elektrifikace garáže
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
elektrifikace garáže
Pro je že bych tam mohl eventuelně používat elektrické nářadí, proti že by to stálo moc peněz jak zřízení tak i každoroční polatky a stejnak tam většinou jen budu parkovat auto. garáž neplánuji jako dílnu.
takže mám dotaz:
na kolik tak + - vyjde zřízení přípojky? Asi by ji dělali od rozvaděče co je na garáži asi o 5 garáží dále.
na kolik vyjde zřízení elektroměru?
instalaci si udělám sám, revizi mi udělá kamrád, to neřeším.
kolik bývá roční platba za elektoměr? dát 3f přípojku nebo jen 1f ? jaký jistič?
Nebo je alternativa solární panel+ nějaká elektronika na dobíjení autobaterie + led pásky na osvětlení na 12V.
Rád bych věděl jak to kdo řešil, nechám si poradit od zkušenějších.
Potřebuji se rozhodnout teď, protože stěny jsou takové že se odroluje omítka takže ještě letos plánuji přetáhnout omítky novou vrstvou co by se nedrolila.
- josef_novak
Dělení mezi sousedy mají v garážích v sousedství. Už roky se hádají do krve kvůli desetikorunám. Problém je, že za elektroměr distribuce sei dali různé vlastní elektroměry. Část jsou staré s kolečkem, část různé značky digitálů a no konci roku pak samozřejmě součet dost výrazně nesedí.
Legislativně to problém není. Jednou ročně rozpočítáš fix a spotřebu mezi jednotlivé lidi a nesmíš si na tom přirazit ani korunu.
- josef_novak
1)radioelectrum píše:
na kolik tak + - vyjde zřízení přípojky? Asi by ji dělali od rozvaděče co je na garáži asi o 5 garáží dále.
na kolik vyjde zřízení elektroměru?
kolik bývá roční platba za elektoměr? dát 3f přípojku nebo jen 1f ? jaký jistič?
Na kolik vyjde zřízení přípojky ti řekne jedině ten, kdo to bude dělat, a hlavně to nepožaduj přímo od distributora. Na to je nejlepší oslovit smluvního elektrikáře, který to celé udělá.Viz pro příklad https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-rev ... h-techniku
2)
Zřízení elektroměru stojí myslím 200kč/za každý Ampér. Musí se žádat o zřízení odběrného místa, a poté distributor pošle revizáka, aby to celé okouknul,a když OK tak distributor vydá povolení ke zřízení přípojky.
3)
Platba mi vychází u ČEZ na 212,50 kč/měsíc při jističi 1x25A, když neodebereš nic, při tarifu D01d
Pak musí být revize, a možná budou chtít i nějaký projekt, jak je dnes trend, a celý to bude stát asi balík peněz.
Tak tak nějak to asi bude, kdyžtak mne někdo opraví.
-poplatek za rez. příkon - mám jistič 1x20A
-elektroměrová skříň
-zazdění skříně jsem mohl udělat sám, ale domluvil jsem se s firmou, která montovala do zdi pojistkovou skříň, aby nad ní zazdili elměr. skříň
-revize přípojky
Zbytek platil ČEZ - projekt, výkop, vedení...
Dostal jsem od nich 2 tisíce za zřízení věcného břemena.
Nejlevnějšího distributora jsem našel za 126Kč měsíčně stálý poplatek
Napadne sníh, nebo listí z blízkejch stromů - a ty budeš bez proudu, bo solár bude dávat zhola nic čili prd. Polezeš denně na střechu garáže odmetat svinstvo, až bude -10°C nebo ještě víc a bude to namrzlý? Anebo taky můžou přijít zapětiprstý kofolopitekové - a nebude žádnej solár ...Ivan_01 píše:skôr alebo neskôr narazíš na vola s ktorým sa jednoducho nedá. Preto je najlepšia cesta byť sebestačný a nikomu sa nemusíš doprosovať ani spovedať. Jeden solár na plocho na strechu, regulátor, baterka a máš od všetkých pokoj.
A kutilmile - nelituju tě
Rodičia majú takto riešenú elektriku v rádovej garáži už cez 30 rokov- 1 sused má prípojku a je naňho napojených 5 garáži, každý má podružný elektromer. Otec to raz za rok rozpočíta podľa odpočtov z jednotlivých elektromerov.
Horšie bude, keď sa sused pominie - to mám ale už pripravený kábel na prípojku.
Pamätám si, ako kedysi riešili neustály odber cca 10-20W po výmene hlavného elektromera (mechanického) za elektronický aj keď bolo všetko vypnuté. Potom zistili, že ten odber sa napočítal na napäťových cievkach mechanických podružných elektromerov. Tak si dal každý do garáže hlavný vypínač pred elektromer.
To už skôr výkonnú powerbanku alebo elektrocentrálu.
Vravíš, že tam budeš mať auto? Tak potom asi niečo z tohto:
https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=menic+12v+230v
- radioelectrum
ano oni se mezi sebou nebaví. společnou elektřinu odstříhali, v mé garáži ze zdi ještě trčí kusy kabelů. Já jako nový majitel garáže to nezměním, proto řeším jiné způsoby.josef_novak píše:Vy se tam spolu nebavíte? My máme elektřinu z jednoho rozvaděče pro 5 garáží a vychází to asi na 250,- za rok. Jinak by to moc nemělo smysl, jsou to řadovky a každý tam hlavně parkuje. Jenže když potřebuji, tak si rozsvítím a mám tam i stůl se svěrákem.
Domluvte se a natáhněte si to vnitřkem.