Nabíjecí board

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
klacek

#16 Příspěvek od klacek »

Pokud Li-On, koupím nové. Ale je tu nápad s tou starší autobaterii. Jednu takovou z dízlu mám. A taky má jeden vadný článek. Udržuji ji občasným dobíjením.

Pokud bych použil tuto autobaterii, tak pak k ní budu potřebovat koupit step-up board na 12V a nic dalšího, je to tak?
Valdano

#17 Příspěvek od Valdano »

Pokud je ta autobaterie s jedním vadným článkem tak je spíš na odpis. Při nákupu nové autobaterie vám za ni něco odečtou z ceny. Takže bych doporučil ji nepoužívat a raději si pořídit pro tento účel spíš trakční baterii, která sice neposkytuje tak vysoké proudy jak autobaterie, ale zas ji nevadí o něco hlubší vybíjení. Pokud se bude jednat o baterii 12V tak step-up na 12V nebude potřeba a k jejímu průběžnému dobíjení můžete použít třeba tento modul nabíječky, který bude napájet třeba tento napájecí zdroj.
hajeklubos

#18 Příspěvek od hajeklubos »

Jak píše Valdano u autobaterie musí být použitelné články. Proto jsem psal o zatěžovacím testu. V případě, že budeš PB acumulátor kupovat vezmi v úvahu použití zapouzdřených PB. Kapacita je ale o řád menší. Zde pozor při nabíjení nechodit přes 15V ( nebo14.5V je to na tom napsané) Zase se vejdeš do pětikila. I u starší autobaterky 12V/ 50 až 100Ah stačí dobíjet jednou za půl roku běžnou autonabíječkou, kterou má asi každý. Dnes je to impulzák s automatikou, tak nemusíš nic řešit. Já jsem stará škola, nabíjím "na budíky". Potřebuju vědět co se tam děje. Pro tvůj účel by šlo koupit baterku v supermarketu za litr a příštích 10let není co řešit. Do auta bych to ale nadával.
Luboš
Přílohy
P1010953.JPG
P1010953.JPG
klacek

#19 Příspěvek od klacek »

děkuji všem za informace. Zase jsem chytřejší. Teď to chvíli nechám v sobě uzrát. Jestli nové Li-on, nebo nový Pb akumulátor.

Pokud by měl ještě někdo k tomu něco, vlákno budu i nadále sledovat. Jak se rozhodnu pak dám vědět.

Ještě jednou díky
hajeklubos

#20 Příspěvek od hajeklubos »

Nezapomeň na tavnou pojistku. Všechny tyto baterky jsou schopné dávat hustýý proudy, dost se to podceňuje. Tak ať se ti zadaří.
Luboš
klacek

#21 Příspěvek od klacek »

Tak to díky za upozornění. Nedal bych ji, bo sem prasák :D Ale chci dělat dokonalejší díla. Minulý týden jsem si dělal pořádek v kufříku se součástkama(odpory, diody, kondíky, tranzistory, chladiče.... vše co jsem tam měl tak 25let). A našel jsem i pojistky s držáky. S radostí, že se aspoň jedna upotřeb ji použiju. Vím, jsou pro různé napětí i proudy.
klacek

#22 Příspěvek od klacek »

Nechal jsem to v sobě uzrát a ujasnil jsem si, co potřebuji a chci.

Jestliže koupím nové baterie (https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... 21%211%210)

,které budu používat do svítilen a jiných zařízení(celkem 8baterií), koupím k nim taky novou nabíječku. Ta co mám na 18650 mi už nebude vyhovovat.
Protože kapacita v nových bateriích bude na dlouho velmi dlouhodobá, nemusím řešit stálé dobíjení(UPS). Pokud bude občasný výpadek proudu(který bývá na 99% přes den, protože je způsoben prací na síti), vytáhnu baterie ze svítilen a vložím do tohoto
https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... cification Toto je 18W verze, ale měla by být i 36W verze.

Je to hotové řešení v krabičce. Výstup na 12V, taky na 9 a 5V. Lze to tedy použít i jako powerbanku. Prodává se bez baterií. Ty v případě potřeby vložím své.
Pokud budou hrozit povodně, tak to se bude vědět na týden dopředu. Baterie se dobijí a nachystají do UPS. Svítilny budou připravené jen některé. To ale nevadí, protože na orientační svícení máme lampičky na AA baterie co měly děcka. To vydrží svítit celé noci.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“