Velmi zpomalené bootování PC (VYŘEŠENÉ)

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaZ

Velmi zpomalené bootování PC (VYŘEŠENÉ)

#1 Příspěvek od JirkaZ »

V poslední době pozoruju v podstatě náhle vzniklé velmi zpomalené bootování PC.

Nejde o kompletní boot, ale pouze o POST fázi. Ta proběhne sice s výsledkem bez problémů (1 pípnutí), ale z původních odhadem několika vteřin se prodloužila až do dnes měřených cca 25 vteřin (od zapnutí po pípnutí).

Čili jedná se o úsek, kdy PC ještě vůbec neřeší nějaký operační systém. Od pípnutí dál (boot z MBR či EFI) jde vše normálně. Ani při následném používání (Kubuntu či výjimečně W7 prof.) nejsou žádné problémy...

Nějaký tip na možnou příčinu?

Měnil jsem externí USB zálohovací HDD za jiný, zatím jsem ho nezkoušel odpojit.

Díky za případné smysluplné odpovědi.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 28 úno 2025, 21:24, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

USB zariadenia to mozu sposobovat - skus odpojit, pripadne v BIOSe vypnut ich podporu.
dred

#3 Příspěvek od dred »

Tiež mám v HW dielňového PC (W78) nahádzane - "čo slot dal". Nepouživam
však "vypnutie" PC - ale len režim "uspať"... nábeh je potom "super" rýchly a odber v spánku je len o STB režime - čo je tam bez mech. vypnutia len minimálny rozdiel... Ale keď náhodou vypadne "šťava" (nemám na ňom UPS) tak je to iný cvrkot.. to niekedy aj 3-4 reštarty... kým sa umravní a spamätá sa :lol: :lol:
dred

#4 Příspěvek od dred »

rnbw píše:USB zariadenia to mozu sposobovat - skus odpojit, pripadne v BIOSe vypnut ich podporu.
V prvopočiatku šírenia internetu ešte cez nejaké EDGE zariadenie pomaranča to "naštartovanie" PC trvalo neskutočne dlho.. kým sa to zakaždým po zapnutí inicializovalo.. to bola neskutočná doba... Tie USB porty to ale stále nejako spomaľujú... Vymenil som nedávno VF myša a klábosnicu (krachol prijímač) za starý systém PS2 a nábeh systému je od základu rýchlejší... samozrejme nemusí počas Bootu ošahávať ďaľšie USB zariadenia..
Ale ja som na starom zariadení s W7... tak to berte s rezervou.
Naposledy upravil(a) dred dne 01 bře 2025, 08:17, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

JirkaZ píše:V poslední době pozoruju v podstatě náhle vzniklé velmi zpomalené bootování PC.
Nejde o kompletní boot, ale pouze o POST fázi. Ta proběhne sice s výsledkem bez problémů (1 pípnutí), ale z původních odhadem několika vteřin se prodloužila až do dnes měřených cca 25 vteřin (od zapnutí po pípnutí).
Čili jedná se o úsek, kdy PC ještě vůbec neřeší nějaký operační systém. Od pípnutí dál (boot z MBR či EFI) jde vše normálně. Ani při následném používání (Kubuntu či výjimečně W7 prof.) nejsou žádné problémy...
Nějaký tip na možnou příčinu?
....
Mně se stalo cca měsíc z5 něco podobnýho - Widle 8.1 se odmítaly z SSD načítat, LEDka funkce systémovýho disku trvale svítila, ale monitor černej jak Obamova prdel ... Ze začátku to ukazovalo "Příprava pro opravu systému" spolu s točícím se kolečkem z tučnejch teček, aby to po několika pokusech o restart (když ta "Příprava" svítila už moc dlouho bez dalšího efektu) komplet zmizlo v černý ... Nepomohlo ani klepání na F2/Delete, UEFI ništ.
Pomohlo kompletní vypnutí kompu, tvrdý vytažení ze zásuvky na "UPS-psu", zmáčknutí "START" tlačítka aby se vybily všecky kapacity A PAK VYLOUPNUTÍ ZÁLOHOVACÍ 3V BATERKY PRO BIOS A VYZKRATOVÁNÍ KONTAKTŮ V JEJÍM SOKLU. Vyresetovaly se veškerý nastavení UEFI/BIOSu a po vrácení baterky CR2032 na mámoprkno se při následujícím zapnutí načetlo tvrdě uložený základní nastavení, po kterým proběhnul normální regulérní boot systému, trvající od zmáčknutí tlačítka na kejsce až po bliknutí titulky profilu asi 12 vteřin ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
JirkaZ

#6 Příspěvek od JirkaZ »

Jo.

Tak jsem ten externí USB HDD odpojil a zkusil zapnout PC. No a jsem s POSTem zpátky na těch několika málo vteřinách.

No jo, no, tak si holt počkám.

Zajímavé je, že při prvním pokusu byl POST i s připojeným USB HDD pořád rychlý, při druhém ale zase zpátky těch zmíněných 25 vteřin.

Jsou holt věci...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Vypni si v BIOSe podporu USB legacy. Nepojde potom bootovat z USB diskov a tiez nepojde klavesnica v bootloaderi.
JirkaZ

#8 Příspěvek od JirkaZ »

rnbw: to nechci, mám spoustu USB zařízení (ta by pak zřejmě nefungovala, nebo v nabootovaném OS už ano?) a taky občas zkouším boot nějaké nové live distribuce z klíčenky apod.

No a nefunkčnost klávesnice v GRUBu je nemyslitelná.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

V OS budu fungovat. Idealne je to s PS/2 klavesnicou, ta funguje vzdy. V pripade potreby bootovania z USB zariadenia to staci v BIOSe zase zapnut.
JirkaZ

#10 Příspěvek od JirkaZ »

Jo, ale ten GRUB a volbu OS v něm používám pravidelně (2x Kubuntu různých verzí, 1x W7Prof.).

Nechci přejít z bláta do větší louže ;-)

Klávesnici mám USB, protože je jich dnes většina a při výběru mám asi pět důležitých kritérií, což i se tak málokdy "potká".

Prostě počkám.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Mahoney

#11 Příspěvek od Mahoney »

JirkaZ píše:]Jo, ale ten GRUB a volbu OS v něm používám pravidelně (2x Kubuntu různých verzí, 1x W7Prof.).

Nechci přejít z bláta do větší louže ;-)

Klávesnici mám USB, protože je jich dnes většina a při výběru mám asi pět důležitých kritérií, což i se tak málokdy "potká".

Prostě počkám.
USB switch

Můžeš i na časovač, aby se to po nějaké době po bootu zaplo samo.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“