Zvláštní tandémáky

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Zvláštní tandémáky

#1 Příspěvek od Celeron »

Kuchal jsem nějaký německý desky, nevím z čeho a jaká funkce. Na jedný hraně desky bylo 12 tandémovejch potenciometrů. Po vykuchání jsem je měřil a čtyři z nich se chovaly prazvláštně. Přední dráha u hřídelky klasika, ale zadní mezi krajníma nohama nekonečno. A pak jsem při zakroucení hřídelkou zjistil, že na obou stranách těsně před koncem dráhy tandémák cvakne.
Koukám jak puk a místo dráhy je uvnitř přepínač, kterej na konci dráhy přepne středovej vývod na opačnej krajní vývod. A opačně to samý.
Setkal jste se někdo s takovou podivností? K čemu to může být dobrý?
Kdyby to bylo jen na levý straně, tak by to byl nízkonapěťovej vypínač/přepínač, stejně jako na potenciometrech s vypínačem na 230V. Ale na obou stranách?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
eleferner

#2 Příspěvek od eleferner »

Tohle jsem videl na starsich audio zarizenich. Potak ridil zesileni treba v rozsau 0 az +20 dB, jenze potaky jsou nepresne. Takze v krajnich polohach byly vypinace, ktere spolu s pomocnymi externimi obvody zarizovaly, aby to bylo presne 0 dB resp. +20 dB.
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Kdysi u autorádií po stlačení hřídele a zároveň otáčení šlo řídit hlasitoste mezi předními a zadními z reproduktory tzv. fader.
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

To ano, ale ten fader měl alespoň nějakou dráhu o odporu v řádu málo desítek Ω.
ransom

#5 Příspěvek od ransom »

Nemohla to bejt deska z mixpultu a potenciometr pro panoráma? Tam by mi to dávalo logiku. Při přesměrování na jednu stranu zkratování výstupu pro sběrnici na druhý straně. Jinak by tam zůstával přeslech.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Je to možný, že to byla šavle z mixu ale jen samý krouťáky, šoupák na hlasitost žádnej a ani nějaký místo pro něj. Poťáky byly ve vzdálenosti cca 40 mm od sebe po celý hraně desky. Bylo na tom hafo dvojtejch nízkošum operáků 6458. Už je to delší dobu, co jsem to kuchal a vyrabovaný desky vyhodil.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Součástky“