spínaný zdroj 5V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Paave

spínaný zdroj 5V

#1 Příspěvek od Paave »

Dobrý den, nemáte prosím někdo schéma na spínaný zdroj z 230V na 5V 2A nebo i víc A? Děkuji
masar

#2 Příspěvek od masar »

Paave

#3 Příspěvek od Paave »

dík, jen je škoda, že první odkaz je na 12V :(
Milan_F

#4 Příspěvek od Milan_F »

A co brání tomu, aby po úpravě z něj lezlo těch 5V?
Paave

#5 Příspěvek od Paave »

Možná ten, že to neumím:(
stepa
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od stepa »

Mas to tam napsane, precti si cely ten clanek(ne jen tenhle odstavec), at dostanes souvislosti a treba to pochopis:
Transformátor je navržen pro výstupní napětí 7,5 a 12 V. Pro mírně odlišné napětí (např. 7 až 15 V místo 12 V) stačí upravit odporový dělič R10/R11. Pro jiná napětí změníme úměrně počet závitů sekundárního vinutí. Je třeba si uvědomit, že poměr závitů neodpovídá napájecímu napětí primární strany k výstupnímu napětí, ale poměru napětí, o které překmitne napětí kolektoru T1 (UCEM) napájecí napětí (UCC) v poměru k napětí výstupnímu. U tohoto typu zdroje je optimální překmit napětí na kolektoru T1 80 až 150 V (UP=UCEM-UCC; toto napětí můžeme naměřit na R7). Z tohoto důvodu není také třeba dodržet přesně počet závitů.
jandu

#7 Příspěvek od jandu »

Paave píše:Možná ten, že to neumím:(

Stavba spínaného zdroja, hoci na pohľad jednoduchej schémy je pomerne zložitá záležitosť. Aj skúsenejšiemu elektronikovi vie narobiť problémy. Kým pri oživovaní analógového zdroja takmer na 100% sa dá zistiť chyba, pri spínaných je to podstatne zložitejšie. Tam hraje úlohu takmer vždy "súhrn" viacerých vplyvov a zistiť, ktorý je ten rozhodujúci je podmienený dostatkom znalostí a skúseností. Inak sa nedoplatíš na neustálej výmene spínacieho tranzistora a ani spôsob pokus/omyl nevedie k riešeniu. Neviem, ako si na tom so znalosťami, ale ja by som ťa skôr odhováral od takejto stavby.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
tandel

#8 Příspěvek od tandel »

Myslím, že ten zdroj od Belzy se dá upravit a oživit vcelku bez vážnějších problémů. Nevýhodou je dost pracné převíjení trafa z vraku PC zdroje.
Stan3

#9 Příspěvek od Stan3 »

Já jsem nadávno potřeboval podobný zdroj.Na www.aukro.cz jsem koupil zdroj pro notebook(cca 20V/5A) a pomocí MC34063 a externího tranzistoru,tlumivka na 10A(u www.GES.cz),dioda BYW29F/200 jsem udělal měnič na potřebné napětí.Zdroj jsem sehnal za cca 350Kč.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“