Klasické zářivkové těleso - dotaz

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ronoda

Klasické zářivkové těleso - dotaz

#1 Příspěvek od ronoda »

Měníme stará zářivková tělesa Vydrych za LEDková. Za ty roky byla většina těles bez těch průhledných krytů (prášilo se přímo na zářivky) Spony, nebo jak se tomu říká, postupně popraskaly, a aby kryt nespadl tak se odmontoval. Z deseti "spon" to přežila tak jedna. Zářivky chceme namontovat jinde, kde se svítí opravdu málo, ale celé, kompletní.
----Nepodařilo se mi nikde na netu nalézt tyto "spony", možná se to jmenuje jinak. Dá se to někde sehnat? Nebo kde mám hledat, jak se to správně jmenuje. Jedná se asi o 15 těles, t.j. 120 "spon". Nebo jestli někdo neřešil stejný problém. Dík.
Přílohy
obrázek_2025-02-16_104652581.png
obrázek_2025-02-16_104652581.png
_storage_emulated_0_DCIM_Camera_IMG_20250216_095937.jpg
_storage_emulated_0_DCIM_Camera_IMG_20250216_095937.jpg
IMG_20250216_100003.jpg
IMG_20250216_100003.jpg
IMG_20250216_100035.jpg
IMG_20250216_100035.jpg
Valdano

#3 Příspěvek od Valdano »

Podle obrázku jsou to zářivková svítidla POINTER. V příslušenství jsou tam namísto těch plastových nerezové spony, které zřejmě vydrží více. Původní plastové spony (VYRTYCH Spona-držák 3535+3536) jsou v nabídce eshopu třeba tady nebo tady. Nerezové náhradní spony (POINTER) se dají objednat samostatně třeba v eshopu tady nebo tady.
kbulda

#4 Příspěvek od kbulda »

Mě je kdysi dodal bez problémů přímo Vyrtych. I náhradní plexisklové kryty.
ronoda

#5 Příspěvek od ronoda »

Díky moc za poskytnuté informace. Teď mám ještě ekonomické dilema.
Originál spony představují 100Kč na 1 kus, novější nerezové třikrát tolik.
Investovat do 20let starých (ale funkčních) těles je na pováženou, navíc porovnávám s https://www.hornbach.cz/p/led-pracovni- ... /10217389/
tím se to zrovna nezjednodušuje :-)
Damned

#6 Příspěvek od Damned »

Zářivky bych už znovu nikam nedával.
Zrovna měním vrčící tělesa v garáži za ledky a sundané zářivky nechce ani kámoš co chce vždy všechno. :)
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Když byly zdarma i s trubicemi , tak jsem je namontoval všade , v kůlně , v garáži , v dílně , na půdě a spokojenost . Přežijou mne . Sponku za kilo bych ale nekoupil ...
Naposledy upravil(a) BOBOBO dne 16 úno 2025, 22:35, celkem upraveno 1 x.
Valdano

#8 Příspěvek od Valdano »

ronoda píše:...stará zářivková tělesa Vydrych... Zářivky chceme namontovat jinde, kde se svítí opravdu málo, ale celé, kompletní.
Jedná se asi o 15 těles, t.j. 120 "spon".

Originál spony představují 100Kč na 1 kus, novější nerezové třikrát tolik.
Investovat do 20let starých (ale funkčních) těles je na pováženou...
Pokud skutečně chcete někam přenést a znovu namontovat 15 celých 20 let starých zářivkových těles tak zkuste kontaktovat Vyrtycha a vyškemrat nějakou pro Vás zajímavou množstevní slevu při odběru těch plastových spon s tím, že si jich vezmete třeba 150, abyste měli do budoucna na výměny. Pokud neuspějete tak níže jsou další možnosti.

Další možnost je namísto těch spon použít nějaké "kuťácké" uchycení drátem apod., které bude individuálně ručně provedeno na každém krytu i za tu cenu, že při následných výměnách zářivek bude demontáž krytu o něco pracnější. Prostě náklady v podobě přímých peněz převedete do času, který bude potřeba navíc při použití tohoto řešení.

Další možnost je přenést a namontovat je prostě bez krytů ať se na ně práší jak chce a neřešit to. Náklady v přímých penězích i v čase navíc tak budou nulové. Ideální řešení pro tzv. "kolenovrty". :wink:
kejki

#9 Příspěvek od kejki »

Existují opakovaně uvolnitelné eskapásky, i když se to asi jmenuje jinak. Takže při montáží jí chytit mezi těleso a strop...
doktor365

#10 Příspěvek od doktor365 »

No já bych do toho už žádné velké peníze nevrážel. Trubice už je opravdu doprodej. Beru z Elimy měsíčně tak 25 trubic. Už je dlouhá dodací doba, asi někde škrábou ze skladů kde se dá, prostě to končí. Startéry to samé. Prostě konec. Vyměň to za ledkové tělesa.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Jo vidím každý rok spousty vyhozených LED trubic v Holicích . Pro domácí svícení mi zářivka vydrží více než 10 let . Pro mne do smrti zdarma .
cit. Zářivky chceme namontovat jinde, kde se svítí opravdu málo.......
doktor365

#12 Příspěvek od doktor365 »

BOBOBO píše: Zářivky chceme namontovat jinde, kde se svítí opravdu málo.......
Měním to po kravínech, teletníkách, tam to svítí celý den i noc a ještě to prostředí.
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Proč se motáš do tohodle ? Je to citace z úvodu ........ :roll:
houmr

#14 Příspěvek od houmr »

Beru z Elimy měsíčně tak 25 trubic. Už je dlouhá dodací doba, asi někde škrábou ze skladů kde se dá, prostě to končí.
Přitom v posledních letech, když zajedu na jakýkoliv sběrný dvůr, těchto trubic, velmi často i nepoužitých je tam skladem stovky.
Podle mne klasické lineární 40W zářivky za pár korun přežijou 80% jejich LEDkových náhrad. Akorát mají oproti nim větší spotřebu a někdy svítidlo nepřežuje jejcih výměnu (zejména u těch kancelářeských podhledových z 90.tých a 0.tých let se vše plastové rozpadá...
Navíc tyhle světla měnit za celoledková světla už z výroby je podle mne hazard. Krom těch trubic už jsem tam viděl vyhozených několik svíditel, rozměrově jako 2x40W do prašného prostředí, které po rozebrání měly jen nafouknutý kondenzátor ve zdroji - dřív se jen vyměnil startér, ale tady se už mění celá svítidla.
Killroy
Moderátor

#15 Příspěvek od Killroy »

Tyhle Pointer svítidla nejsou tak špatný a dokážou v provozech svítit léta. Mají pouze jednu necnost - pokud jsou nainstalovaný venku a svítí na ně slunce, tak ta hmota časem degraduje až do úplnýho rozdrobení..
Nerozpadají se jenom spony, ale i ty patice, úchyty těch trubic a další okolo. Myslím, že shánět na to díly a renovovat je nedává vůbec smysl. Vždycky jsem jedno těleso zkompletoval a ty chybějící spony u těch dalších jsem řešil vrutem do plastů. Nechat dožít a poté osadit něco jinýho.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“