Nabíjecí board
Moderátor: Moderátoři
Nabíjecí board
Mám krabičku. Mám držák na 4 Li-On 18650 baterie. Mám několik starších baterií z notebuků. Mám modem na 12V. Nemám patřičnou elektroniku. Nemám UPS ani centrálu.
Chtěl bych si udělat takový pack, který bych mohl nabíjet přes USB. Board by měl mít balancer a ochranu proti přebití.
Zároveń bych chtěl tento pack používat jako powerbanku pro modem(když je výpadek proudu). Board by tedy měl umět ochranu proti vybití. Měl by mít nějaký trvalý výstup 12V. Čtyři Lionky dávají při nabití 4x4,2V, takže by bylo potřeba snížit napětí na 12V. Li-On baterie je možné vybíjet do nějakých 2,7V, což je méně než 12V při 4 bateriích. Takže by ten board měl umět taky zvýšit napětí.
Teoreticky bych mohl požít powerbanku a nějaký step-up board z 5V na 12V, ale chtěl bych použít ty baterie co mám a ten držák a takovou krabičku, do které by to asi pěkně vešlo. Prostě se trochu zabavit.
- PCmaniac99
Tento board nemá balancer. Bylo by možné k němu na výstup pro baterie připojit ještě balancer? Kámoš mi teď psal, že by mi mohl dát tento https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 1802CRjSuOPCmaniac99 píše:https://l-i.cz/PR14379310 krabičku na baterky si nějakou najdeš 18650, baterie se připojuje jedna, nebo více pralelně ale chce to vybírat kusy se stejnými parametry.
Balancer by byl mezi výstupem na baterie a držákem baterií.
děkuji
- PCmaniac99
A také kapacita takové jedné baterie je okolo 500mAh. Navíc neudrží napětí 4,2V déle jak pár sekund, pak to rychle klesá třeba na 3,9V. Proto bych je chtěl dát buď do série a mít board, který umí step up i step down napětí podle toho, jaký je vstup. Nebo je dát para a mít jen step-up board.
A protože ty baterie jsou každá jiná, je dobré je mít i vybalancované.
A protože to je Li-On, která nemá ráda napětí menší než 2,7V, nebo větší než 4,2V, proto je dobré mít ochranu proti přebití, nebo hlubokému vybití. A to každý článek zvlášť(kterýkoliv klesne pod 2,7V, vypne se to).
Ještě doplním, že nevyžaduji mít modem trvale přes tento board. Nemám rád trvale v zásuvce co nepotřebuji, kvůli možnému požáru. Takže bych ten aku-pack používal ve spojení s modemem tehdy, když je výpadek proudu, jako to bylo v září o povodních, nebo když technici někde něco dělají na přenosové soustavě(to se stane aspoň 2-3x do roka). NB jsou nabité, takže vydrží nějaké 2-3h. A třeba v případě těch povodní jsme byli půl dne bez informací(voda podemlela sloup el.vedení, ten spadl v lese a nám o 500m dál od vody nešla el.tak jako tak, než to přetížení technici opravili(pochopitelně takových havárií měli hodně). Nemáme už ani TV či rádio(ani na mobilu), ale je dobré sledovat co se děje v případě takové mimořádné události. Na druhou stranu, od toho packu nevyžaduji chod po několik dní, protože v případě výpadku proudu na několik dní, to už lidi řeší jiné problémy(ochrana majetku před rabovaním, shánění jídla atp.). Postapo tu ale nechci rozebírat
Tento postoj mě při prvním přečtení pořádně nas.ral. Pomyslel jsem si, že pán by mohl dělat politika. Rozhazovat cizí peníze bez přemýšlení o souvislostech. Nicméně pak jsem si uvědomil, co mě tak vytočilo. Že má pravdu. Mám už prostě takovou povahu, že se snažím věci využívat na max.(ne, o ekologii mi moc nejde a na peníze taky nejsem chudý). Pozoruju to u sebe až někde k první, druhé třídě základky. Mi je líto ty baterie vyhodit, když ještě jedou. Mám je ve fukaru na rozdělávaní ohně, baterkách, děcka je mají v hračkách. Jenže je furt vytahuju a nabíjím... Nedávno mi v hodinách klekla stařičká Ni-Mh baterie, kterou jsem nabíjel co čtvrt roku. Přitom jsem odpůrce střídání času s argumentem, že kvůli střídání musím co půl roku nastavovat hodiny(mám jich tak 8, které se nedokáži přehodit samy)rnbw píše:Tie clanky su uz prakticky mrtve. Vyhodit.
Koupím nové Li-On.
Asi nerozumím co potřebuju. Píšeš "BSM s obojím a up měničem". Co je myšleno tím Obojím?BOBOBO píše:Ale vo tom to je . Potřebuješ BSM s obojím a up měnič . Ale ten měnič , který je zde výše , vypne napětím , ale ten balancer je na 66mA . No a ten komplexní BMS po dosažení určeného napětí přejde na snížený dobíjecí proud , který obvody balanceru snesou .
Takže jestli vám to stojí za to s tím laborovat pak zkuste vybrat několik co nemají moc vysoké samovybíjení, nabijte je samostatně po jedné na zhruba stejnou úroveň a zapojte je paralelně i když nebudou úplně stejné. Pak k takto vzniklému paralelnímu packu připojte ten zvyšovač co na něj odkazoval PCmaniac99 a balancér nebudete potřebovat.
- hajeklubos
Luboš