Kmitající obraz u foťáku

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Krakis

Kmitající obraz u foťáku

#1 Příspěvek od Krakis »

Dobrý den,mám už starší Nikon coolpix L340 a před časem mi začal lítat obraz ze strany na stranu při přiblížení záběru.Teď už to dělá stále, sotva ho zapnu a tak je otázka náhody, jestli snímek vyjde, nebo bude rozmazaný.Myslím, že je to mechanická závada, jelikož v něm přitom i klape.Lezu také po skalách a mám ho neustále na krku, takže jsem s ním občas nerad uhodil.Nevím co to může být za závadu, jestli bych to zvládnul sám opravit a nebo jestli vůbec má cenu ho dát do servisu.Na nový zatím nemám.Díky za všechny rady.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Nejaky problem s optickou stabilizaciou.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

V objektivech jsou flex kabely, které prostě mají omezenou životnost. Každým vyjetím/zajetím objektivu se ohýbají, až to někde praskne. Vyměnit se to dá, je to obvykle dost hnusná rozborka.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Oprava fotaku vacsinou znamena rozobrat ho kompletne cely. Pomoze servisny manual a druhy fotak, ktorym si kazdy krok odfotis. Ku kazdej odmontovanej casti uloz montazny material, aby si to potom vedel zlozit.

Napr.:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=95172
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Tak Nikon není obyčejný Canon, což znamená, že to nebude ve špíně, jak jsem měl k tomu tvému poznámku, ale v něčem jiném. Rozdělávat ten Nikon bude trochu horší vzhledem k jeho vlastnostem, optickému zoomu, ale na dokumentaci a zpětné složení stačí fotit mobilem.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Hubert_79 »

Je v pytli optická stabilizace; otázkou je, zda je stabilizovaný objektiv, nebo snímač. Nikony zrcadlovky mají stabilizované objektivy, tak to bude spíš objektiv. Fotoaparát neznám, ale zkus (je-li to někde v menu) tu stabilizaci vypnout. U Nikonu to má zkratku VR.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Krakis

#7 Příspěvek od Krakis »

Tak jsem vypnul tu stabilizaci obrazu a nic.Servisní manual jsem taky nevygooglil a na oficiálních stránkách Nikonu jsem tenhle typ ani nenašel.Moc se mi do rozebírání teda nechce, zvláště když nevím, jak sehnat případně ten mini kabýlek.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Měl jsem párkrát rozebraný objektiv digitálu. Někdy se i vyjímečně podařila oprava. To když byla třeba zaseknutá automatická krytka objektivu. Jinak od té doby už vím co je uvnitř, jak pracuje takový zoom a autofocus. Jaké tam jsou miniaturní motorky, flexkabely, převody, páčky, mikrospínače...Práce na několik hodin, úspěch velmi nejistý. Stačí jediný kolečko posunout o zub a nedáš to do kupy. Takže už nikdy. A to se mi naštěstí ještě moc netřepou pazoury. Ale to je můj osobní názor. Určitě je více šikovných, kteří to dokážou. Good luck!!
..to bude jen ňákej odpůrek
martinkopp

#9 Příspěvek od martinkopp »

U 10 let starého foťáku který na bazoši koupíš za cenu jednodenní průměrné mzdy bych se nebál že něco zkundím, horší už to nebude. On to byl lowcost s obsolete snímačem už když byl uveden na trh, takže se servisem se nejspíš nikdy moc nepočítalo.
DedVseved

#10 Příspěvek od DedVseved »

Krakis

#11 Příspěvek od Krakis »

Video je super, avšak kde sehnat případné náhradní díly ?
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje“