pekárna peče. A jestli ta koncová hodinová přihřívací fáze opravdu drží cca 75℃, co jsem doměřil v dílně na stole.
Jak to nedopadne dobře, tak pekárna letí z baráku.
Začínám mít názor, že ty domácí pekárny jsou na dvě věci. Mluvil jsem s kámošem, jehož rodiče měli soukromou pekárnu než jim ji bolševik sebral. Vzpomínal, že těsto na chleba se zadělalo pozdě odpoledne, přes noc bochníky kynuly na troj až čtyřnásobek a brzo ráno šly do pece aby byly mezi pátou a šestou hotový. To znamená kynutí skoro 10 hodin. Ta hodina kynutí v pekárně je jasná, že výsledek bude mizernej. Vono se těm breberkám moc poručit nedá.
Taky když se dnes spočítá ekonomika, tak kupovanej podmáslovej chleba je za 35 kaček. Když sečtu mouku, kvasnice, energii a pořizovací cenu pekárny a k tomu nejistej výsledek, tak to vychází možná nastejno.
Z baráku zatím pekárna nepůjde, musím tu problematiku pečení ještě zkonzultovat u jiných domácích pekařů, případně si počkám tady kdo co napíše.
Domácí pekárna není jen na chleba, ale např. na různá těsta, na vánočky, na pizzu, na marmeládu, na rohlíky a housky atd. I ten blbý chleba se dá dělat tzn. bílý nebo žitný s celozrnnou moukou apod.
Už jste zkoušeli dělat chleba jako vánočku? To je potom žrádlo.
Tak když jseš takovej mistr pekař, tak sem hoď nějakej suprovej a odzkoušenej recept na pšenično-žitnej chleba.p32 píše:Je to hlavně jen o tom, že když s tím někdo neumí dělat, tak si už najde důvod, proč je to špatné.
rnbw: já tu pekárnu musel koupit z podobnýho důvodu jak jsi psal, jeden čas jsem nesměl vůbec solit. Asi 3 roky jsem pekl neslaný rohlíky a chleba 2-3 x týdně, nic jinýho mě nezbývalo.
Takže jsem se celkem vyučíl. No ale p32 v tom má jasno:když s tím někdo neumí dělat, tak si už najde důvod, proč je to špatné