Hall senzor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kachle

Hall senzor

#1 Příspěvek od kachle »

Jaký je rozdílmezi:
1) Hall senzor unipolární
2) Hall senzor biplární
Děkuji za odpověď.
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Unipolarni musi mit spravne orientovane pole, u bipolarnich je to jedno.
Kremik

#3 Příspěvek od Kremik »

A ještě, pokud se nepletu, protože s takovým označením hallů jsem se ještě asi nesetkal, bipolární bude mít tři vývody a zcela jistě již nějak zpracovaný signál ze senzoru, pravděpodobně do digitální formy L/H, případně jen puls, kdežto unipolární by měl mít čtyři vývody, symetrický výstup, vždy nebo většinou lineární.
Doufám, že to dobře chápu, když tak mě někdo opravte, taky by mě to zajímalo.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud jde o Hall spínače, je to tak, že unipolární reaguje jen na jednu "polaritu" magnetu, druhou ignoruje. Pokud magnetický tok ve směru, na který reaguje, zanikne, zanikne i signál z výstupu Hall spínače. Bipolární se chová tak, že jedna polarita jej "zapne" a druhá "vypne". Mezi stavy může pole zaniknout. Spínač reaguje jen na "změny polarity" pole. Tyto typy spínačů jsou v PC ventilátorech.
https://www.youtube.com/watch?v=oN6rJRgbdV0
https://www.youtube.com/watch?v=_DocZ27g4gQ
kachle

#5 Příspěvek od kachle »

Moc děkuji za vysvětlení.
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

Hall senzor a hall spínač taky asi nepůjde míchat dohromady. Já myslel, že ve ventilátorech jsou normální senzory. Kdysi asi byly.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Hallova sonda je sensor magnetického pole, z jehož výstupů leze rozdílové napětí, přímo úměrné síle magnetického pole. Je to vlastní fyzikální "element". Výstupní napětí je pár mV , proto je tato součástka součásti celku, který usnadňuje jeho využití. Konkrétně u ventilátoru - Na výstupu jsou jen vhodně zapojené spínací tranzistory, které vhodně přepínají cívky na statoru, podle polohy rotoru (komutace). Pozdější verze ventilátorů měly Hall spínače už dvou kanálový a výkonový, takže ty dva výstupy z toho Hall spínače napájely cívky. Výkonnější větráky měly výstupy posílené tranzistory. (www.pavouk.org - dozvíš se víc)
Občas se mi do ruk dostal ventilátor, který se při zablokování vrtulky pokoušel pětkrát o rozběh a pak se "uspal" do doby, než se vyplo a znovu zaplo napájení. Tento větrák měl externí elementární Hallovou sondu a nějaký speciální integráč.
Pokud dva "unipolární" Hall spínače slepíš označením k sobě a z výstupu budeš napájet LED, budeš mít skvělo pomůcku třeba k "napólování" cívek vícepólovýho dynama, nebo motoru, nebo rozlišovač pólů magnetů..
sr71

#8 Příspěvek od sr71 »

a jak se označují hall sensory, které mají spojitý výstup? (např. v rozmezí 0-5V v závislosti na intenzitě mag. pole)
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Spínacím Hallům se říká Hall switch a měřícím prostě Hall sensor - a je jedno, zda mají 3, nebo 4 vývody. Ty se třema vývodama mají v sobě zesilovač.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“