Srovnání křivé hliníkové desky pro pilu
Moderátor: Moderátoři
Srovnání křivé hliníkové desky pro pilu
mám pilový modul, cirkulárku TWX7CS002 , který má mít rovnou základnu. Jenže nemá. Je hliníkový odlitek. Vrchní strana je broušená, ale málo nebo blbě. Zespodu jsou malá žebra. Materiálu tam je málo.
Je někde nějaká dílna, firma,provozovna, která by to uměla líp zbrousit do roviny?
Rozměr desky je asi 64x 40cm. Nerovnost, vyboulení, je asi 0,5-1mm přes kratší stranu.
Možná by to stačilo ofrézovat ale zase tam je stejnej problém se šířkou stolu.
Asi ti nezbyde než shánět horizontku frézku. Ty mají běžně rozměr stolu 1 x 1 metr. Kdybys nesehnal, vím o dvou v Bydžově u jednoho soukromníka. Asi by to neměl být problém ale kolik za to, to je otázka, ta mašina je proti jinejm frézkám 3-4 x dražší.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pozořice - dvacet minut východně od Brna
https://www.metalpreciz.cz/cnc
CNC broušení na plocho do rozměru obrobku 1500x500x420 mm
... hodně štěstí ...
Ale trt. Kámoš brousl stovky hliníkovejch hlav motorů auťáků a nic se mu nezalepuje. Ale chvíli mu to trvalo, než přišel na to jak to dělat a těch přípravků na upevnění.Sandal píše:Na to se ti každej brusič vyprdne. Takový bláto brousit nejde, zalepuje to kotouč.
Vyvrtávačka s velkým stolem, to se shání hůř než horizontka.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Děkuju za nasměrování. Rozeslal jsem několik poptávek, jestli se tím budou zabývat a za kolik.mirku píše:...CNC broušení na plocho ...
Už to nelze reklamovat. Většinou to nevadí, ale na hodně přesné věci se to nehodí. Dělám na tom svátečně. Je to určením stavební pila kde velká přesnost není nutná. Nebyla to dobrá koupě, je to šmejd. Tohle už je druhý kus, první jsem reklamoval kvůli jiným problémům. Pak už jsem to vzdal. Mají tam konstrukční nedostatky (a ještě k tomu křivou desku). Něco jsem si dodělal doma, ale desku nesrovnám.
Odlitek je fakt tenký. Potřeba zpevnění mě napadla (pokud mi desku srovnají), ale je to vkládací pilový modul do díry ve stolku a potřebuju to rozebírat a ukládat kvůli místu. Ještě nevím jestli to půjde a jak na to.BOBOBO píše: Sám píše tenký hliník... .
Zkusil bych to srovnat, po obvodu vypodkládat a heverem třeba proti futrům ve dveřích. Vzhledem k tomu, jak je to uprostřed vybraný pro pilu, to bude mít snahu furt dělat bombírunk.
Já osobně bych se s tím smířil a pokud by mi to vadilo, začal bych šetřit na pořádnou pilku. Sám mám stroje starší provenience posháněný po bazarech, prostě poctivej kus litiny a né zmačkanej alobal od svačiny.
PS: ...a nebo se při rovnání ozve ruuuuppp
Bez tepelnýho zpracování to dopadne nejspíš tak, jak píše kolega. Al odlitky jsme podle velikosti nahřívali na 510 - 530 °C po dobu 4 - 8 hod, potom se naházely do vody. Al slitina změkla a odlitky šly kalibrovat. Tento stav nevydrží dlouho, po vyšších jednotkách hodin začíná proces stárnutí a slitina se začne vracet na původní tvrdost i křehlost. Proces stárnutí by při normálních teplotách trval příliš dlouho - měsíc+, takže se následně dělá umělé staření při teplotách 160 - 190°C po dobu cca 12 hod. Good luck.jenicek píše:a nebo se při rovnání ozve ruuuuppp
V jedné firmě mi pán řekl, že kdyby to např. byla obyčejná masivní deska, která se dá dobře uchytit do stroje, že by to stálo tak 3-4 tisíce. Což je mimochodem dost, ale tohle není tuhá deska, zespodu je tvar všelijaký, takže není pořádně za co chytit a usadit do roviny, v odlitku může být vnitřní pnutí, může se to po odfrézování zdeformovat znovu,...
Na takové to běžné domácí řezání se s tím dá žít. Pro výrobu referenčních přesných pomůcek a přípravků (úhelníky, sáňky,... ), které musejí mít všechny úhly navzájem přesně kolmé, to vadí.