Napätie novej NiCd batérie, nabíjačky NiCd

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Devo70

#16 Příspěvek od Devo70 »

Pricínoval som na vývody pocínovaný plech, šlo to veľmi ľahko, ani som to neobrúsil. Mikropájka na 400°C, dúfam,že som ich neprehrial na + póle. Uvidím ako sa bude batéria správať po pár nabitiach a či dosiahne plnú kapacitu. Však majiteľ sa rýchlo ozve keby niečo nebolo v poriadku.
SIDTIM

#17 Příspěvek od SIDTIM »

Také již dlouhou dobu "léčím" články, na kterých napětí spadne na nulu, ale bez trvalého úspěchu.
Spáchal jsem i "resuscitátor" dle páně Belzy.cz, ale i když článek dostane kopanec a pak se slušně nabije, za nějakou dobu je zase na nule.
Zkrat se upálí, ale článek už prostě stojí za *ovno.
Tak jsem furt rozdělával akublok k akuvrtačce, nakonec jsem ty zlobivé aku vyměnil, mezitím uhnily jiné.
A tak jsem chytl nerva a v Kauflandu za tři stovky koupil novou vrtačku.
..a co shoří, nezhnije..!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ZdenekHQ »

SIDTIM píše:A tak jsem chytl nerva a v Kauflandu za tři stovky koupil novou vrtačku.

Hlavně si dej bacha na ty jejich supernabíječky, nebo budeš měnit aku znovu. V návodu je většinou něco ve smyslu nabíjejte max. 3-5 hodin, takže natáhnout budík a neusnout. Darovaný akušroubovák Trend umřel po 5 nabitích a cca 50 šroubcích. Obdivuhodný výkon...

P.S. Příbuzní mají už dva roky zákaz mě dávat podobně kvalitní věci. Jedině, že jim něco přidám a koupí něco pořádnýho.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
tandel

#19 Příspěvek od tandel »

Příbuzní mají už dva roky zákaz mě dávat podobně kvalitní věci. Jedině, že jim něco přidám a koupí něco pořádnýho.

Moje řeč, mám v této oblasti taky špatné zkušenosti.
SIDTIM

#20 Příspěvek od SIDTIM »

To ZdenekHQ:
Je to přesně, jak píšeš!
Faktem je, že jsem ještě nabíjecí proud neměřil a neurčil si přibližnou bezpečnou dobu nabíjení (samozřejmě, vzhledem k tomu, že nejde o zdroj stabilizovaného proudu, bude to spíš jen odhad).
Také jsem měl malý akušroubovák, už nevím značku, také z Kaufu, žlutočerný, s LEDkou a LED "indikací nabití". Jeho osud byl stejný, jako u Tvého. Vzali ho hned a bez reptání vyplatili peníze. Asi za 14 dní občasného používání. Jsou si dobře vědomi, jakou kvalitu nabízejí.
Obecně pozoruji, že kvalita (výdrž v čase) akumulátorů u levného ručního nářadí prudce klesá. Např. cca v roce 1994 jsem si koupil jakousi neznačkovou aku vrtačku (Lematech, či tak nějak) a teprve loni (!) začaly akumulátory slábnout - resp. některé odešly. Pak jsem měl aku vrtačku koupenou někdy r. 1998 v Tescu, a aku odešly ještě v tom roce. Nabíjecí proud stejný u obou (snížil jsem jej na desetinu kapacity).
Ale dal jsi mi dobrý impuls k tomu, abych revizi Inab. provedl.
Díky, hezký den! :) :) :)
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

Jakže to říkal Baťa o tom levném zboží?

na vzkříšené články se dívám tak, že buď je vyhodím ihned, nebo při vhodné příležitosti. V nouzákách kde jsou trvale dobíjené těch 20 minut svícení při výpadku zajistí a nebo v rádiu normálně na síť, kdybych prudce zatoužil poslouchat v okamžku kdy bouřka umrtví dráty ČEZu.
Do ručního nářadí bych to samozřejmě nedával a do takového které mě má živit už vůbec, to by se takový výlet za zakázkou hezky nevyplatil :evil:
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

