Štípací sekery: nějaký rozdíl?
Moderátor: Moderátoři
Štípací sekery: nějaký rozdíl?
-
petrfilipi
A jediný problém jsem měl s klínem, který měl plastovou (silonovou?) hlavu. Ta se po půl hodině rozskočila. Ale klín drží dál, v železe problém není.
Takže když bratránek bude používat sekyru k tomu, k čemu byla určena, určitě s ní bude spokojen.
Ale je to jako s jakýmkoli jiným zbožím - podobné kousky dělá hodně výrobců a neznamená to, že kdo je nejdražší, je i nejlepší. Nicméně Fiskars je klasika.
PF
Pokiaľ sa výrobca sústredil na vyššiu kvalitu ocele, musel mať na to výbavu ešte vyššej kvality, nemohol to vyrobiť v garáži. Cena stúpa.. Čím vzniká odbyt menší - a cena stúpa..
Otázka u sekery, či uprednostniť trvácne ostrie, húževnatosť, vyššiu odolnosť voči hrdzi - pre survival a pod., ale prečo nie aj pre doma.. Alebo postačí polotupá kálačka skladovaná v kôlni -po ktorej z opačnej strany však radšej neudrieť - spokojnosť môže byť v oboch prípadoch rovnaká..
To isté platí pre ostatné časti nástroja/sekery - aj keď staré známe: drahšie nemusí byť lepšie..
Kúpil som nožík Extol, na vrúbľovanie v záhrade - zasa tá lakomosť - veď nevrúbľujem, ale keby náhodou, tak nech mám - môžem ho zahodiť - tupý už nový - neprereže ani špagát - a nabrúsiť ten plech ani nejde..
Kúpil som tu na fóre mi odporučené nožnice Archman, ďakujem - super pomer cena vs kvalita, pílky Archman, možno sú aj kvalitnejšie - ale som spokojný, a po niekoľkých "zážitkoch" a mnohých rezaniach, si dávam sakra pozor aby som necrnkol prstom po zube pílky ešte aj dnes.. U Extolu, ktorý som kúpil ako prvý, s tým problém nikdy nebol - tak čo je komu prednejšie..
Mám nejakú no name sekerku, lacnú - po zháňaniach konečne niečo sedelo v ruke - na cenu som nepozeral, ešte som ju nepoužil, ilúzie si však nerobím - možno poletí za tým nožom..
Jaký máš datum v občance? Já že můj bejvalej spolupracovník, ročník 1956 tak dlouho mlátil kalačem do špalků, až si z toho vyrobil trombózu (něco se mu někde v trubkách utrhlo) a málem to nepřežil. Nedá si se špalkama pokoj, ale už má svislou štípačku.jenicek píše: třeba ten noname kalač už naštípal desítky, možná ke stovce kubíků (20 let) a dělá se mi s ním líp,
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
V baumaxech se objevily stejně řešené (topůrko obtéká železo) a tvarované sekyry jiných značek. Na jedné je dokonce německy cedulka "vítěz nějakého testu" Budou mít asi podobné vlastnosti. Ale jinou značku riskovat nebudu, pokud bych někdy kupoval novou. Jenže ta stará mě přežije.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Desítky let jsem používal sekery Fiskars i jiné, ale s věkem člověk musí víc přemýšlet hlavou jak si práci usnadnit, holt sílu musí nahradit rozumem.
- martinkopp
- hajeklubos