Nojo, to ale bysme museli být všichni někde v izolaci, kde se nikomu nemůže nic stát, a přestat úplně žít, protože co kdyby náhodou...Lidi se prostě roděj, a i musí umírat. Takovej je život.martinkopp píše:Kromě toho když to třeba chytne děcko do ruky a zabije ho to...
Ako vykrúcate tieto šróby.
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
Z uvedeného jsou jasné dvě věci:tiktak1953 píše:To si pozrite dobre v akom stave prebera znami prevadzku,...
1. prodlužka neprošla revizí už hodně dlouho
2. nebyla splněna předpisová povinnost - každý uživatel před použítím prodlužky je povinen zkontrolovat její stav. A v případě, že zjistí závadu, nesmí ji použít.
3. a s nejvyšší pravděpodobností není ani označena (to je povinné) pro identifikaci.
@ekkar - narozdíl od tebe si uvědomuju moc dobře, co říkají elektronormy. A proto ze mě nikdy nemůže vypadnout takovýto nesmysl:
@martinkopp - kontrola je od toho, aby něco našla. Osobně tvrdím, že pokud kontrola nic nenajde, pak byla provedena špatně. Jak říkal pan Šlus v comebacku - vždycky se něco najde. Nicméně lidé, kteří kontrolují, obvykle předpisy znají jako své boty. Takže zbytečně nebuzerují. Na druhou stranu - pokud existuje interní předpis firmy, který používání dělaných prodlužek zakazuje a kontrola takovou prodlužku najde, jde o porušení interního předpisu a to závada je. Za to ale může radioaktivní bezpečák, nikoli obecně platné právní předpisy. Za mě se říkalo, že iniciativní blbec je horší, než třídní nepřítel - a platí to pořád.EKKAR píše:Norma pro použití v průmyslu zakazuje mít oddělitelný = demontovatelný koncovky, musejí bejt plně zalisovaný ve stejným matroši.
A znovu - tvůj dotaz nesouvisí s tím, zda lze v průmyslu používat udělanou prodlužku.
- martinkopp
Třeba tady https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kroni ... _krimi_kotBOBOBO píše:Kolik je zabitých děcek z prasklého prodlužováku doma za posledních 30 let ? NULA
Tiktokovo království mi nepřijde jako průmysl
Zkus si to.
I když já už jsem pokročil dále, a pokud není potřeba výměny přepínače, tak jen těmi lámacími noži šikovně "vydloubnu" jen ten vrchní hmatník, pinzetou vyndám kontakty, vyčistím je, vrátím zpět a hmatník zacvaknu zpět. Práce na několik minut. Zrovna mne čeká opravovat nějaký startovací vozík, kde je těch přepínačů asi pět. Tak doufám, že to budou jen jako vždy zasviněné kontakty od propadaného prachu mezerou okolo hmatníku
Vašek
Úplně stejně vyřazuju prodlužky 3x1,5mm². Zase - není na to předpis, ale už se stalo, že si takhle montéři dali dvě prodlužky za sebou a odběr byl cca 3kW. Jenže už si nikdo nedal práci s tím, aby zkontroloval proudové zatížení. Podotýkám, že obě byly s neoddělitelnými konci a měly platnou revizi. Samozřejmě se ta slabší natavila. A reakce místního bezpečáka? Místo toho, aby nařídil vyřadit prodlužky pod 16A, tak vydal předpis, že se nesmí spojovat dvě prodlužky za sebou. Což by v tomhle případě bylo prd platné.