Dodávanou "rychlonabíječku" jsem bleskově (druhý den po nákupu...) překopal na zdroj proudu s nastavenou 1/10 Ahodinové kapacity a prostě místo 3 hodin nabíjím 14 - ale mám pokoj, i noname šikmooké články mají jistou výdrž - v druhém packu mám zelené "modelářské" SAFTy 1700mAh a o těch nemá cenu něco povídat...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Atlan

#23 Příspěvek od Atlan »

JA som zbastlil k aku vrtacke aj casovac na strankach belzi je :D istota je istota
SIDTIM

#24 Příspěvek od SIDTIM »

Při snížení Inab. si řádně oddechne i dodávaný síťový adaptér. Ten se při nabíjení skoro červená hrůzou... Jistá práce pro hasiče :(
No, raději, než nějaký zdroj Ikonst s "kostějem nesmrtelným" řady Ma78xx, příp. 317 bych použil něco, co nemá až tak krásně stejnosměrný výstup - NiCd i NiMh údajně mají raději "kopance", třeba jednocestně vyrobené, podobně jako pro olověný aku. Nevím, co je na tom pravdy, ale už to tvrdila spousta lidí...
Co vy na to?
salzvo

#25 Příspěvek od salzvo »

Faktem je, že u většiny těchto "rychlonabíječek" se zahřívá víc trafo než samotný článek. Používám 12V akuvrtačku teď už připojenou ke zdroji, protože akumulátor odešel dlouhodobým používáním. Pak mám ještě 18V. Byly k ní 2 aku. Jeden odešel po asi jednoměsíčním používání.
Ohledně toho nabíjení by mě to taky zajímalo. Hodně nabíječek NiCd je řešeno jako stabilizovaný zdroj. Ale nevím, s tímhle nemám žádné extra zkušenosti.
SIDTIM

#26 Příspěvek od SIDTIM »

Atlan píše:JA som zbastlil k aku vrtacke aj casovac na strankach belzi je :D istota je istota

Koukl jsem na Belzu, který časovač jsi použil?
SIDTIM

#27 Příspěvek od SIDTIM »

salzvo píše:Faktem je, že u většiny těchto "rychlonabíječek" se zahřívá víc trafo než samotný článek. Používám 12V akuvrtačku teď už připojenou ke zdroji, protože akumulátor odešel dlouhodobým používáním. .

Také jsem teď po letech koupil v Kaufu v akci jednu Asist 12V a druhou, název teď nevím, 18V (žlutá, jak kanárek).
A protože je používám takřka denně, rád bych jim umožnil jakousi životnost, kterou mohu ovlivnit (viz dříve zmíněná vrtačka z r. 1994).
Provedl jsem sondáž nabíjecí patky, něco málo součástek tam vleze, už se tím začínám vážně zabývat. Netvrdím, že snížením nabíjecího proudu dosáhnu rapidně lepších výsledků, ale jde mi hlavně o zamezení přebíjení článků.
Zatím jen používám metodu plácnutí dlaně na akublok, zda není moc teplý... Lepší komparátor nenajdete :lol: :lol: :lol:
jano2

#28 Příspěvek od jano2 »

Ake by malo byt napetie pri nabijani članku NiCd?Chlapec kupil automaticku nabijačku MW8168,ktora ma automaticky ukončit nabijanie,no nabija,pravdepodobne do nekonečna,Clanky su horuce a nameral som na članku 2,55V.Je to v poriadku,alebo na reklamaciu?
Malo toho viem,radšej sa spytam.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ta nabíječka (pokud vím) nabíjí vždycky dva články v serii. Je nutný používat stejný články, jinak se jeden přebíjí a druhej nenabíjí. Napětí na nabitým článku by se mělo pohybovat kolem 1.4V, t.j. 2.8V u dvou.

Nicméně univerzální nabíjecí proud 500mA je celkem dost.
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 04 bře 2008, 19:03, celkem upraveno 1 x.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

2,55V/článek je na pyrotechnika. Maximální běžné napětí na nabíjeném NiCd i NiMH je 1,5V/článek.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“