p32 píše:Špatně to adresuješ na Dekkera, když to psal Bobobo. Dekker mu správně poradil mikroventilaci,...
Ale Dekker radí "víc topit" - na to reaguju. A chtěl bych vědět jak, když mám já regulaci na max, ale okolo netopí vůbec nebo jen trošku - a centrální dodavatel dodává topný médium podle zprůměrovanejch hodnot pro aspoň 70% otevření VŠECH otopnejch těles v objektu. Jenomže když ti kolenovrti nechají průtok na míň jak 50%, tak prostě barák jako takovej v součtu nedostane dost energie, aby to vysušilo všecku nežádoucí vlhkost a odneslo ji to při větrání ven. Může se to opakovat na domovní schůzi kolikrát chce, že se nemá žádnej radiátor v obydleným bytě stahovat pod "jedničku" (odpovídá asi 16°C) právě kvůli tomu, aby to nedělalo nadměrně velkej tepelnej spád na stěnách mezi kvartýrama - když pak posloucháš rozhovor důchodcovskýho páru z bytu pod tebou s důchodkyní z bytu nad tebou - a jak si báječně notujou, jak ušetřej, když ve 2 místnostech v bytě 3+1 zavřou topení úplně (na "protizámrz" = odpovídá teplotě v místnost asi 5-6°C), v cimře kde spí si dají "jedničku" a v kuchyni je stejně teplo od vaření vody na kafe - a že i tak mají v celým kvartýru dost teplo ... Bodejť by neměli, když těm jedněm náš "normálně vytopenej" byt doslova ohřejvá strop - a druhým podlahu ... Oni nemají důvod, kterej by je donutil ty zavřený hlavy otočit na vyšší průtok. Algoritmus, kterej přepočítává cenu za teplo podle podlahový plochy nebere do úvahy rozdíl teploty mezi sousedícíma místnostma, takže nezahrnuje přechod tepla "od souseda". Takže platí poměrně to, co naměří čidlo přímo na radiátoru krát nějakej koeficient podílu podlahový plochy bytu na celkový obytný ploše baráku (40 partají plus společný prostory) - a to je rozhodně míň, než kolik tepla skutečně jejich byty "spotřebujou" - protože to si prostě "ukradnou" od nás, co s nima sousedíme a nehodláme se klepat zimou jak drahý psi ... Takže se díky nim klepeme stejně, jenomže my za to společný klepání se platíme výrazně víc. A nikdo není schopnej mi poradit kudy 100hoven.
jardafiala píše:Tak nějak si matně vzpomínám, že když se dělal sousedovi nahoře plíseň v rohu za skříní že jsem mu tam dal ventilátor z PC. Protože nevímkde byla informace, že plíseň nerada průvan. A pomohlo to.
Plíseň ne že nerada průvan - ona nepřežije tam, kde proudění vzduchu vysušuje případnou kondenzaci, takže nemá dost vlhkosti pro růst. Pokud bude mít dost vlhkosti, poroste ti i ve větrným tunelu ...